Deși a fost condamnată definitiv la o pedeapsă de 3 ani, Monica Pescaru, funcționar public, șef serviciu în cadrul DGASPC Brașov, rămâne pe funcție! Halucinant de-a dreptul! Răspunsul Protecției Copilului Brașov spune mult despre nivelul de pregătire a celei care, vremelinic, o conduce! Se spune că Julieta Gîrbacea a ocupat postul de director general în urma unui concurs, desfășurat la sfârșitul anului trecut. Din câte cunoaștem, așa zisul concurs a conținut și întrebări din Codul Administrativ. Întrebări la care concurenta se zice că a și răspuns! Că persoana condamnată definitiv nu-și dă demisia, asta am înțeles! Cum să plece de la morman și binețe! Demisia ține de onoare! O ai sau nu o ai! Reacția instituției este puțin ciudată!

Iată ce se prevede la Art. 517
Încetarea de drept a raportului de serviciu (1) Raportul de serviciu existent încetează de drept: g) când prin hotărâre judecătorească definitivă s-a dispus condamnarea pentru o faptă prevăzută la art. 465 alin. (1) lit. h) ori s-a dispus aplicarea unei pedepse privative de libertate, la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei! Să existe o altă prevedere dedicată doar Protecției Copilului Brașov?
Nu am regăsit în Lege obligativitatea instituției publice, Protecția Copilului, de a cere părerea, opinia, unei alte instituții publice, ANFP, în cazul condamnărilor definitive! Noi considerăm că ar trebui să ceară opinia și celor de la Mitropolia Ardealului și, de ce nu, de la grupul mamelor lăuze! Să mai ceară o opinie și de la Adelina Văsioiu, de la Maria Dumbvăveanu, de la conducerea Consiliului Județean Brașov, de la președintele Asociației de Proprietari nr. 2022, de la păsări, de la vânt, de peste tot! Nu? Noi mai avem o propunere pentru Julieta Gîrbacea și pălărioșii din conducerea Protecției Copilului Brașov, să-i aducă înapoi, și să-i pună pe funcții pe toți condamnații penali. Protecția Copilului a fost genereroasă din acest punct de vedere. De ce nu? Poate aceia se simt discriminați!? Bine ar fi, având în vedere acest caz, dacă se poate lua în discuție chiar o promovare a persoanei condamnate, de ce nu?
Cine este condamnata?
Este vorba despre Pescaru (fostă Cotleanu) Monica, aceasta este funcționar public la DGASPC Brașov și este șefa Serviciul Managementul Calității, Strategii, Proiecte, Programe! Decizia definitivă de condamnare a fost pronunțată de către Curtea de Apel Brașov la data de 16 Septembrie 2021. Pe fond, Tribunalul Brașov a condamnat-o pe Monica Pescaru, fără acord de recunoaștere, la 1 an și opt luni închisoare. Împotriva soluției s-a făcut apel. În apel, Curtea de Apel a majorat pedeapsa! Curtea de Apel admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi partea civilă Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov, în calitate de mandatar al ANAF pentru Statul Român împotriva sentinţei penale nr. 30/S/11.02.2019 pronunţată de Tribunalul Braşov în dosarul nr. 53/62/2018, pe care o desfiinţează sub aspectul: cuantumului pedepselor principale aplicate inculpaţilor Cotleanu Lucian Viorel şi Pescaru Monica; al greşitei reţineri a circumstanţelor atenuante în favoarea inculpaţilor; a greşitei individualizări judiciare a executării pedepselor aplicate celor doi inculpaţi; a omisiunii dispunerii comunicării hotărârii, la momentul rămânerii definitive, la organul fiscal în vederea înscrierii cuvenitelor menţiuni în cazierul fiscal; a cuantumului obligaţiilor fiscale accesorii la care dispune obligarea inculpaţilor. Rejudecând în aceste limite: Înlătură circumstanţele atenuante prevăzute de art. 74 alin. 1 lit. a) Cod penal 1968 reţinute în favoarea inculpatei Pescaru Monica. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatei Pescaru Monica de la 1 an şi 8 luni închisoare la 3 ani închisoare. În baza art. 861 şi art. 71 alin. 5 Cod penal 1969, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale de 3 ani închisoare şi a pedepsei accesorii aplicate inculpatei Pescaru Monica pentru infracţiunea de evaziune fiscală, pe durata unui termen de încercare de 5 ani, calculat conform art. 862 alin. 1 Cod penal 1969. Conform art. 863 alin. 1 Cod penal 1969, pe durata termenului de încercare, condamnata trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere. Atrage atenţia inculpatei asupra prevederilor art. 864 Cod penal 1969 privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, în cazul săvârşirii cu intenţie a unei noi infracţiuni în termenul de încercare, în cazul neexecutării obligaţiilor civile, cu rea-credinţă, sau în cazul încălcării cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere stabilite de instanţă. Condamnata ,Monica Pescaru, a fost obligată să plătească, în solidar, prejudiciul creat în valoare de 321. 874 lei. Deși, decizia definitivă de condamnare a fost pronunțată în luna Septembrie 2021, Monica Pescaru este în continuare funcționar public, deținând poziția de șef Serviciul Managementul Calității, Strategii, Proiecte, Programe!