Centrul de Management Integrat al Deșeurilor(C.M.I.D)…o necesitate!?
Având în vedere tensiunile create, cu privire la realizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (C.M.I.D), din dorința ca materialele publicate de A.S.U.M Brașov să nu fie folosite în a induce, în spațiul public, o anumită concluzie, poziționare a noastră, dorim să facem câteva clarificări!
De câțiva ani de zile prezentăm imagini cu depozitări necontrolate de deșeuri. Din tot județul Brașov. Nu există localitate care să nu fi fost vizitată de către noi. Tot ceea ce am găsit, depozitări ilegale sau deșeuri abandonate, am prezentat opiniei publice prin materialele realizate. Oamenii trebuie să vadă ceea ce se întâmplă la nivelul județului Brașov și să realizeze dimensiunea acestui fenomen. Practic, suntem îngropați în gunoaie. Le găsim peste tot, în păduri, în parcări, pe malul apei, pe câmp, pe șanțuri, în balastiere,…cam peste tot! Astfel de depozitări au fost descoperite în Budila, Apața, Măieruș, Drăguș, Tărlungeni, Lisa, Ungra, Dumbrăvița, Bunești, Racoș, Hărman, Prejmer, Pârâul Rece, Râșnov, Făgăraș, Codlea, Săcele, Cristian, Crizbav, Municipiul Brașov, Feldioara, Victoria, Vulcan, Prejmer…etc. OMUL aruncă orice, oriunde! Realitatea din județul Brașov este una extrem de dură. Multe dintre acțiuni le-am desfășurat în parteneriat cu Garda de Mediu Brașov.
Autoritățile locale trebuie să se implice mai mult și mai eficient! De multe ori însă, chiar aceste autorități locale sunt cele care sunt autoarele depozitărilor ilegale de deșeuri. De exemplu, în comuna Șercaia, primăria a amenajat o groapă de gunoi ilegală. Mașina serviciului de salubrizare, aflat în subordinea primăriei, a fost surprinsă de reprezentanții ASUM în timp ce depozita ilegal deșeurile menajere colectate de la locuitorii comunei. Ulterior, angajații societății, au incendiat gropa de gunoi. O groapă de gunoi ilegală am descoperit-o și în comuna Homorod, într-o pădure, ascunsă privirilor oamenilor. Garda de Mediu se află într-o „vânătoare” continuă! Un mediu poluat ne afectează pe noi toți! Asta trebuie înțeles! Cetățenii trebuie să fie mult mai responsabili și mai atenți. Mediul înseamnă viață! Protejând mediul, protejăm viața! Lucruri simple.
Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, CMID-ul și implementarea colectării selective în județul Brașov sunt singurele soluții care pot stopa fenomenul depozitărilor ilegale de deșeuri. Spunem acest lucru clar și răspicat! C.M.I.D-urile au fost implementate cu succes în Europa dar și în multe alte județe din România. Avem un depozit ecologic funcțional, construit la standarde Europene, o investiție de multe milioane de euro! C.M.I.D- mai lipsește! Dacă România nu își atinge țintele de reciclare, impuse odată cu aderarea la UE, nu valorifică eficient deșeurile și nu investește îndeajuns în managementul deșeurilor, este la un pas de a intra în procedură de infringement pe mediu, din cauza gestionării defectuoase a deșeurilor. Cine va suporta aceste costuri? Noi toți, cine altcineva! Nu mai este timp de pierdut, trebuie făcut ceva și cât mai repede!
Susținem și sprijinim autoritățile privind implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor și realizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor . Este singura și cea mai eficientă metodă/tehnologie de a rezolva problema deșeurilor. Noi nu inventăm nimic, preluăm ceea ce funcționează cu succes la nivel European . Dacă acolo funcționează cu succes, nu înțelegem de ce la noi nu se poate realiza această investiție, absolut necesară, și implementa acest proiect!? Mai devreme, sau mai târziu, tot trebuie făcut. Acum, se poate realiza această investiție pe bani europeni! Să nu ajungem să o facem pe resursă financiară internă. Vorbim de peste 100 milioane euro!
Cât privește locația/locațiile, nu este treaba noastră să ne pronunțăm! Acesta este un atribut exclusiv al autorităților. Susținem totuși că, cetățenii trebuie să fie informați corect și precis cu privire la necesitatea și beneficiile acestui proiect, iar după aceea, așa cum se întâmplă într-o societate democratică, să fie consultați. Nu cu „heirup” se rezolvă problema! Nu cu „pumnul în gură” și privitul de sus! Nu cu aroganță și pretenții de genul…noi știm tot! Orgoliile și interesele celor responsabili, oricare ar fi acestea, trebuie lăsate la o parte! Oamenii nu sunt proști și nici nu mai pot fi manipulați! În tot acest demers argumentele științifice trebuie să primeze și nu emoția creată de subiect! Menționăm că până la această dată, nimeni, din zona instituțională a județului Brașov(CJ Brașov), nu ne-a contactat sau solicitat un punct de vedere/opinie pe acest subiect. Poate nu au considerat necesară opinia noastră, ca structură neguvernamentală cu expertiză în zona protecției mediului. Asta spune mult despre poziționarea si abordarea Consiliului Județean! Comunicarea, pe acest subiect extrem de sensibil, a lăsat și lasă de dorit! Unde sunt specialiștii cu expertiză în domeniu? Persoane credibile!? Însă, chiar și în aceste condiții, noi nu putem ignora acest fenomen, al depozitării ilegale de deșeuri și nu putem să nu susținem realizarea, într-un viitor apropiat, a C.M.I.D! Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este singura soluție care poate rezolva problema colectării, selectării, valorificării și depozitării deșeurilor, dacă se face așa cum trebuie, fără cumetri și cumetrii, fără odrasele unora sau altora! Profesionalismul și buna credință trebuie să primeze, asta este clar!
PROTEJAȚI MEDIUL! PROTEJAȚI VIAȚA!