Material publicat în data de 25 Octombrie 2020!
O fetiță în vârstă de 12 ani susține că a fost violată!?
„O fetiță în vârstă de 12 ani, instituționalizată într-un centru de plasament din Brașov, susține că a fost violată! Amenințată și violată! Aceste aspecte au fost confirmate și de către aparținătorii fetiței! Se pare că evenimentul a avut loc la începutul anului. Copilul a declarat acest fapt și cadrelor medicale, care au făcut această mențiune pe o fișă întocmită de serviciul UPU Brașov cu ocazia prezentării acesteia la un control. Acest eveniment a fost adus la cunoștința conducerii Protecției Copilului Brașov. Conducerea instituției nu a considerat „necesară” sesizarea organelor competente și abilitate, în a efectua cercetări cu privire la producerea evenimentului reclamat! Fetița a fost citată în fața unei comisii administrative, care, cică, a cercetat reclamația! Noi știam că aceste cazuri/reclamații sunt cercetate de organele competente, Poliție și Parchet! Să știm noi prost? Nu știm dacă s-a întâmplat acest eveniment, știm sigur că, competența, în materie infracțională, revine altor instituții și nu unei comisii administrative de la Protecția Copilului Brașov. În acest caz, ținând cont că acțiune penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, obligativitatea sesizării revenea Protecției Copilului Brașov, instituția care avea în custodie fetița. De ce nu s-a făcut acest demers? Din câte cunoaștem, aparținătorii fetiței vor depune o plângere penală în acest sens instituțiilor abilitate! Obligaţia funcţionarilor publici de a sesiza organele de urmărire penală cu privire la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplinesc sarcinile, de îndată ce aceştia iau cunoştinţă de comiterea faptei respective, este statuată prin dispoziţiile art. 267 din noul Cod penal („omisiunea sesizării”). Omisiunea sesizării, fie cu intenţie, fie din culpă, conduce la angajarea răspunderii penale a funcţionarilor publici cărora le incumbă această obligaţie”
Ulterior publicării materialului, am fost contactați, în jurul orelor 9, de către un reprezentant al IPJ Brașov. Am transmis tot ceea ce știam despre acest caz, inclusiv numele fetiței cât și numele mamei, datele de contact ale acesteia, etc! Viteza de reacție a Poliției ne-a bucurat! La câteva ore însă, de la apariția materialului publicat de ASUM, a apărut, în spațiul public, un comunicat al IPJ Brașov!
”Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov este abilitat să comunice următoarele:
La data de 05.06.2020, la nivelul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov a fost înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “viol”, ca urmare a sesizării transmisă de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov. Dosarul penal este instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie propusă soluție legală prin unitatea de parchet competentă. Precizăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 81, 85 și 87 Codul de Procedură Penală, doar partea vătămată, partea civilă și partea responsabilă civilmente au dreptul de a fi informate, într-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmăririi penale, la cererea lor expresă, cu condiția de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poștă electronică sau mesagerie electronică, la care aceste informații să le fie comunicate. De asemenea, în aceeași ordine de idei, activitatea de urmărire penală a poliției judiciare și a organelor de cercetare penală special este condusă și controlată, în mod nemijlocit, de procuror, procedura în cursul urmării penale fiind nepublică, potrivit art. 285 din Codul de Procedură Penală”, precizează IPJ Brașov într-un comunicat de presă.
Întrebările noastre legitime!
1. Dacă fetița de 12 ani a fost victima unui viol, petrecut în luna Ianuarie 2020, de ce Protecția Copilului a sesizat organele judiciare doar în luna Iunie ???
2. De ce Protecția Copilului nu a anunțat familia tinerei, având în vedere că mama biologică nu a fost decăzută din drepturile părintești???
3. Dacă Protecția Copilului a sesizat organele judiciare în luna Iunie, de ce până în 25 Octombrie nu a fost audiată minora???
4. Ce s-a întâmplat în perioada Ianuarie -Iunie 2020???
5. Ce a făcut polițistul, căruia i-a fost repartizat acest dosar, în toată această perioadă.
6. Dacă nu apărea materialul publicat de ASUM, când ar fi avut de gând să audieze presupusa victimă???
7. De ce nu au informat cadrele medicale, de la unitatea de primire urgențe a Spitalului de Copii, organele judiciare? Acestea s-au limitat doar la a consemna în fișa medicală declarația fetiței, cum că aceasta ar fi fost violată!!!
Din informațiile pe care le avem, un angajat de la Protecția Copilului a contactat mama biologică, în cursul zilei de Luni, 25 Octombrie, căreia i-a comunicat că astăzi, Poliția, urmează să audieze minora!!! Interesant, nu? Mai poate fi cercetat și probat un eventual viol, la mai bine de 10 luni de la data la care minora susține că s-a petrecut? Important de menționat este faptul că, în două rânduri, fetița a declarat personalului medical al unități UPU că ar fi fost victima unui viol, lucru consemnat în fișa medicală! Prima dată s-a întâmplat în luna Mai, iar a doua oară în luna August. De ce personalul medical, tinând cont de gravitatea faptei reclamate, cât și de vârsta fetiței, nu a sesizat organele judiciare??? Fetița a fost externată din spitalul de copii în data de 25 Mai 2020. Sesizarea organelor judiciare a fost făcută, așa cum susține prin comunicat IPJ Brașov, în data de 5 Inuie 2020, la mai bine de 10 zile! Între timp, fetița s-a refugiat la domiciliul mamei. La sfârșitul săptămânii trecute, mama a informat Protecția Copilului că fetița se află la adresa de domiciliu a acesteia, și că intenționează să solicite instanței de judecată, prin acțiune, încetarea măsuri plasamentului și reintegrare în familie a copilului. Nefiind decăzută din drepturile părintești, acțiunea mamei este una legitimă. Până la soluționarea cererei de către o instanță de judecată, mama fetiței a solicitat ca aceasta să primească învoire de la centrul de plasament în evidența căruia se află. Aceasta este o practică care se uzează în astfel de cazuri. Până astăzi, ce să vezi, Protecția Copilului nu a luat nici o hotărâre pe marginea acestei solicitări. De ce? Ce este atât de complicat? De ce tot acest mister în acest caz? Unde se simte copilul mai bine și în siguranță, alături de mamă ori într-un centru de plasament??? Anumite persoane din instituție ne-au transmis că Protecția Copilului ar dori ca fetița să fie adusă înapoi, în centrul de plasament. Nu știm dacă este adevărat, însă, în contextul dat de evenimentele ale cărei victimă ar fi fost minora, o astfel de măsură ar fi aberantă, ciudată și hilară! Cum să iei fetița de lângă mama biologică și să o duci într-un loc în care , conform declarațiilor pe care le avem, aceasta ar fi fost victima unui viol? Vom monitoriza atent acest caz și așteptăm, cu interes, lămuriri cu privire la întrebările noastre.