Propunerea de numire a fost făcută în urma concursului de recrutare organizat de Consiliul Judeţean Braşov pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacantă de director general, gradul II, la DGASPC Braşov, care a avut programate proba scrisă în data 20.09.2021 și interviul, în 23.09.2021. Președintele Consiliului Județean Brașov îi dedică și o adevărată odă distinsei câștigătoare…
O felicit pe doamna Julieta Gîrbacea pentru câştigarea acestui concurs. Am încredere că şi pe mai departe domnia sa va conduce instituţia cu corectitudine şi profesionalism, având permanent în atenţie interesul beneficiarilor, atât în ceea ce priveşte protecţia copiilor, cât şi în asigurarea asistenţei sociale a persoanelor adulte cu dizabilităţi. DGASPC este o instituţie mare, cu o activitate complexă, care are nevoie de reformă, de o schimbare a modului în care abordăm acest domeniu. Sunt convins că doamna director va lua toate măsurile necesare pentru implementarea strategiei naţionale privind restructurarea centror de plasament”, a opinat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Pentru noi este halucinat tot acest eveniment. Poziția Consiliului Județean este hilară și de neînțeles. Chiar să nu fi aflat nimic din tot ceea ce a apăraut în spațiul public în ultimii doi ani, perioadă în care Protecția Copilului a fost condusă interimar de către Gârbacea Julieta? Noi nu avem încredere în profesionalismul și corectitudinea viitorului director general, funcționarul public Gârbacea Julieta, dar deloc! Opinia noastră are la bază evenimente petrecute în această instituție.
Spuneam că în interimatul acesteia, de vreo doi ani, la Protecția Copilului s-au întâmplat tot felul de lucruri. Licitații ciudate, anulate ulterior, după sesizarea ASUM. Suspiciuni cu privire la organizarea unor concursuri, în care, cu mult înainte, se vehiculau numele câștigătorilor și multe altele! Menționăm doar câteva evenimente care ar fi trebuit să o recomande pe Gârbacea Julieta, și nu numai, să devină un client fidel al procurorilor. Asta este opinia noastră ținând cont de evenimentele petrecute sub încălecatul, interimar, al domniei sale! Să înțelegem că felicitările președintelui Consiliului Județean Brașov au fost exprimate cunoscând și aceste evenimente???
Anul trecut, o minoră a fost violată și supusă unor perversiuni sexuale într-un centru de plasament, iar Protecția Copilului, vreme de vreo două luni de zile, s-a făcut că plouă! Dosarul se află în instrumentarea unității de parchet competente. Ulterior, Protecția Copilului Brașov, a divulgat date și informații cu caracter personal, referitoare la victima violului și a mamei acesteia. În acest caz există o ancheta demarată de ANSPDCP, referitor la posibila încălcarea, de către domnia sa, a Regulamentului UE 2016/679. A fost sesizată, prin avocat, și comisia de disciplină în acest caz. De aproape un an de zile, cercetarea disciplinară zace, la Consiliul Județean Brașov! Se pare că o eventuală sancțiune disciplinară, nu i-ar mai fi permis lui Julieta Gîrbacea să se mai înscrie la concurs! Coincidență???
În data de 15 Aprilie 2021, joi seara în jurul orelor 20, un copil în vârstă de 9 ani (R.R) aflat în grija Protecției Copilului Brașov, și-a fracturat mâna stângă. La momentul producerii evenimentului, în Casa Dale din Săcele, se aflau de serviciu doi angajați ai Protecției Copilului Brașov. Gemetele de durere ale copilului, lacrimile acestuia, nu au impresionat pe nimeni, se pare! La mai bine de 14 ore de la producerea evenimentului, Vineri dimineața în jurul orelor 10, a fost solicitat un echipaj SMURD. Copilul urla de durere și brațul stâng era umflat! Echipajul SMURD care s-a deplasat la fața locului, după evaluarea și examinarea copilului, a stabilit că este o urgență de grad zero și au transportat copilul la serviciul UPU al Spitalului de Copii Brașov. Copilului i-au fost acordate îngrijirile medicale necesare și i-a fost imobilizat, în atelă ghipsată, brațul stâng!
Un alt minor, în vârstă de 11 ani, a fost luat cu japca de pe stradă și „aruncat” într-un centru de plasament. Minorul se afla, de mai bine de 10 ani de zile, în baza unei hotărâri judecătorești, în grija bunicilor. Despre modul în care a fost ridicat copilul, în urma unei anchete, Avocatul Poporului a constatat că toată procedura derulată a fost ilegală. În acest sens a transmis și o recomandare conducerii Protecției Copilului, în sensul de a respecta Legea! Decizia a fost semnată de interimara Gîrbacea Julieta!
În luna August, 2020, un echipaj SMURD a transportat, de la Spitalul din Rupea la o unitate medicală din Brașov, o tânără care suferise un avort! Evenimentul s-ar fi petrecut, conform afirmațiilor acesteia, în urma unor agresiuni fizice! Tânara provenea de la orfelinatul din Rupea! Aceasta a fost însoțită, la unitatea medicală din Brașov, de către două persoane, directoarea centrului și o îngrijitoare! În timpul acordării îngrijirilor medicale tânăra a povestit ce s-a întâmplat. Aceasta a povestit că ar fi fost abuzată sexual de câteva ori pe zi. Auzind ce spune tânăra, directoarea orfelinatului a avut o reacție violentă! Verbal! Aceasta i-ar fi reproșat tinerei că „tu tâmpito de ce te-ai apucat să le povesteșți ăstora…” ! Tot atunci, tânăra a susținut că, datorită relatării evenimentului și a ceea ce se petrece în acest orfelinat, urmează șă fie pedepsită! Aceasta ar fi spus…știu exact ce mă așteaptă,… bătăi și înfometare! Directoarea s-a calmat doar după ce i s-a solicitat acest lucru, în mod expres, de către personalul medical. Contactată telefonic, șefa orfelinatului din Rupea, Chioreanu Eleonora, a declarat că a informat conducerea Protecției Copilului Brașov cu privire la acest caz. În replică, șefa DGASPC Brașov, Julieta Gârbacea, ne-a comunicat că se va informa cu privire la acest caz și să revenim! Nebunie totală!
În plină pandemie și stare de alertă, la Protecția Copilului s-a organizat „concursuri” pentru ocuparea unor funcții de conducere! Astfel, pe site-ul instituției a fost publicat, la data de 28 August 2020, anunțul privind concursul pentru ocuparea funcției de conducere-Director General Adjunct și Director General Adjunct Economic. Chiar dacă Legea 55/2020 prevede la art. 27 alin.3 că “Pe durata stării de alertă, în instituțiile şi autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante şi temporar vacante”! Pe Gârbacea nu a interesat-o deloc prevederea legală! Ea a semnat organizarea concursului. Din câte cunoaștem noi Legea nu a fost abrogată și nici nu am ieșit din starea de alertă! De ce atâta grabă și de ce această metodă de forțare a Legii? Ce ascunde acest demers? Asta am încercat să aflăm și noi. Este acesta un concurs dedicat sau nu? Avem destule elemente care să ne determine să punem sub semnul întrebări legalitatea și corectitudinea organizării acestuia. Asta ne întrebam la vremea respectivă! La concurs au fost înscriși actualii directori adjuncți interimari, Mihai Priboi, Lucian Pascu și șeful serviciului achiziții publice , Mircea Barbu. După publicarea de către ASUM a unui material pe acest subiect, niciunul dintre cei trei pretendenți nu s-au mai prezentat la concurs! De ce? Material aici! https://asum.ro/2020/09/25/concurs-sulfuros-la-protectia-copilului-brasov/
Nereguli grave au fost descoperite de către reprezentanții Autorității Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi şi Protecţia Copilului. Constatări care pot fi încadrate în zona răspunderii penale. Un control de la Bucureşti a scos la iveală numeroase nereguli la Protecţia Copilului Braşov. În registre era lăsat loc liber pentru eventuale completări ulterioare, numerele curente ale consemnărilor nu erau în ordine, iar alocaţiile copiilor care se întorceau în familie erau păstrate de Protecţia Copilului. Au păstrat alocaţiile copiilor pentru ei. Au fost identificate mai multe cazuri în care CPC Braşov, contrar prevederilor art. 4 alin. (9) şi (10) din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 13 a îlin. (2) din Norma metodologică de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru reglementarea modalităţilor de stabilire şi plată a alocaţiei de stat pentru copii, a respins solicitările părinţilor unor copii cu privire la accesul la contul în care a fost virată alocaţia de stat a copilului pe perioada instituţionalizării, deşi copiii fuseseră reintegraţi în familie”, a mai găsit controlul de la Bucureşti. Cu alte cuvinte, comisia era cea care se bucura de banii copiilor care se întorceau în familii, în loc ca familiile acestor micuţi să primească banii care li se cuveneau, conform legii.
Curtea de Apel Brașov a hotărât, în urma unui proces, că Protecția Copilului este bună de plată! 700.000 lei și peste 100.000 euro trebuie să achite Protecția Copilului Brașov, Bisericii Evanghelice C.A-Parohia din Brașov. Decizia a fost pronunțată la data de 25.02.2020 în dosarul nr.4194/62/2011! Decizia Curții de Apel Brașov nu era definitivă, ea putând fi atacată cu recurs! Dar ce să vezi, cererea de recurs, depusă de Protecția Copilului Brașov, a fost peste termenul prevăzut de lege! Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr. 2027 din 14.10.2020, respinge recursul ca tardiv depus! În acest caz vorbim de prostie sau de alte interese. Cum este posibil să introduci tardiv recursul??? Instituția era condusă de cine credeți, de interimara Gârbacea Julieta!
Un producător de invitații nunți și botez, furnizor de echipamente de protecție Covid 19! De anul trecut, de la debutul pandemiei, Protecția Copilului Brașov nu a considerat necesară achiziția echipamentelor de protecție specifice pentru centrele din subordine. Deloc! Nici numărul angajaților, dar nici cel al copiilor ori bătrânilor instituționalizați, infectați cu Covid 19, nu a sensibilizat performanta conducere să facă ceea ce trebuia. În tot acest timp, centrele din subordinea Protecției Copilului s-au descurcat cum au putut, din donații, din mână întinsă, etc! Chiar dacă aceste centre au solicitat, încă din luna martie aceste echipamente de protecție, conducerea Protecției Copilului Brașov a întocmit necesarul doar în luna August. Așa se face că, la sfârșitul anului, pe repede înainte, Protecția Copilului a decis achiziționarea unor echipamente de protecție Covid 19, pe exercițiul bugetar 2020! În luna Octombrie a fost întocmit caietul de sarcini și publicat anunțul de participare simplificat pe S.E.A.P, cel mai mic preț! Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru data de 9 Noiembrie 2020. După apariția materialului în spațiul public, Gârbacea a anulat contractul. Un contract care ar fi trebuit anchetat de cei în drept.
Un material documentat ca la carte! https://asum.ro/2021/02/01/contract-de-achizitii-publice-suspect-la-protectia-copilului-brasov/
În luna Martie am sesizat comisia de disciplină în ceea ce o privește pe Gîrbacea Julieta. Sesizarea a avut la bază concluziile anchetei derulate de către Avocatul Poporului la Protecția Copilului Brașov. În urma acestei anchete, Avocatul Poporului a constatat că, procedura prin care a fost ridicat un copil minor, aflat în grija bunicilor, a fost una ilegală! Avocatul Poporului a transmis și o recomandare scrisă Protecției Copilului, prin care le solicita să respecte Legea! Decizia a fost semnată, la acea vreme, de interimara Julieta Gîrbacea! Cercetarea disciplinară s-a încheiat de mult, însă nici până astăzi nu am primit decizia comisiei. Comisia deliberează de câteva luni de zile! Cam mult! Să fi așteptat să treacă concursul? Este posibil! Și mama fetiței violate a sesizat, prin avocat, comisia de disciplină împotriva lui Gîrbacea Julieta. Așteaptă si acum răspuns! Așteaptă cam de mult timp!
Știind de interviul programat pentru data de 23.09.2021, am sugerat comisiei …” având în vedere Sentința Civilă nr.71/S din data de 09 Aprilie 2021, pronunțată de Tribunalul Brașov, definitivă și executorie, în urma căreia instanța de judecată a hotărât ca drepturile și obligațiile părintești să fie exercitate și îndeplinite de către directorul Protecției Copilului Brașov, respectiv Julieta Gîrbacea, să-i adreseze câteva întrebări concurentei:
1- unde se află la această dată minorul, din ce dată și de ce? Unde doarme, ce mănâncă, cine îl îmbracă și îi asigură ocrotire ca un adevărat părinte? De câte ori a luat legătura cu acesta, în așa fel încât să-și exercite drepturile și obligațiile părintești și ce demersuri legale a făcut în așa fel încât hotărârea judecătorească să fie îndeplinită întocmai?
2- cum își exercită drepturile și îndatoririle părintești doamna Julieta Gîrbacea, ținând cont de hotărârea instanței de judecată?
3- dacă minorul a fost înscris la școală?
4- ce părere are, în general, despre hotărârile judecătorești? Consideră că acestea trebuie respectate întocmai? Înțelege care pot fi consecințele legale în cazul nerespectării acestor hotărâri?
5- ce părere are despre anchetele derulate de Avocatul Poporului la Protecția Copilului, despre constatările efectuate și despre recomandările făcute? Întrebări extrem de ușoare,… răspunsurile sunt însă fundamentale!
6-ce părere are despre protocoalele încheiate de Protecția Copilului, doar cu anumite societăți comerciale, în vederea obținerii de către acestea a unor avize/autorizații/acreditări, în așa fel încât acestea să poată presta anumite servicii sociale?
7-ce părere are despre evenimentele petrecute în interimatul acesteia, despre copiii violați, despre copiii bătuți, despre copiii fugiți din centre, despre copiii lăsați fără ajutor medical…
8-ce părerea are despre achizițiile efectuate de Protecția Copilului, în special cele de material lemnos și echipamente de protecție COVID
9-ce părere are despre copii, despre bătrâni, despre asistență și protecție socială în general. Ce părere are despre multele sesizări ale comisiei de disciplină, formulate împotriva domniei sale. Ce părere are despre ancheta demarată de ANSPDCP, referitor la posibila încălcarea, de către domnia sa, a Regulamentului UE 2016/679…!
Pe comisie a durut-o fix în proba orală, se pare! De ce??? Altfel nu ne putem explica punctajul maxim obținut de concurenta Julieta Gârbacea. Din păcate așa stau lucrurile. Te apucă sila și scârba!
Despre toate aceste lucruri, am publicat la vremea respectivă. Toate aceste materiale ar putea reprezenta un început pentru efectuarea unor anchete penale în această instituție, opinăm noi! Avem suspiciuni suficiente cu privire la organizarea și desfășurarea acestui concurs, dar nu numai, în urma căruia urmează înscăunarea lui Gîrbacea Julieta. Această axă, Adelina Văsioiu-Gîrbacea Julieta, trebuie analizată atent. Este de notorietate relația dintre acestea două! Am mai aflat că au fost scoase la încălzire câteva nume, tot pentru niște funcții călduțe și bine plătite, că doar de,…obrazul subțire cu cheltuială se ține! Mai știm, tot din relatările unor persoane din interiorul instituției, că o persoană, nou venită la Protecția Copilului, tot pe bază de concurs, a devenit un fel de deschizător de drumuri pentru niște foști colegi pe care îi și consiliează cu privire la procedura de participare la concurs cât și partea de contestare a rezultatelor! Habar nu avem dacă este adevărat, nu știm. Nu dăm încă nume…mai documentăm, întrebăm, vedem ce aflăm! Urmează să fie înscăunați, în perioada următoare și alți directori, tot pe bază de concurs, și uite așa mai departe!
Există o încrengătură de nume, multe, despre care vorbesc chiar angajații Protecției Copilului Brașov! Oamenii spun că Adelina Văsioiu (denumită de angajați-regina mamă!) conduce Protecția Copilului prin intermediul lui Julieta Gârbacea! Nu știm dacă este așa dar, dacă a condus-o în perioada interimatului lui Gârbacea o poate conduce și acum, nu! Adelina Văsioiu a fost președintele comisiei de examinare și este directorul Direcției de Sănătate și Asistență Medicală din cadrul Consiliului Județean Brașov. Prin acest serviciu au debutat în funcții publice mai multe persoane. Funcții importante, nume importante, despre care presa locală a scris la vremea respectivă.
Nu mai facem apel public la nimeni. Se pare că nu funcționează. Vom sesiza însă, printr-un denunț penal asumat, unitatea de parchet competentă!