În general, cetățenii se bucură de anumite drepturi prevăzute clar în Constituția României, iar autoritățile Statului, indiferent care sunt acelea, trebuie să le respecte, sau să vegheze la respectarea lor! Drepturile cetățeanului, ca și obligațiile acestuia, nu se negociază și nu reprezintă un moft! Autoritatea locală, funcționari publici, primar sau aleșii locali, toți aceștia trebuie să înțeleagă că ei sunt plătiți, din bani publici, adică din banii contribuabililor, să rezolve problemele comunității și să răspundă solicitărilor primite, să aibă în vedere sugestiile sau propunerile acestora! Așa se întâmplă într-o democrație autentică! Autoritatea locală trebuie să fie la dispoziția cetățeanului și nu invers! Cetățeanul plătește, din taxe și impozite, toate aceste servicii! Așa ar trebuie să stea lucrurile. Din păcate sunt destule situații în care abordarea, celor care conduc, vremelnic, în calitatea lor de aleși, lasă de dorit. Vremelnicia nu este sinonimul eternității, iar instituția publică nu este un bun primit pe extras de carte funciară și nu trebuie confundată cu proprietatea privată! În ultima perioadă de timp, comuna Moieciu s-a evidențiat, nu prin realizări mărețe sau proiecte implementate, nu prin investiții de răsunet, ci prin atitudinea și limbajul celor aleși să reprezinte interesele plătitorilor de taxe și impozite, interesele locuitorilor! O pată neagră la adresa primăriei! Vom aborda separat, într-un material viitor, acest subiect. Unul dintre drepturile cetățeanului este cel prevăzut la art. 31 din Constituția României-Dreptul la Informație! Site-ul oficial al primăriei, http://primariamoieciu.ro, este mai degrabă un ghiveci!
Informații importante, cu privire bugetul local, la investiții, la achiziții, proiecte, programe, etc… nu se regăsec! Declarațiile de avere și interese le-au publicat tot în urma sesizării ASUM, dar nu în totalitate. Nu există o arhivă a acestor declarații, în așa fel încât cetățenii să aibă acces, să le poată analiza! Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice și asupra problemelor de interes personal. Pe lângă această prevedere mai avem și Legea 52/2003, care stabileşte regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparenţei decizionale în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, alese sau numite, precum şi al altor instituţii publice care utilizează resurse financiare publice, în raporturile stabilite între ele cu cetăţenii şi asociaţiile legal constituite ale acestora. Legea are drept scop să sporească gradul de responsabilitate a administraţiei publice faţă de cetăţean, ca beneficiar al deciziei administrative, să implice participarea activă a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a actelor normative, să sporească gradul de transparenţă la nivelul întregii administraţii publice. Principiile care stau la baza prezentei legi sunt următoarele:-informarea în prealabil, din oficiu, a persoanelor asupra problemelor de interes public care urmează să fie dezbătute de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi asupra proiectelor de acte normative, consultarea cetăţenilor şi a asociaţiilor legal constituite, la iniţiativa autorităţilor publice, în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative, participarea activă a cetăţenilor la luarea deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative, cu respectarea următoarelor reguli:-şedinţele şi dezbaterile autorităţilor şi instituţiilor publice care fac obiectul prezentei legi sunt publice, în condiţiile legii, dezbaterile vor fi consemnate şi făcute publice, minutele acestor şedinţe vor fi înregistrate, arhivate şi făcute publice, în condiţiile legii…
Asta spune Legea! Locuitorii comunei Moieciu își doresc ca aceste prevederi legale șă fie respectate. În acest sens ne-au comunicat că își doresc ca, ședințele de Consiliu Local, să fie transmise în direct de către Primărie, în așa fel încât transparența să se și producă! Lucru firesc și perfect legal! Am lansat un chestionar, on-line, pe acest subiect. Răspunsul a fost ferm! Peste 97% dintre repondenți au spus un DA hotărât! Am transmis o petiție conducerii primăriei Moieciu, prin care am solicitat ca aceste ședințe de Consiliu Local să fie transmise în direct. L-am și contactat, telefonic, pe primarul Manea Mircea Ioniță! Referitor la această solicitare, acesta ne-a declarat că…”îmi doresc și eu acest lucru dar momentan nu am resursă financiară, fonduri, pentru a face acestă investiție”! Acum, noi nu știm cum să interpretăm acest răspuns. După fentă…nu mergem, asta este clar! Din punct de vedere tehnic, pentru a transmite on-line, este nevoie de un telefon/ computer/ tabletă, conectate la internet. Pe lângă toate acestea mai trebuie și voință! Simplu! Primăria, conform Legii, poate primi donații sau sponsorizării! Dacă bugetul local este atât de sărac și nu permite achiziția, ținând cont de dorința cetățenilor cât a primarului, donăm noi un astfel de echipament! Așteptăm răspunsul la petiția transmisă și poate, până atunci, se vor găsi fonduri sau, de ce nu, vor accepta propunerea noastră privind donația!