În această perioadă toți ne pregătim de sărbătorile de iarnă. Sărbători sunt și pentru copiii din Orfelinate, copii abandonați de familii și, care cel puțin la nivel de teorie, se află în grija Statului, în grija specialiștilor de la Protecția Copilului(DGASPC). Mai mulți oameni de bine (slavă domnului că mai există așa ceva), pentru care copiii au dezvoltat relații de atașament, au dorit să ia acasă copii din aceste centre. Să le ofere, cu ocazia sărbătorilor, dragostea și căldura unui cămin. Din păcate aceștia s-au lovit de refuzul autorităților, respectiv al Protecției Copilului. La nivel național au fost mai multe cazuri de acest fel. Două dintre acestea aici la noi, la Brașov.
„Am făcut demersurile oficiale pentru a lua patru copii acasă la mine de Crăciun. Crăciunul în familie are un alt impact pentru copiii abandonaţi, lipsiţi de apărare şi pentru asta susţin că toţi cei cu suflet, cu iubire, care vor să facă un bine, să nu renunţe. Crăciunul este despre dăruire, iubire şi iertare”, a scris pe o reţea socială Vişinel Bălan, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Instituţionalizaţi din România. De altfel, Vișinel Bălan, a reacționat public cu privire si la celelalte cazuri din România!
TÂNĂRĂ DE 22 DE ANI, CU DIZABILITĂŢI, ŢINUTĂ ÎN CENTRU DE CRĂCIUN
„La Braşov, alte două cazuri asemănătoare, unul semnalat de Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM), altul de Asociaţia Catharsis. O familie a dorit să ia acasă de sărbători o tânără de 22 de ani, care are dizabilităţi. „Am depus cerere la DGASPC, luni, 20 decembrie. Am primit un răspuns uluitor! Ni s-a spus că nu avem relaţii de ataşament cu fata şi din acest motiv nu o pot învoi la noi”, povesteşte femeia.
„Referitor la emailul dvs din data de 20.12.2021, înregistrat în cadrul DGASPC Braşov cu numărul 95366/21.12.2021, prin care solicitaţi învoirea tinerei (…) aflată cu măsură specială plasament la Centrul de Plasament „Floare de Colţ”, vă comunicăm faptul că solicitarea dvs nu a fost aprobat. Menţionăm faptul că la nivelul Centrului nu există documente care să ateste relaţia de ataşament dintre dvs şi tânăra în cauză”, a răspuns DGASPC Braşov. „Noi am luat-o acasă de Paşte, în 2019. De atunci am păstrat legătura săptămânal, pe telefon. Am fost şi la ea la şcoală, la Bucureşti, am mai luat-o la noi acasă, cât încă era la centrul de la Codlea. A venit pandemia şi nu am mai fost primiţi în centre, dar am păstrat legătura cu ea. Însă, chiar dacă nu ar avea legături de ataşament cu familia noastră, sora ei mai mică locuieşte la noi şi am menţionat în cerere acest lucru. Ele se bucură când se văd pe Internet şi şi-au dorit amândouă să fie împreună când vine Moş Crăciun. Doamna director Julieta Gîrbacea ne-a spus că vom primi un răspuns conform legii, dar sunt curioasă să ştiu şi eu ce lege le interzice fraţilor să fie împreună de Crăciun”, spune Ana, din Braşov. Femeia mai povesteşte că a făcut demersuri chiar şi în ziua de Ajun, dar, deşi vorbim de un adult, în vârstă de 22 de ani, tânăra din centru nu a fost lăsată să plece în vacanţă la sora sa” conform adevărul.ro
Protecția Copilului Brașov-kilometrul zero al interesului superior al copilului, al umanității!? Zâmbete și bucurie pentru unii, lacrimi și tristețe pentru alții!? O decizie halucinantă a Protecției Copilului Brașov, aia performantă! Tânăra în vârstă de 22 ani, surdo-mută, instituționalizată în centrul de plasament Floare de Colț din Făgăraș, și-a dorit să petreacă Crăciunul alături de sora ei și de familia pentru care aceasta a dezvoltat o relație de atașament, familie la care locuiește sora, în Brașov. În acest sens, familia din Brașov a transmis o cerere Protecției Copilului prin care a solicitat învoirea acesteia pe perioada sărbătorilor. Menționăm că familia îndeplinește, chiar dacă Legea nu prevede, toate condițiile pentru a solicita acest lucru. Mai mult de atât, familia din Brașov, sunt nașii părinților celor două tinere! Atașat, aveți răspunsul Protecției Copilului Brașov. Cum poți să invoci lipsa de atașament când vorbim de sora biologică? Cum poți să invoci lipsa de atașament când, între tânăra de 22 de ani și familia din Brașov există comunicare, schimburi de mesaje de genul celor atașate?
Întrebări publice adresate performantei conduceri a Protecției Copilului Brașov, lui Julieta Gîrbacea, „specialistului în asistență și protecție socială”, Mihai Priboi- ce Lege din Țara aceasta interzice unui tânăr de 22 de ani să-și viziteze familia, sora biologică și persoanele pentru care aceasta a dezvoltat o relație de atașament? Inimioarele roșii trimise familiei reprezintă ceva, spun ceva pălărioșilor, specialiștilor din conducerea Protecției Copilului? Atestă acestea relația de atașament? Cine șterge lacrimile de pe obrazul acestei tinere? Cine a greșit în acest caz? Cine se face vinovat de toată această dramă? Nu în ultimul rând, cu ocazia sărbătorilor pascale din anul 2019, tânăra a fost ridicată, de la centrul din Codlea, de aceiași familie, alături de care a petrecut Paștele! Atunci exista atașament? Problema este că nu există mențiuni, documente, deși ar fi trebuit, care să certifice acest eveniment. Dispar aceste documente în mod intenționat??? Aceste centre de plasament sunt cămine pentru acești copii, ori închisori de maximă siguranță, măcar să știm!?
Redăm mai jos sinteza notei de control – urmare a realizării acţiunii de control la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov, de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, care este cât se poate de clară! Haos total, încălcarea Legii, referitor la partea de întocmire și păstrare documente și multe altele!
DESPĂRŢITĂ CU FORŢA DE FAMILIA CARE A CRESCUT-O PÂNĂ LA 7 ANI
„O familie de asistenţi maternali a crescut o fetiţă abandonată de când era bebeluş şi până la 7 ani. Fetiţa avea probleme auditive şi familia, din dragoste pentru fetiţă, a cheltuit mulţi bani şi a investit mult timp pentru ca micuţa să poată auzi. „Imediat după împlinirea vârstei de 7 ani, a fost luată abuziv şi ilegal din familia Asistentului Maternal, pentru a fi mutată la un centru pentru copii cu handicap grav. A plâns copilul şi se topea de dorul casei şi al familiei sale. Au plâns şi oamenii care au crescut-o timp de 7 ani cu dragoste părintească şi maximă responsabilitate. Şi s-au dus s-o viziteze, dar, din cauza pandemiei, au stat la mare distanţă. Se priveau timp de câteva minute şi se despărţeau cu lacrimile pe obraz. Anul acesta au fost descurajaţi prin restricţionarea vizitelor, o dată pe lună, ceea ce i-a dăunat fetiţei. Familia Asistentului Maternal a solicitat învoirea micuţei pe timpul vacanţei de vară, dar asistentul manager de caz a respins cererea. Astfel, copilul surd din naştere, recuperat parţial prin grija familiei de Asistent Maternal, suferă de durerea provocată de cei plătiţi sa-i facă viaţa mai frumoasă”, a scris Azota Popescu, preşedintele Asociaţiei Catharsis, pe pagina de Facebook. conform adevărul.ro
În acest context, având în vedere Protocolul de Colaborare încheiat cu DGASPC Brașov, am solicitat efectuarea unor vizite de informare în aceste centre, din dorința de a afla și vedea cum petrec sărbătorile de iarnă copiii din Orfelinate, dar și despre modul în care sunt respectate Drepturile Omului, drepturile copiilor instituționalizați!
Deși, prin protocol, DGASPC se obligă să permită acesul reprezentanților ASUM, în baza solicitării formulate, răspunsul primit a fost NU! Fără nici o explicație! Sec, NU!!!
Ce nu înțelege stimata doamnă Gîrbacea Julieta, director general DGASPC Brașov, este că protocolul a fost încheiat cu o instituție publică, pe care vremelnic o conduce și nu cu o persoană fizică! Noi doream să efectuăm aceste vizite într-o unitate de Stat unde trăiesc niște copii, titularii de drepturi și ei! Tocmai despre modul în care trăiesc și despre felul în care le sunt respectate drepturile legale, constituționale, vroiam să ne informăm. Nu am înțeles acest refuz categoric, doar dacă doresc să ascundă ceva!? Aprobarea privind efectuarea acestor vizite a fost dată prin semnarea protocolului! ASUM trebuie să informeze DGASPC cu privire la locația/locațiile unde urmează să se efectueze aceste vizite, ceea ce am și făcut! Vorbim de o transparență instituțională opacă? De ce această cenzură? Ce se întâmplă în aceste orfelinate și nu trebuie cunoscut de opinia publică? De ce le este teamă? Ce nu trebuie să vedem și să auzim?
Ne-am întrebat și ne întrebăm în continuare! Cine ține în brațe conducerea Protecției Copilului Brașov??? O combinație interimară cu indivizi care nu au nici o legătură cu protecția socială, cu asistența socială! Să fie oare, obediența și curățatul scamelor de pe umerii unor decidenți, singura lor legătură cu salariile generoase și fotoliile bine încălzite!? Ne facem griji pentru Pascu Lucian, pentru Mihai Priboi, pentru regina mamă, pentru Adelina Văsioiu, pentru Maria Dumbrăveanu, ne facem griji pentru toți pălărioșii ăștia, nu de alta dar nu vrem să le lipsească ceva, că tot suntem în mijlocul sărbătorilor de iarnă! Bradul să fie bine decorat și masa îndestulată! Trist este că nici Conducerea Consiliului Județean Brașov, în subordinea căreia funcționează Protecția Copilului Brașov, nu reacționează, în niciun fel! De ce ar face așa ceva, nu? Atâta timp cât nu sunt afectați ei ori neamurile și prietenii lor, de ce ar reacționa! Trist, domnilor și doamnelor, foarte trist!
Încheiem și cu o veste bună, pentru noi! Pentru Protecția Copilului mai puțin bună! D.N.A Brașov ne-a comunicat că face cercetări, in rem, cu privire la faptele reclamate de ASUM, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Ne bucură acest demers și avem încredere, sperăm, că se vor clarifica multe „neclarități”!
Solicităm public ca, Avocatul Poporului-Biroul Teritorial Brașov, să se autosesizeze și să dispună efectuarea unor cercetări, relativ la cele două cazuri menționate!