Suntem înconjurați de informații despre ecologie, mediu curat și obiceiuri sănătoase, iar în fiecare an ne propunem să recurgem la învățăturile ecologice pentru a contribui la sănătatea planetei, dar parcă nu știm cu ce să începem. Pentru a ne face alegerea mai ușoară, specialistul în reciclare Bogdan Constantinescu, manager general al companiei de salubritate Brai-Cata a întocmit o listă cu 15 obiceiuri care pot transforma 2022 într-un an ECO și în punct de pornire pentru un stil de viață sustenabil.
1.Reutilizabil e noul cool și când e vorba despre sacoșele pentru cumpărături. Din rafie sau din materiale textile aceste plase încăpătoare și rezistente trebuie să înlocuiască toate pungile din plastic, aflate în dulapul din bucătărie și în portbagajul mașinii.
2. Cumpărăturile vrac sunt mai economice și mai sustenabile, așa că nu e nevoie să puneți neapărat bananele în punga de unică folosință pentru care plătiți minimum 10 bani, doar ca să o aruncați în coșul de gunoi de acasă! Puteți cântări legumele și fructele neambalate, etichetând doar una din ele sau puteți investi în câteva plase reutilizabile, pentru a cântări mai ușor produsele, oricând mergeți la cumpărături.
3. Oferiți o șansă paharelor și sticlelor reutilizabile, fie ele pentru cafea, apă sau suc de fructe, în defavoarea celor de unică folosință! Plasticul nu mai e de mult fantastic și când e de unică folosință nu e nicidecum reciclabil!
4. Sortarea gunoiului înseamnă grijă pentru planetă, iar reciclarea este motto-ul lumii noi, așa că tot ce trebuie să faceți este să adoptați separarea deșeurilor, provocându-vă să creșteți constant cantitatea de reciclabile, diminuând-o pe cea de deșeuri reziduale!
5. Donați hainele pe care nu le purtați, mai ales că la fiecare început de anotimp revizia dulapului este un fel de regulă, pentru toată lumea. Hainele, pantofii, accesoriile și chiar jucăriile pe care copiii nu le mai găsesc atât de atractive pot ajunge într-unul din magazinele caritabile, bucurând alte suflete. Atenție, însă pot fi donate doar lucrurile bune de purtat/ jucat!
6. Trecerea la becurile cu LED-uri înseamnă grijă pentru mediu dar și pentru buget, venind cu un consum redus de electricitate, în aceste vremuri în care fiecare factură de energie poate fi o surpriză neplăcută. Nu trebuie înlocuite toate cele cu filament o dată, dar treptat trebuie înlocuite.
7. Verificați etanșeitatea ferestrelor și a ușii de la intrare, pentru că închiderea imperfect a acestora poate conduce la cheltuieli inutile pentru încălzire, respective, răcorire, în sezonul cald.
8. Gata cu aparatele în standby! În caz că nu știați, această energie de așteptare se mai numește și sarcină-vampir sau încărcare-fantomă, pentru că poate adăuga până la 10% în plus, la factura de energie electrică! Ca să nu scoateți tot timpul consumatorii din priză, puteți recurge la alimentatoare cu buton pornit/ oprit.
9. Deveniți verde și când faceți curățenie! Puteți renunța treptat la substanțele chimice de curățare, revenind la rețetele eco ale bunicii, pe bază de oțet, bicarbonat de sodiu, suc de lămâie, alcool și săpun natural.
10. Transformați curtea în grădina sănătății! Un teren oricât de mic poate fi folosit pentru binele întregii familii. Plantarea unui pom fructifer și organizarea unor rânduri de condimente proaspete sau legume ușor de îngrijit pot fi susținute prin prepararea de compost într-un recipient de mici dimensiuni, cu ajutorul resturilor vegetale provenite din bucătărie.
11. Ținta: zero risipă alimentară! Am mai spus-o și repetăm: o mare parte din deșeurile ajunse la gropile de gunoi constau în alimente aruncate, iar această problemă este responsabilă pentru aproximativ 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră produse de om. Prin urmare, gătiți doar cât consumați și valorificați la maximum ingredientele pe care le aveți deja, în loc să cumpărați altele.
12. Party, dar fără baloane! Știm că dau o notă de veselie oricărui spațiu și îi bucură pe copii, dar sunt un dezastru pentru mediu! Plasticul sau latexul din care sunt făcute baloanele se descompun în foarte mulți ani, în gropile de gunoi.
13. În această perioadă în care online-ul a devenit atât de prezent în viețile noastre, doar cumpărăturile locale ne mai pot ajuta să reducem cantitatea de deșeuri provenite din ambalajele coletelor! Magazinele din apropierea casei sau un atelier mic vor pune produsul cumpărat în cel mult o pungă din hârtie, în timp ce, în colete, produsele sunt în plastic, hârtie și carton lipit cu mult scotch.
14. Începeți provocarea „X zile fără deșeuri”! Dacă 30 de zile vi se par multe, începeți cu 7 zile și încercați ca în acest timp să generați cât mai puține deșeuri reziduale. Pot fi strânse reciclabile, pot fi puse resturi vegetale la compostat, dar nu poate fi aruncat nimic la gunoi. Exercițiul vă va ajuta să regândiți modul în care faceți cumpărăturile, dar și felul în care le consumați.
15. Înainte de a cumpăra orice – alimente, haine, accesorii, decorațiuni, electrocasnice – faceți o pauză de câteva zeci de secunde între momentul în care aveți impulsul de a scoate portofelul și efectuarea plății, răspunzând la întrebările: „Chiar îmi trebuie acest lucru?” și „Sigur îl voi consuma/ purta/ utiliza?”. Abia după aceea, dacă „da”-urile sunt convingătoare, cumpărați-l!
Protejați Mediul! Protejați Viața!