Bălan Florin Laurențiu este polițist local la Brașov, funcționar public!
„Mai exact, amintim că la finalul anului 2021 un polițist local de la Biroul de Ordine Publică – fain sau ce? – a fost condamnat pentru o faptă săvârșită în timpul liber, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Instanța de apel a stabilit pedeapsa de 8 luni închisoare, dar cu amânarea aplicarii acesteia. Deh, vechile relații….” se arată în materialul publicat de argumentul.ro
Fapta s-a petrecut în noaptea zilei de 5 Iulie 2020, ora 2.45. Cu referire la consumul de alcool precum şi concentraţia acestuia în sânge, în urma controlului cu etilotest s-a stabilit că la ora 02.45, Bălan Florin Laurențiu, prezenta o concentraţie a alcoolului de 0,60 mg/l alcool pur în aer expirat precum şi din analiza probelor de sânge, conform buletinului de analiză toxicologică-alcoolemie, nivelul alcoolemiei fiind de 1,29 g/l la ora 03.30 şi, respectiv, 1,17 g/l la ora 04.30. În decursul timpului, Bălan Florin Laurențiu, a comis mai multe fapte contravenţionale fiindu-i aplicate mai multe sancţiuni pentru nerespectarea Codului Rutier. Instanța a reținut gravitatea infracţiunii pentru care a fost judecat Bălan Florin Laurențiu, relevată de îmbibaţia alcoolică şi starea de pericol creată pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice. S-a mai reținut de către instanța de judecată că Bălan Florin Laurențiu a prezentat pericol public pentru ceilalţi participanţi la trafic. Sub aspectul laturii subiective, instanţa a reţinut că inculpatul a acţionat cu intenţie indirectă. Astfel, inculpatul a condus autoturismul pe drumurile publice în timp ce avea în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşea limita legală! Mai reține instanța de judecată faptul că acesta este polițist local și, din această poziție, era familiarizat cu rigorile legii şi ar fi trebuit să cunoască şi să respecte prevederile acesteia.
Întrebarea noastră- din punct de vedere moral, acest individ mai pote fi polițist local? Merită acesta să mai fie plătit din bani publici de către contribuabilii brașoveni?
Iată care a fost decizia Curții de Apel Brașov
Foarte interesant, anul trecut, Bălan Florin se recomanda ca fiind agent la Poliția Municipiului Brașov! Lucru neadevărat însă! Nu ai cum să confunzi Poliția Română cu poliția locală. O fi fost o scăpare, cine știe! O intimidare, o uzurpare de calități oficiale? Din câte cunoaștem există o sesizare a comisiei de disciplină în acest caz, dar și alte demersuri juridice. Revenim cu detalii!
Iată ce spune Legea 155/2010 la Art.21, alin. 2, lit.m, pct.6:
„Polițistul local are obligația să se abțină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului poliției locale și/sau autorităților publice„! Întrebarea care se pune în cazul polițistului local Bălan Florin Laurențiu este una simplă, de bun simț! Fapta pentru care acesta a fost condamnat aduce atingere prestigiului poliției locale? Nu ne-ar mira ca poliția locală brașov, conducerea acesteia, să spună că nu! O cercetare disciplinară s-ar impune, măcar atât, la mișto…ceva, să fie acolo. Când consumi băuturi alcoolice și te urci la volan, știind că este ilegal, înseamnă că te-ai abținut de la săvârșirea unei fapte care ar putea aduce prejudicii prestigiului poliției locale? Noi opinăm că nu te-ai abținut! O demisie de onoare s-ar fi impus, asta este clar. Dar vorbim de onoare! Se spune că onoarea o ai sau nu o ai, simplu! Până atunci, dacă se va produce acea demisie, cetățenii brașoveni îi vor plăti în continuare salariul stimatului vigilent local. Asta este foarte bine. Că doar de, unde este mai bine decât la poliția locală! Ne întrebăm totuși, fără răutate, cum ar trebui privit un astfel de individ, care ne poate sancționa, invocând Legea, știind despre decizia penală a acestuia și fapta comisă?
Este drept că la Art. 90 din Noul Cod Penal se prevede că… „Persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare„
Având în vedere amânarea executării pedepsei, textul de lege este clar, polițistul local rămâne în continuare în funcție! Lucru care ne bucură total!