Comunicat de presă al Gărzi Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Brașov CU OCAZIA ZILEI MONDIALE A MEDIULUI – 5 IUNIE!
” 5 Iunie reprezintă Ziua Mondială a Mediului, ocazie cu care Comisariatul Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu organizează în fiecare an, acțiuni menite să întregească cunosterea societății civile asupra importanței păstrării ( și îmbunătățirii, unde este cazul) a calității mediului înconjurător , suport de viață și sănătate al tuturor. In ultima perioadă, cu această ocazie, Comisariatul Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu a continuat seria simpozioanelor inițiate în cursul anului 2017 cu tema” Om versus mediu” , colaborarea cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Universitatea Transilvania Brașov, precum și societatea civilă, ONG-uri, și alții. In anul 2021 , an de pandemie și restricții , în care s-a constatat amplificarea fenomenului de abandonări de deșeuri în zone nepermise, CJ Brașov continua cu o acțiune de ecologizare incepand cu orele 10.30 , a zonei Gârcini – Barajul Târlung din municipiul Săcele, județul Brașov. Deși nu este singura zonă în care comisarii C.J Brașov au constatat cantități importante de deșeuri abandonate, considerăm reprezentativ faptul că se fac eforturi susținute din partea tuturor reprezentanților autorităților publice , operatorilor responsabili de gestionarea adecvată a deșeurilor , societatea civilă, exemplu care sperăm că va fi urmat de toate UAT-urile. La evenimentul din 5 iunie 2021 vor participa, alături de GNM-CJ Brașov, reprezentanți ai UAT Săcele , reprezentanți ai ONG-urilor prin ASUM Brașov, Grupul „ Iubim Brașovul” , Asociația „ Creștem România Împreună” ( organizații cu care CJ Brașov a încheiat Protocol de colaborare), operatorul de salubritate SC CIBIN SRL, deținătorul rampei ecologice de deșeuri SC FIN ECO SA. Pentru verificarea respectării legislației privind gestiunea deșeurilor, în cursul anului 2021, CJ Brașov a realizat un număr de 93 de controale, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 662.000 lei , 4 avertismente. În perioada 01.01.2021 – 31.05.2021, operatorii de salubritate autorizați din județul Brașov au eliminat la rampă ecologică de deșeuri FIN ECO SA o cantitate totală de 82.550 tone deșeuri menajere.Toate aceste rezultate au fost posibile datorită sprijinului și colaborării acordate de : A.B.A OLT-S.G.A Brașov, IPJ Brașov, Jandarmeria Brașov, Garda Forestieră precum și ISUJ „ Țara Bârsei” Brașov” se arată în comunicatul G.N.M-C.J Brașov
În ceea ce ne privește, partenariatul încheiat cu Garda Națională de Mediu-C.J. Brașov, a fost unul benefic. Acțiunile desfășurate în comun au dus la descoperirea multor locații unde se depozitau ilegal deșeuri. Vom continua să desfășuram aceste activități și să prezentăm lucrurile așa cum sunt. Realitatea din județul Brașov este una extrem de dură. Deșeuri depozitate ilegal cam peste tot. În păduri, pe câmp, pe cursul apelor, în parcări, pe șanțuri, etc. OMUL aruncă orice, oriunde! Am prezentat public tot acest fenomen de ani de zile. Monitorizăm atent tot Județul Brașov, la nivelul fiecărei comune în parte. Autoritățile locale trebuie să se implice mai mult și mai eficient. De multe ori însă, chiar aceste autorități locale sunt cele care sunt autoarele depozitărilor ilegale de deșeuri. De exemplu, în comuna Șercaia, primăria a amenajat o groapă de gunoi ilegală. Mașina serviciului de salubrizare, aflat în subordinea primăriei, a fost surprinsă de reprezentanții ASUM în timp ce depozita ilegal deșeurile menajere colectate de la locuitorii comunei. Ulterior, angajații societății au incendiat gropa de gunoi. O groapă de gunoi ilegală am descoperit-o și în comuna Homorod, într-o pădure, ascunsă privirilor oamenilor. La Prejmer, de ani de zile avem mormamul mizer din curtea firmei de salubrizare Hidro Sal și …nimic!? Mormaul mizer este bine mersi la locul lui și astăzi. Ceva mai mic în dimensiune. Depozitări ilegale de deșeuri am regăsit și în Budila, Apața, Măieruș, Drăguș, Tărlungeni, Lisa, Ungra, Dumbrăvița, Bunești, Racoș, Hărman, Prejmer, Pârâul Rece, Râșnov, Făgăraș, Codlea, Săcele, Cristian, Crizbav, Municipiul Brașov, Feldioara, Victoria, Vulcan…etc. Vorbim practic de un fenomen. Garda de Mediu se află într-o „vânătoare” continuă! Un mediu poluat ne afectează pe noi toți! Asta trebuie înțeles! Cetățenii trebuie să fie mult mai responsabili și mai atenți. Mediul înseamnă viață! Protejând mediul, protejăm viața! Lucruri simple.
O parte dureroasă a Brașovului „ecologic”!
Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, CMID-ul și implementarea colectării selective în județul Brașov sunt soluții care pot stopa fenomenul depozitărilor ilegale de deșeuri. C.M.I.D-urile au fost implementate cu succes în Europa dar și în multe alte județe din România. Avem un depozit ecologic funcțional, construit la standarde Europene, o investiție de multe milioane de euro! C.M.I.D-S.M.I.D mai lipsește! Dacă România nu își atinge țintele de reciclare, impuse odată cu aderarea la UE, nu valorifică eficient deșeurile și nu investește îndeajuns în managementul deșeurilor, este la un pas de a intra în procedură de infringement pe mediu, din cauza gestionării defectuoase a deșeurilor. Nu mai este timp de pierdut, trebuie făcut ceva și cât mai repede!
Astăzi, de Ziua Mondială a Mediului, ministrul Tánczos Barna participă, începând cu ora 11.00, la acțiunea de ecologizare a lacului Târlung – Săcele (județul Brașov) care se va realiza cu o ambarcațiune 100% electrică, prima de acest gen din Europa, utilizată la colectarea deșeurilor din apă. Ambarcațiunea a fost denumită Ebisu – protectorul apelor – și este realizată de Act for Tomorrow.
PROTEJAȚI MEDIUL! PROTEJAȚI VIAȚA!