Comuna Moieciu revine, din nou, în atenția opiniei publice și nu cu lucruri care ar putea fi încadrate la …Așa Da! Nici pe departe! În urma viituri de la sfârșitul lunii August, mai multe zone din comună au fost afectate. Căi de acces, poduri, podețe, dar și câteva imobile. Câteva familii, care locuiesc în zona Cheia-Moieciu, se află în imposibilitatea de a ajunge acasă din cauza drumului de acces care a fost distrus de apă.
Doina Baican, persoană afectată direct, ne-a declarat telefonic…” nu înțeleg ce se întâmplă cu drumul nostru. A venit apa mare, dar niciodată nu s-a întâmplat așa. Noi pe acolo am avut drumul întotdeauna. Când au făcut canalizarea și tras conducta de apă, au venit la noi acasă toți, înclusiv primarul însoțit de un domn de la Apele Române. Noi le-am permis să sape pe terenurile noastre, dar nimeni nu ne-a cerut un acord scris în acest sens. Am fost de acord pentru că era o lucrare pentru comună, una necesară tuturor. Și uite acuma ce se întâmplă. Ne făceam noi drumul dar au zis că nu avem voie, să nu distrugem conductele! Drumul este privat, nu este public. Am fost la primarul Manea Mircea. Acesta a spus că trebuie să vină cei de la Apele române să rezolve cu conductele. Când vin? Ce facem noi? Canalizarea nu este dată în funcțiune. Ca la noi la nimenea. Nu mai știi ce să mai zici. Noi trebuie să aducem fân la animale, trebuie să aducem lemne pentru iarnă și uite, nu ai cum să treci. Primăria a băgat un excavator și a adâncit pe marginea apei, dar trebuia să aducă și să pună pământ cred. Noi nu înțelegem nimic. Dacă vrem să-l reparăm nu ne lasă. Ei nu fac nimic. Este de neînțeles! M-aș duce și audiență la cineva dar nu știu la cine! Inițial primarul ne-a spus că va rezolva problema. A venit o firmă de la Bran care doar a săpat pe marginea apei și cam atât!„
Drumul este privat, oamenii vor să-l repare dar nu pot, nu sunt lăsați! Acolo sunt niște conducte îngropate, pe terenurile proprietate privată ale acestora! Pe bună dreptate au rețineri, le este teamă ca nu cumva să distrugă conductele, neintenționat, odată cu lucrările de refacerea a drumului, conductele de canalizare și aducțiune cu apă a comunei Moieciu. Noi nu înțelegem cum s-a făcut această investițe, pe fonduri europene, având în vedere regimul juridic al terenurilor pe care sunt amplasate aceste conducte!? Nimeni nu a fost expropiat, în condițiile Legii, pentru lucrări de utilitate publică și nici acorduri notariale, privind traversare conductelor pe terenurile proprietate privată afectate, nu există!? Se pare, că în acest caz, s-a pus căruța înaintea boilor!
Am solicitat un punct de vedere din partea Serviciului de Gospodărire a Apelor Brașov. Directorul instituției, ing. Mihai Uță, ne-a comunicat următoarele…”instituția noastră nu are ca obiect de activitate nici o ocupație din cele semnalate și nu a fost implicată în investițiile efectuate de către UAT Moieciu(drumuri, rețele de alimentare cu apă și canalizare). Pentru problemele semnalate de dumneavoastră trebuie să vă adresați Primăriei Moieciu și operatorului de distribuție apă din zonă”
Așa am și făcut. Am transmis o solicitare scrisă Companiei Apa Brașov.
„Lucrările de instalare a conductelor de apă potabilă și a conductelor de canalizare la care faceți referire au fost realizate în cadrul proiectului „Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și canalizare în județul Brașov, România”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial MEDIU 2007-2013 și sunt continuate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.Conductele de alimentare cu apă potabilă, precum și cele de canalizare nu sunt puse încă în funcțiune din cauza unor circumstanțe care nu au legătură cu viiturile din luna august din zona Moieciu. Prin urmare, nu suntem încă în situația ca acestea să fie exploatate/administrate de către Compania APA Brasov. In calitate de Investitor, Compania APA Brașov a realizat o vizită în amplasament, precum și un un raport care prezintă modul în care viiturile au afectat conductele de apă și de canalizare, astfel încât la momentul începerii lucrărilor de regularizare/reamenajare a albiei și a drumului de acces, să poată interveni pentru repunerea pe poziție a instalațiilor.Drept urmare, nu ne putem exprima o opinie pertinentă în ceea ce privește responsabilitatea refacerii drumului de acces, deoarece în zona afectată, administrarea cursului de apă se suprapune în acest moment cu administrarea drumului de acces. In cazul de față, natura a produs o modificare a granițelor care delimitau zonele de administrare ale cursului de apă, respectiv drumului de acces și nu cunoaștem dacă intervențiile care vor fi realizate vor repune aceste granițe pe poziția anterioară viiturilor” ne-a transmis ing. Doru Șopterean-Director Programe Externe
Am solicitat și primăriei Moieciu, în scris, lămuriri cu privire la această situație. Nu am primit răspuns, însă l-am contactat telefonic pe primarul Manea Mircea. Acesta ne-a declarat că…”viitura a rupt din teren, am solicitat celor de la SGA Brașov să vină să facă o constatare și în bugetul care îl va avea anul viitor mi-au promis că va prinde niște bani pentru gabioane. Deci acolo nu este drum în domeniul public. Este un drum de servitute, eu cu ce pot să-i ajut. Să-și repare drumul! Am încercat să lărgesc albia pârâului în așa fel încât apa să nu mai rupă în continuare, fără a avea aprobarea celor de la SGA Brașov. Dumneaei trebuia să-mi facă o hârtie în scris…nu purtăm discuții la telefon, și îi spuneam ce trebuie să facă! Problema este a celor de la SGA. Să vină să constate. Eu îi recomand să facă o plângere la SGA, nicidecum la Primărie”
Apele fac parte din domeniul public al Statului și sunt date în administrare R.A Apele Române de către Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, în condiţiile legii. Asta prevede Legea Apelor nr.107/1996. Dacă apa strică, pentru că nu au fost executate lucrări de îndiguire și protecție împotriva inundațiilor, tot apa trebuie să și repare, nu?
Apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţii hidrotehnice reprezintă o activitate de protecţie civilă a populaţiei, de interes naţional. În sensul legii, prin apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţii hidrotehnice se înţelege:a) măsuri de prevenire şi de pregătire pentru intervenţii;b) măsuri operative urgente de intervenţie după declanşarea fenomenelor periculoase cu urmări grave;c) măsuri de intervenţie ulterioară pentru recuperare şi reabilitare!!! Ce măsuri de intervenție ulterioară și reabilitare s-au luat în acest caz concret??? Acţiunile operative de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţii hidrotehnice se organizează de comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, de apărare împotriva dezastrelor, care funcţionează pe lângă prefecturi, şi de comisiile comunale, orăşeneşti şi municipale de apărare împotriva dezastrelor, conduse de primari!!! Pentru prejudiciile suferite prin inundarea temporară a terenurilor, proprietarii acestora vor fi despăgubiţi din fondul de asigurare, în condiţiile legii. Valorile despăgubirilor se propun de prefecţi, se avizează de Comisia centrală şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
În concluzie, nefiind drum public, primăria Moieciu nu poate efectua reparațiile necesare! Compania Apa nu administrează aducțiunea de apă și canalizare, însă, în calitate de investitor a realizat o vizită în amplasament, dar nu poate exprima o opinie pertinentă cu privire la responsabilitatea refacerii drumului afectat. Când poate exprima opinia, să știm și noi? SGA Brașov indică ca responsabili primăria Moieciu și operatorul de distribuție apă din zonă(operator care nu există). Demență totală! Nu înțelegi absolut nimic. Se plimbă problema de la unii la alții, aiurea total! Rămâne starea de fapt constată și întrebarea- cum ajung locuitorii la casele lor? Mai întrebăm, încă o dată, reprezentanții instituțiilor menționate, dacă au înțeles gravitatea situației expuse? Vom transmite și Prefecturii Brașov acest material și vom solicita lămuriri. Poate din zona guvernamentală lucrurile se văd altfel. Până atunci, oamenii trebuie să se descurce așa cum pot, din păcate! Este de neînțeles și inadmisibil așa ceva. O bătaie de joc totală! Astea sunt niște răspunsuri la mișto, așa, să fie! Ne întrebăm, la modul cel mai serios, ce s-ar fi întâmplat dacă primarul sau vreun ales local ar fi fost într-o astfel de situație și ar fi primit mostrele acestea de răspunsuri, cum ar fi reacționat???
Revenim!