La data de 11 August Curtea de Apel Brașov s-a prununțat în cazul unui infractor, un smardoi, un polițist local.
Ionut Stănilă foto Facebook- ce putea să-și arate omul…mușchii și tatuajele!
„Ionuț Stănilă, polițist local din Brașov, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, printr-o sentință definitivă a Curții de Apel, fiind găsit vinovat de purtare abuzivă. Agentul a fost trimis în judecată pentru că a bătut crunt un bărbat aflat în stare avansată de ebrietate pe care îl adusese la audieri în sediul poliției. Fapta s-a petrecut în noaptea de 9 spre 10 martie 2021, în Brașov. Atunci, un bărbat, aflat într-o stare avansată de ebrietate, a fost surprins în momentul în care urina pe zidul sediului CFR din Brașov.
Inițial, patrula de poliție locală care l-a surprins pe individ în timp ce urina în public a decis să nu-l sancționeze, realizând că omul este atât de băut încât nu mai știe exact ce face. L-au lăsat în pace, mai ales că amicii bărbatului au promis că-l vor duce acasă. În drum, bețivanul a dat peste un cort al unei formațiuni politice (unde se strângeau semnături din partea susținătorilor) și a început să injure în gura mare. A fost momentul în care polițiștii locali s-au răzgândit, l-au încătușat pe om și l-au dus la sediul poliției. Cu mâinile legate la spate și abandonat pe holul instituției, bărbatul băut a continuat să injure și să scuipe, la scurt timp fiind bruscat, culcat la pământ și călcat la propriu în picioare de mai mulți dintre polițiștii care se aflau în sediu. Camerele de luat vederi au înregistrat întregul abuz, bărbatul fiind bătut crunt de la 01.16 timp de mai bine de 20 de minute. A fost lovit cu genunchii în spate, culcat la podea, călcat cu bocancii pe coaste, călcat pe partea lombară, lovit cu barbarie de către polițiști, în ciuda faptului că individul abia se putea ține pe picioare, fiind și încătușat. Mai mult, unul dintre polițiști a început să-l filmeze cu telefonul de la mică distanță, ironizându-l ”ia spune dacă ești șmecher, spune cine ești tu…ia spune, ești barosan, ești tare”, sunt cuvintele adresate de unul dintre polițiștii brașoveni bărbatului în timp ce-l filma de la foarte mică distanță. Curtea mai arată că, în mod regretabil, conduita celor prezenți nu a fost una care să fie aptă să liniștească o persoană aflată în starea victimei, ci, dimpotrivă, a constituit chiar o provocarea pentru acesta. Poate exista o lipsă a pregătirii adecvate a agenților în această privință sau lipsă capacității acestora de a reacționa corespunzător în contactele cu astfel de persoane (ceea ce îi face inadecvați pentru profesia respectivă), însă acest lucru nu poate înlătura concluzia că acțiunile lor nu au fost unele potrivite. Astfel, ar trebui să fie evident pentru orice persoană – și cu atât mai mult un subiect care are ca atribuții de serviciu aplanarea unor situații conflictuale – că, în cazul unor persoane aflate sub influența alcoolului, angajarea în discuții contradictorii, conflictuale, cu acestea nu poate conduce la liniștirea subiectului”,a fost motivarea judecătorilor din cadrul Curții de Apel Brașov care au decis condamnarea polițistului agresiv” conform ziare.com
Stănilă Ionuț nu este primul caz de golan infractor, condamnat definitiv pentru purtare abuzivă! În data de 19 Aprilie 2022, Blendica Cosmin Vasile, polițist local Brașov, a fost condamnat definitiv la 3 luni închisoare, cu amânarea executării pedepsei, tot pentru purtare abuzivă. Dosar 5379/197/2021
Bălan Laurențiu Florin, un alt polițist local, a fost condamnat definitiv, cu amânarea executării pedepsei, pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe. Tot acest individ, Bălan Laurențiu Florin, se recomanda ca fiind angajat al Poliției Municipiului Brașov! Lucru total fals, Poliția Municipiului Brașov nu este aceiași instituție cu poliția locală Brașov!
În trecut, același smardoi ajuns polițist local, agent de pază la firma Morani, Stănilă Ionut, îi transmitea public unui cetățean pe o rețea de socializare, …că o să-l caute să-i plătească salariul…! Comportament de golan! Tragic este că toți acești indivizi au fost platiți din bani publici. Poliția locală Brașov este o cumetrie în toată regula. Familii întregi, cumetri, de toate găsim aici. Nu știm, dacă în urma acestor condamnări, indivizi mai sus menționați mai prestează în această instituție!? Poliția locală evită să transmită astfel de informații. Așa că adresăm această întrebare în mod public șefului cumetriei locale…indivizii menționați în acest material mai lucrează în această instituție? Mai sunt ăștia plătiți din banii brașovenilor? Cam asta ar fi poliția locală, aia reformată din temelii! Noroc cu procurorii și instanțele de judecată, care mai triază din specimenele acestea!
Redăm mai jos decizia Curții de Apel Brașov în cazul Stănilă Ionuț!
Agravarea pedepsei
Solutia pe scurt: În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.p.p. admite apelul formulat de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA BRA?OV împotriva sp. nr. 375/10.03.2022 a Jud. Brașov, pronunțată în dosarul penal nr. 22963/197/2021. Desfiinţează sentinţa apelată, cu privire la soluţionarea acţiunii penale şi, pe fond, rejudecând: În baza art. 296 alin. 2 rap. la art. 193 alin. 2 C.p. condamnă inculpatul STĂNILĂ IONU? la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă. În baza art. 91 C.p. suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe un termen de 2 ani stabilit conform art. 92 C.p. În baza art. 93 alin. 1, 2 C.p. pe durata termenului de supraveghere inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere şi obligaţii: – să se prezinte la Serviciul de probaţiune Braşov conform programului stabilit de consilierul de probaţiune – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa – să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile – să comunice schimbarea locului de muncă – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă – să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probațiune Braşov sau organizat în colaborare cu institu?ii din comunitate, la alegerea serviciului În baza art. 93 alin. 3 C.p. inculpatul va efectua 80 de zile muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei oraşului Brașov sau al unei alte unităţi din subordinea Consiliului Local Braşov. Pune în vedere inculpatului dispoziţiile art. 96 C.p. referitoare la posibilitatea revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul săvâr?irii cu inten?ie a unei noi infracțiuni sau al nerespectării cu rea credință a măsurilor de supraveghere și obligațiilor impuse. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate. În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.p.p. respinge ca nefondat apelul formulat de inculpatul Stănilă Ionuț împotriva aceleiași sentințe penale. În baza art. 275 alin. 2 C.p.p., obligă apelantul – inculpat Stănilă Ionuț la plata sumei de 150 lei cheltuielile judiciare avansate de stat în apel, restul cheltuielilor rămânând în sarcina statului, conform art. 275 alin. 3 C.p.p. Definitivă. Pronunţată azi, 11 august 2022, prin punerea la dispoziţia părților şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 583/2022 11.08.2022
Și totuși, nu am înțeles de când poliția locală te citează/invită pentru audieri??? Conform CPP, art. 104,…În cursul procesului penal, în condiţiile prevăzute de lege, pot fi audiate următoarele persoane: suspectul, inculpatul, persoana vătămată, partea civilă, partea responsabilă civilmente, martorii şi experţii. Struțo-cămila asta, denumită poliție locală, nu are competențe legale în această materie judiciară! Asta mai lipsea, ca un niște paznici să mai desfășoare și activități judiciare! Am spus și spunem în continuare, poliția locală este un cuib călduț, bine plătit(din banii brașovenilor), unde și-au găsit locul familii întregi. O cumetrie în toată regula. O instituție total inutilă și extrem de costisitoare, așa cum este la ora actuală. Este doar opinia noastră! Ea ar trebui reformată din temelii, sunt și persoane pregătite, educate, de bun simț și cu respect pentru cetățean și Lege în această instituție. Cineva trebuie să o filtreze, cei buni și pregătiți să rămână…ceilalți să plece! Toți cumetri și toate familiile trebuie să plece, că aceasta nu este o asociație familială, nu? Oricum, șeful cumetriei locale este imun și se pare că și veșnic…pe acest post. Lucru de neînțeles, cum vine asta…să fii șef forever!? Mandatul unui șef de instituție ar trebui să fie de maxim 4 ani si maxim două mandate. Concursul pentru ocuparea unui astfel de post să fie concurs, pe bune, nu făcături! Cam așa vedem noi lucrurile, sau așa ar trebui să se întâmple!
foto arhivă ASUM
1 comment
Ce poți să mai comentezi? În opinia mea, comportamentul acestor polițiști arată că ăsta este caracterul acestor oameni, educația primită de la părinți. Este imposibil ca conducătorii poliției locale să-i învețe să se comporte așa.