La data de 25 Februarie 2020, în urma unor materiale apărute în presa locală în care erau reclamate, cităm” tratamente degradande și inumane,… bătrâni tratați ca animalele,… bucătăria un focar de infecții,, reprezentanții ASUM au efectuat o vizită de informare, inopinată, cu privire la modul în care sunt respectate drepturile omului, la Centrul de Îngrijire și Asistență Timișul de Sus. Pe parcursul vizitei, delegația ASUM a fost însoțită de către șefa centrului și de două persoane angajate ale D.G.A.S.P.C. Brașov. Centrul de Îngrijire și Asistență ,, Timișul de Sus,, este situat în localitatea Timisul de Sus, Soseaua Națională nr.19, jud.Brasov. Această unitate nu are personalitate juridică, funcționând în subordinea D.G.A.S.P.C. Brașov. Vizita s-a efectuat în baza protocolului încheiat cu D.G.A.S.P.C. Brașov. Centrul își desfășoară activitatea în două clădiri care fac obiectul unui dosar de retrocedare depus de către Arhiepiscopia Romano-Catolica. Cei 49 de beneficiari sunt cazați în 25 camere ( câte 1-3 persoane) având 9 grupuri sanitare ( 3 grupuri sanitare aferente fiecărei secții). Există două săli de mese, câte una pe fiecare clădire. În cadrul centrului există o sală de tratament, o magazie cu destinația de farmacie, un cabinet de kinetoterapie și masaj, o sală pentru desfășurarea activităților recreative, precum și un birou de asistență socială și psihologie. La demisolul unei clădiri există blocul alimentar. Spațiul are în componență:bucătăria, spălătorul de vase, spațiul pentru frigidere, hol, cameră de zarzavat, beciul, un spațiu dezafectat și grupul sanitar .
Cele două clădiri sunt dotate cu centrale termice pe combustibil solid, care furnizează apă caldă și căldura beneficiarilor. La data vizitei, în cadrul centrului, s-a constatat că primesc servicii sociale un număr de 49 beneficiari, persoane cu încadrare în grad de handicap, cu vârstă cuprinsă între 18 si 81 ani . Dintre cei 49 de beneficiari, 38 persoane au numit un reprezentant legal, curator sau tutore, după caz, iar pentru celelalte 11 persoane sunt inițiate, dar nefinalizate încă, procedurile de numire a unui reprezentant legal. Un număr de 9 beneficiari achită, conform Ordinului MMFPSPV 1887/2016 si Legii 448/2006, contribuție de întreținere în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență.
Din discuțiile purtate cu beneficiarii centrului s-a concluzionat faptul că aceștia sunt multumiți de serviciile sociale primite, de hrană, de condițiile de găzduire, de serviciile de asistență socială. Comisia nu a identificat forme de abuz, lovire, exploatare, tratamente degradante ori inumane, sau neglijarea beneficiarilor. În urma discuțiilor purtate cu beneficiara C.M. s-a evidențiat faptul că personalul de îngrijire (infirmiere, îngrijitoare ) este insuficient, o infirmiera deserveste pe tură un număr de 18 beneficiari, situație care îngreunează îngrijirea fiecarui beneficiar în momentul apariției nevoiei. Deasemenea d-na.C.M. semnalează faptul că din punctul ei de vedere și specialiștii(psihologul, asistentul social, psihopedagogul) au foarte multe documente de întocmit, iar timpul petrecut direct cu beneficiarii este foarte puțin sau insuficient pentru acoperirea nevoilor. Aceasta recomandă ca activitatea personalului de specialitate să se axeze pe beneficiar, iar întocmirea documentelor să fie cât mai sumară. Deasemenea sesizează faptul că în organigrama centrului nu sunt prevăzute posturi de ,,femeie de serviciu,, care să efectueze curățenia, această activitate revenind tot în sarcina infirmierei de serviciu, ceea ce împiedică infirmiera să asigure servicii strict beneficiarilor……. Nu au fost constatate elemente, care să ne creeze o suspiciune rezonabilă, privind încălcarea articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, referitoare la tortură, pedepse sau tratamente inumane ori degradante, sau a art.50 și 34 din Constituția României , privind protecția persoanelor cu handicap și dreptul la ocrotirea sănătății.
Raportul complet al vizitei aici!!!
De altfel, la data de 12 februarie 2020, în urma informațiilor apărute în presă, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a efectuat un control la unitatea din Timișul de Sus. În urma acestui control, Avocatul Poporului a emis recomndarea nr.52/20.02.2020. Nu rezultă elemente care să susțină existența unor tratamente degradante ori inumane.
Recomndarea Avocatului Poporului aici!