Se defrisează în zona Măgura Branului? Este o întrebare pe care ne-au adresat-o mai mulți locuitori ai comunei Bran, dar nu numai. În zonă circulă, de ceva timp, tot felul de informații, de zvonuri, privind defrisări masive în zona menționată. Măgura Branului este o zonă superbă, o zonă împădurită! Cetățenii sunt neliniștiți cu gândul că pădurea ar putea fi defrișată. Având în vedere că zona de pădure este în proprietatea publică a Statului Român și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, am solicitat lămuriri din partea conducerii Direcției Silvice Brasov.
Directorul Direcție Silvice Brașov, ing. Runceanu Dănuț, ne-a comunicat că…”în zona Măgura Branului, în anul 2022 la Ocolul Silvic Brașov, Directia Silvică Brașov se vor desfășura lucrări care promovează regenerarea naturală (nu se vor efectua „defrișări”, așa cum sunt definite in Codul Silvie -Legea 46/2008 la DEFINITII, punctul 13) prin aplicarea tratamentului tăierilor progresive de însămânțare. Lucrările sunt amplasate în fond forestier proprietate publică a Statului Român din U.P. It P. C., În baza prevederilor Amenajamentului Silvie al U.P. I Bucegi Ocolul Silvic Brașov, intrat în vigoare la data de 01.01.2016. Amenajamentul este aprobat prin Ordinul de Ministru al Ministerului Apelor și Pădurilor nr. 804/2017. Punerile în valoare au respectat prevederile normelor tehnice și legislatiei aplicabile, în vigoare; desemenea s-au respectat și prevederile Ordinul 1822/2020, art. 22 prin care reprezentanți ai Parcului Național Piatra Craiului au participat în teren la punerile în valoare respective. Prin lucrări care promovează regenerarea naturală- tăieri Progresive de Însămânțare se va parcurge in anul 2022 suprafata de 16,44 ha și se va recolta un volum de 2377,93 metri cubi.
Modul de atribuire a contractelor este licitație publică electronică, licitație care va fi organizată în baza Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică aprobat prin Hotararea nr. 715/2017„
Ce am înțeles noi din răspunsul primit este că, în zona Măgura Branului se vor efectua, anul viitor, lucrări de întreținere a pădurii, prin eliminare a unei mase lemnoase de aproximativ 2377 metri cubi. Lucrări necesare, cel puțin așa susțin reprezentații Romsilva-Direcția Silvică Brașov! Suprafața afectată de aceste lucrări de întreținere este de aproximtaiv 17 hectare. Lucrările de întreținere au ca scop eliminarea arborilor maturi pentru a putea permite dezvoltarea arborilor tineri, a puietului. Prin aceste lucrări de întreținere se vor crea niște ochiuri de regenerare a pădurii.
Regenerarea padurii este procesul de înlocuire a generației de arbori bătrâni cu o noua generație, tânără, înlocuire ce se realizează prin aplicarea tratamentelor. Există trei metode de regenerare fundamentale și anume :
– Regenerarea naturală care constă în reînnoirea arboretului în mod natural din sământă, lăstari sau drajoni;
– Regenerarea artificială care consta în reinstalarea arboretului prin semănături, plantații sau butașiri;
– Regenerarea mixtă care cuprinde atat procese de regenerare pe cale naturală cat și artificială;
Starea regenerărilor este urmarită periodic prin “ controlul anual al regenerărilor” în cadrul caruia se determină reușita regenerărilor , modul în care acestea s-au dezvoltat, precum și necesarul de lucrări ce trebuiesc efectuate în continuare.
Nefiind în proprietatea UAT Bran, primăria nu are nici o competență în acest caz! Știm că, primarul Cosmin Feroiu este la fel de interesat de acest subiect, așa cum sunt, pe bună dreptate și locuitorii comunei! Conducerea Romsilva-Direcția Silvică Brașov își dorește organizarea unei întâlniri, cu cetățenii și autoritățile locale, tocmai pentru a explica în amănunt necesitatea efectuării acestei lucrări. Util și de apreciat demersul. Urmează să vedem dacă acest lucru se și întâmplă!
Material video realizat din dronă!