Răspudem, pe această cale, tuturor cetățenilor celor care ne-au adresat această întrebare. În special locuitorilor comunei Prejmer. Cei care ne-au contactat ne-au comunicat că, în urma exprimării dorinței de a participa la ședințele de Consiliu Local, aceștia au fost îndrumați de către angajații primăriei să formuleze cereri în scris, pe care apoi să le depună la registratura ori secretarul general al instituției. De aici, apare și întrebarea! Pot participa cetățenii la ședințele Consiliului Local? O întrebare de actualitate! Care este procedura și care este baza legală? Codul Administrativ stipulează la articolul 138 că…
(1) Ședințele consiliului local sunt publice.
(2) Caracterul public al ședințelor consiliului local este dat de:
a) accesul celor interesați, în condițiile legii, la procesele- verbale ale ședințelor consiliului local;
b) accesul celor interesați, în condițiile legii, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului local, precum și la instrumentele de prezentare și de motivare a acestora;
c) posibilitatea cetățenilor cu domiciliul sau reședința în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială respectivă de a asista la ședințele consiliului local și/sau de a le urmări pe internet, în condițiile regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local.
(3) Lucrările ședințelor se desfășoară în limba română. În consiliile locale în care consilierii locali aparținând unei minorități naționale reprezintă cel puțin 20% din numărul total, la ședințele consiliului local se poate folosi și limba minorității naționale respective. În aceste cazuri se asigură, prin grija primarului, traducerea în limba română. În toate cazurile, documentele ședințelor de consiliu local se întocmesc și se aduc la cunoștință publică în limba română.
(4) La lucrările consiliului local pot asista și lua cuvântul, fără drept de vot, prefectul, președintele consiliului județean sau reprezentanții acestora, deputații și senatorii, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului, secretarii și subsecretarii de stat, conducătorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe centrale, conducătorii compartimentelor de resort și conducătorii organismelor prestatoare de servicii publice sau de utilitate publică din unitățile administrativ- teritoriale, în problemele ce privesc domeniile lor de responsabilitate, precum și alte persoane interesate, în condițiile prevăzute în regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local.
Prin urmare, conform actului normativ menționat, orice cetățean care are domiciliul sau reședința în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială, poate asista la ședințele consiliului local în condițiile regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Local. Conform articolului 129 din Codul Administrativ… Consiliul local are iniţiativă şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale. Consiliul local aprobă statutul comunei, oraşului sau municipiului, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local. Prin regulament se poate stabili o procedură, privind accesul cetățenilor la ședințe, procedură care nu poate contravenii însă actelor normative în vigoare. În Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Local al comunei Prejmer, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr.2214 din 10 februarie 2020, nu există nici o altă reglementare/procedură, în afară de cea menționată în Codul Administrativ, privind accesul cetățenilor la ședințele de Consiliul Local. La secțiunea 6 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Prejmer, la articolul 44, este reprodus în totalitate articolul 138 din Codul Administrativ! Nimic în plus, nimic în minus! În concluzie, accesul cetățenilor la ședințele Consiliului Local al comunei Prejmer nu poate fi condiționat/obstrucționat de nici un demers prealabil. Singura condiție impusă de Lege este ca persoanele interesate să aibe domiciliul sau reședința în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială! Ținând cont de sesizările primite, am contactat telefonic serviciul juridic al Primăriei comunei Prejmer. Răspunsul a fost simplu și clar…”toți cei interesați să asiste la ședințele Consiliului Local trebuie să se prezinte la sala de ședințe, fără a face niciun alt demers în prealabil. Accesul se va face în funcție de numărul de locuri disponibile. Singura condiție impusă face referire la măsurile de prevenire, date de starea de alertă! Toți cei care asistă trebuie să poarte mască de protecție”. Acesta a fost răspunsul primit. Nu trebuie nici o cerere depusă nimănui! Aceasta este o invenție care nu are legătura cu actele normative menționate și nici cu regulamentul. Cetățenii au dreptul, dar și obligația, de a participa activ la viața socială a comunităților din care fac parte. Acesta este un excercițiu democratic, util și necesar!