Un producător de invitații nunți și botez, furnizor de echipamente de protecție Covid 19! De anul trecut, de la debutul pandemiei, Protecția Copilului Brașov nu a considerat necesară achiziția echipamentelor de protecție specifice pentru centrele din subordine. Deloc! Nici numărul angajaților, dar nici cel al copiilor ori bătrânilor instituționalizați, infectați cu Covid 19, nu a sensibilizat performanta conducere să facă ceea ce trebuia. În tot acest timp, centrele din subordinea Protecției Copilului s-au descurcat cum au putut, din donații, din mână întinsă, etc! Chiar dacă aceste centre au solicitat, încă din luna martie aceste echipamente de protecție, conducerea Protecției Copilului Brașov a întocmit necesarul doar în luna August. Așa se face că, la sfârșitul anului, pe repede înainte, Protecția Copilului a decis achiziționarea unor echipamente de protecție Covid 19, pe exercițiul bugetar 2020! În luna Octombrie a fost întocmit caietul de sarcini și publicat anunțul de participare simplificat pe S.E.A.P, cel mai mic preț! Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru data de 9 Noiembrie 2020.
Conform caietului de sarcini, produsele ce urmau a fi achiziționate de la firma câștigătoare sunt cele din tabel.
Cei interesați trebuiau să transmită ofertele pentru toate produsele solicitate și întreaga cantitate a acordului cadru!
În data de 3 decembrie este înregistrat, la registratura D.G.A.S.P.C. Brașov, acordul cadrul pentru furnizarea de echipamente de protecție, încheiat între Protecția Copilului Brașov și firma câștigătoare S.C Deluxe Cards S.R.L ( firmă specializată în comercializarea invitațiilor de nuntă și botez, conform site-ul https://www.deluxe-cards.ro/). Deși înregistrat la data de 03 decembrie, acordul cadru este semnat de conducerea Protecției Copilului doar în data de 08 decembrie, iar de către firma câștigătoare, Deluxe Cards S.R.L, în data de 16 decembrie! Perioada de valabilitate, așa cum este menționată în acordul cadru, este de 6 luni, începând cu data de 7 decembrie, anterior datei semnării acestuia de către cele două părți! Ciudat rău! Nu?
Tot în data de 3 decembrie este înregistrat la registratura Protecției Copilului un contract subsecvent, încheiat între Protecția Copilului și Deluxe Cards S.R.L (furnizor materiale), prin care furnizorul se obligă să livreze materialele sanitare de protecție pentru gestionarea crizei Covid 19 iar Protecția Copilului să le cumpere și să plătească prețul stabilit prin contract, conform anexei 1!
Și în acest caz, contractul subsecvent, înregistrat la registratura Protecției Copilului Brașov în data de 3 decembrie, este semnat de către conducere în data de 8 decembrie, iar de către furnizorul Deluxe Cards S.R.L în data de 16 decembrie. Perioada de valabilitate a contractului fiind 7-31 decembrie 2020, înainte de data semnării de către părți!? Grav, în opinia noastră, este că, la data semnării de către furnizorul de echipamente de protecție, 16 decembrie, furnizorul Deluxe Cards S.R.L modifică unilateral contractul, prin adăugare cu pixul, menționând două amendamente, o declarație și o negație, înregistrate la registratura Protecției Copilului în data de 17 Decembrie!?Contractul fiind deja semnat de Protecția Copilului, nu credem că se mai putea pune problema acceptării, în forma finală dată, exclusiv, de către furnizor!? Prin declarația menționată, furnizorul informează Protecția Copilului că nu deține pe stoc toate materiale sanitare pe care ar fi trebuit să le furnizeze! Din 58.200 bucăți măști de protecție, acesta putând livra doar 20.000 bucăți. În cazul halatelor cât și a combinezoanelor de protecție, furnizorul declară că nu are întreaga cantitate! În cazul mănușilor de unică folosință, furnizorul, prin negația din data de 11 decembrie ( cu 5 zile înainte de a semna contractul!!!), informează că se află în imposibilitatea de a le furniza!
Cum este posibil să te înscrii la o licitație, știind care este cantitatea de produse solicitată, să câștigi licitația și să nu dispui de toate produsele??? Mâna întinsă vine , pentru furnizor, din partea Protecție Copilului Brașov!La data de 22 decembrie directorul general, Julieta Gîrbacea, semnează actul adițional prin care modifică contractul încheiat cu furnizorul Deluxe Cards, referitor la cantități! Prin actul adițional au fost reduse cantitățile în așa fel încât furnizorul ales să le poată livra! Ceva de genul „să fie bine ca să nu fie rău”!? Produsele au fost livrate în data de 29 decembrie! Complicată și suspectă această achiziție!
De ce nu au reziliat contractul cei de la Protecția Copilului Brașov? De ce nu au reluat procedura de achiziție, având în vedere că furnizorul nu a fost capabil să furnizeze aceste echipamente de protecție? Sunt întrebări legitime! De ce această grabă din partea directorului general Julieta Gîrbacea dar și a șefului de la achiziții publice, Mircea Barbu? De ce nu au solicitat aplicarea de penalități de 0.03% pentru fiecare zi de întârziere, din valoarea prestației nerealizată (echivalentul în bani a produselor nelivrate), așa cum este prevăzut la art. 11.1 din acordul cadru? De ce nu au aplicat prevederile art. 207 alin.2, și art. 212 alin.1 lit. E, din Legea 98/2016 privind achizițiile publice?
O altă ciudățenie pe care noi nu o înțelegem, este menționată pe anunțul publicat pe S.E.A.P! Perioada minimă pe parcursul căreia ofertantul trebuie să-și mențină oferta este de 90 de luni, până în anul 2028! Știu cei de la Protecția Copilului că pandemia va dura până în anul 2028?
Cum este posibil să semnezi documente oficiale cu efecte retroactive??? În contract este prevăzut că… “ produsele vor fi livrate în baza comenzilor primite de la beneficiarii finali… “ ! În acest caz, beneficiarii finali sunt toate aceste centre din subordinea Protecției Copilului. Datorită faptului că majoritatea șefilor de centre nu au semnat aceste comenzi…din diferite motive…, a făcut acest lucru Mircea Barbu, pentru toți! Livrările s-au făcut în baza solicitării lui Barbu! De ce? Din informațiile pe care le deținem, o parte din șefii de centre au solicitat să returneze o parte din aceste echipamente, nemulțumiți fiind de calitatea acestora. Mai mult de atât, în condițiile în care Deluxe Cards nu a fost capabilă să livreze, în totalitate, produsele contractate pe anul 2020, cum de prelungești contractul și pe anul 2021??? Din câte cunoaștem, un șef de serviciu din cadrul protecției copilului Brașov ( A.T.) a solicitat, prin referat scris, achiziționarea altor măști de protecție datorită faptului că cele livrate sunt de proastă calitate! Directorul General, Julieta Gîrbacea, se pare că a spus „pas”! Ce să înțelegem noi? Pentru a nu rămâne loc de interpretări, având în vedere această achiziție din bani publici, solicităm public instituțiilor abilitate verificarea legalității acestei operațiuni! Pentru noi, nespecialiști în domeniu, această achiziție ridică numeroase semne de întrebare!
Cine ține în brațe această conducere interimară de la Protecția Copilului Brașov?Pe cine și pe ce se bazează aceștia? Ce legătură au cu asistența și protecția socială aceste persoane? Cine sunt păpușarii!? Cui îi convine această stare de lucruri? Cine beneficiază de pe urma neprofesionalismului și incompetenței acestor indivizi? Copiii bătuți, umiliți, violați, cu siguranță NU!