Având în vedere Conferința de presă din data de 09.01.2020 (organizată la sediul Ministerului Muncii), unde s-a menționat că Ministerul Muncii, A.N.P.D.C.A și alte instituții ale statului se vor implica, în adevăratul sens al cuvântului, în serviciile prestate persoanelor cu dizabilități institutionalizate, ASUM trage un semnal de alarmă cu privire la copii cu handicap institutionalizați.
Vă supunem atenției faptul că, abuzurile, exploatările și neglijările trebuiesc analizate și stopate, în acest domeniu, încă de la începuturi-adică din sistemul de protecție a copilului cu dizabilitati!
Menționăm că acești copii cu handicap (în mod deosebit cu handicap grav și accentuat) sunt înscrisi la școlile speciale. Dorim să aducem în atenția D.G.A.S.P.C. faptul că o mare parte dintre aceștia NU participă la orele de curs, și nici nu pot participa datorită handicapului și a bolilor pe care le au. Ei sunt înscrisi în sistemul de învățământ special doar fictiv, pentru ca anumite cadre de învățământ să își poată primi salariile.
Ne întrebăm public, cum este posibil ca acești copii cu handicap sever să aibă calificări profesionale în condițiile în care nici nu pot vorbi, sunt imobilizati la pat și sunt diagnosticați cu boli foarte grave care atestă acest lucru. Deasemenea, așa cum legea prevede, de la o anumită vârstă, acești copii primesc lunar, de la Școlile speciale unde sunt înscriși, o suma de bani. ,,Banii de școală,, așa îi numesc copii. Solicităm public o verificare a sumelor de bani primite pe anul 2019, de către copii cu handicap grav și accentuat! Cine a semnat pentru ridicarea acestor sume, pentru fiecare copil în parte?! Cum și-au gestionat acesti copii (avand in vedere diagnosticele și handicapurile pe care le au) banii? Verificarea Procedurilor de lucru ce vizează această activitate, la nivelul fiecarui Centru rezidential!
Deasemenea, supunem atenției faptul că în anul 2017 am sesizat la DGASPC Brașov că, în anul 2013 în cadrul Complexului Hărman, personalul ar fi sustras din seiful unității sumele de bani capitalizate din alocatiile copiilor instituționalizați. Chiar dacă conducerea DGASPC a luat la cunoștiință despre acest fapt, încă de la producerea evenimentului, nu s-a făcut NIMIC. Răspunsurile primite au fost evazive și superficiale. Nu s-a putut identifica câti bani s-au furat și nici cine a fost faptasul! Ne întrebam cum este posibil așa ceva? Șefa de centru, Milena Popa, a fost mutată pe un post de psiholog în alt centru, primind și un premiu salarial ce constă într-un spor de 50% din salariu. Deasemenea și predecesorul ei, Stefănescu Nicolae, a fost mutat pe un post în alt centru. Complexul Harman s-a reorganizat și….lucrurile s-au mușamalizat pierzandu-se urma problemei, iar copiii au rămas fără bani!!! Alocația de Stat cuvenită copiilor cu handicap instituționalizați, este o altă problemă majoră!
Conform Art.4(3) din legea 61/1993, alocația de stat pentru copiii cu handicap instituționalizați se ,,plătește doar în contul personal,,! Solicităm verificarea conturilor acestor copii de la momentul instituționalizării și până în prezent.
Menționăm că am cerut și sprijinul AJPIS Brașov pe această problemă, însa aceste abuzuri financiare, asupra copiilor cu handicap instituționalizați, nu au trezit interes.
Cu un simplu exercițiu de imaginație și cu un calcul matematic, estimăm o sumă minimă de 20.000 lei, capitalizată în contul fiecărui copil cu handicap din sistemul rezidențial, cu vârsta apropiată de 18 ani, sau peste 18 ani, dar care mai urmează o formă de învățământ. Atragem atenția că, alocația pentru copii cu handicap conform prevederilor legale, este dublă. Prin urmare, solicităm D.G.A.S.P.C Brașov, Ministerului Muncii și A.N.P.D.C o verificare amănunțită a sumelor aflate în contul copiilor cu handicap instituționalizați, cu vârsta de până la 18 ani, sau peste 18 ani, dacă mai au măsura de protecție în sistemul de protecție al copilului. Sume de bani cuvenite din alocația de stat, de la data instituționalizării și până în prezent. Opinăm că această verificare este posibilă, având în vedere faptul că la dosarele acestora trebuie să existe extrasele de cont.
De asemenea, solicităm și verificarea dosarelor copiilor a căror măsura de protecție a încetat în ultimii 3 ani(sub orice formă;-deces, reintegrare, mutare)
Datorită faptului că în fiecare centru rezidențial trebuie să existe, conform legii, o evidență clară a ieșirilor din centru precum și cel putin o copie a dosarului copilului, se va putea verifica ușor ce sumă de bani a avut în contul de alocatie, capitalizată, copilul, la momentul încetării măsurii de protecție. În acest fel se va putea confrunta ușor cu suma care ar fi trebuit să o aibă în cont.
După această analiză putem discuta de metode clare de reintegrare socială și/sau familială a copiilor cu handicap! Ba mai mult, ASUM speră că aceste abuzuri vor înceta, iar instituțiile statului se vor apleca cu precădere pe servicii, pe drepturile acestor copii cu handicap și apoi pe hârtiile pe care trebuie să le întocmească.
Considerăm că AJPIS Brasov trebuie, la controalele pe care le efectuează în teren, să pună pe viitor accentul și pe aceste probleme, nu doar pe problemele de logistică și probleme formale!
25.01.2020
Scrisoare deschisă adresată conducerii Protecției Copilului Brașov și Consiliului Județean!
previous post