Un pacient acuză!
Serviciul de Urgențe Oftalmologice, de la Spitalul Tractorul, o poveste de prost gust! ..„evaluarea medicală o face o asistentă! La Urgente Oftalmologice doctorii nu vin de acasă …de lene…! În ambulatoriu de specialitate oftalmologie igrasia maro băltește pe pereți! Și la noul corp de urgențe de la Județean…primirea ți-o face un paznic…neinstruit…mirosind a transpirație…îmbrăcat în haine civile fără respect pt cetățeanul care vine pe 2 picioare la Spital! Doctorul de gardă, din seara de 02.08, m-a admonestat și amenințat ca voi astepta 5 ore să mă consulte…! Oare Direcția de Sănătate Publică (DSP) poate să meargă în inspecție, să facă un control? O bătaie de joc la adresa pacientilor, a celor care își plătesc asigurările de sănătate, în avans” Dacă soliciți ajutor medical și te lupți pentru primirea acestuia se presupune că ai avea ceva probleme psihice? Foarte interesant!

Acestea sunt o parte din acuzațiile unui pacient care s-a prezentat la serviciul de primiri urgențe oftalmologice, de la Spitalul Tractoru din Brașov.

Redăm mai jos o parte din dialogul purtat de pacientul care s-a prezentat la unitatea de primiri urgențe, de la Spitalul Tractorul din Brașov, în data de 2 August 2022 ora 23! Menționăm că staționarul Tractorul este parte a Spitalului Clinic de Urgență Brașov.
Pacient A.G – Buna seara, de miercurea trecuta conjunctivita extinsa de la un ochi la al doilea ochi , am aplicat moxifloxacina, nettacin si se agraveaza in continuare, vreau sa chemati un doctor ca mi se pare o problema majora, in sensul ca nu mai vad cu un ochi din cauza cantitatii imense de lacrimi.
Asistent medical Stegaru Anca – Asta nu inseamna ca nu mai vedeti.
Pacient A.G– Decideti dumneavoastra daca e o problema majora, daca nu vad? Vreau sa chemati un doctor, platesc sanatatea. Nu sunteti doctor, sunteti doar asistenta. Eu nu plec de aici, pana nu chemati un doctor.
Stegaru Anca – Stati sa rezolvam o problema acum.
Pacient A.G– Nu e nicio problema, sunt un om suferind, nu puteti sa decideti dumneavoastra starea mea psihica, ca nu sunteti nici psiholog, sunteti asistent medical principal. Sunteti calificata in psihologie?
Stegaru Anca -Sunt asistent medical, dar stati un pic ca…
Pacient A.G– Doamna Stegaru, vad ca scrie asistent medical principal oftalmologic .
Stegaru Anca – Psihicul rezolva problemele.
Pacient A.G– Dumneavoastra faceti alegatii fata de starea mea psihica, v-am rugat sa chemati un doctor de la garda, v-am vazut cum l-ati expediat pe copil, nu vreau sa fiu expediat la fel fara sa ma vada un doctor. Platesc sanitate, sa imi iasa pe nas.
Stegaru Anca -Dar nu punem problema ca platiti, ca si eu platesc la fel ca dumneavoastra.
Pacient A.G – Nu stiti nimic despre mine, nu mai faceti supozitii. Puneti mana pe telefon si chemati de la garda, cum este specificat in contractul national de sanitate, ca am dreptul sa fiu vazut de catre un doctor. Daca imi ziceti ca nu vine un doctor vreau sa-mi ziceti…
Stegaru Anca -Cine v-a vazut pana acum?
Pacient A.G– E problema mea la privat, este alegerea mea daca vreau sa merg la privat sau la stat. In acest moment e atat de grav ca vreau sa fiu vazut de un doctor.
Stegaru Anca -Eu nu v-am intrebat unde ati fost la privat.
Pacient A.G – Ce legatura are in continuare cu starea mea de sanatate? Conform regulilor de triaj, in primele zece minute trebuie sa imi luati semnele vitale, sa stabiliti daca este urgenta si sa chemati un doctor. Va rog sa chemati un doctor.
Stegaru Anca -Eu doar va intreb unele lucruri elementare.
Pacient A.G – Sunt elementare legate de starea mea de sanitate daca am mai fost la alt doctor sau nu?Nu.Deci, v-am rugat sa chemati un doctor. Chemati un doctor sau nu?
Stegaru Anca -Aveti probleme mari dumneavoastra.
Pacient A.G– De ce imi inchideti usa? Deci imi chemati un doctor?
Stegaru Anca -O sa va chem, dar usa pot sa o inchid.
Pacient A.G – Imi inchideti usa, fara sa imi luati semnele vitale si fara sa imi analizati starea mea de sanitate.
Stegaru Anca -Sunteti foar ok.
Pacient A.G – Sunt foarte ok, bine.
Stegaru Anca -Imi puteti spune cum va numiti?
Pacient A.G– Buna seara din nou, de ce nu mi-ati cerut aceasta informatie?
Stegaru Anca – Doamna David, dansa v-a vazut..
Pacient A.G –Spuneti-i ca s-a agravat. Vreau sa fiu vazut de catre alt doctor.
Stegaru Anca – Deci este doamna doctor David, care dansa v-a dat tratamentul.
Pacient A.G – Si stie doamna ca eu nu vad cu un ochi?
Stegaru Anca -Nu este problema ca nu vedeti.
Pacient A.G – Ati decis dumneavoastra si cunoasteti dumneavoastra ca eu nu vad cu un ochi.
Stegaru Anca -Eu va iau si vederea, idea este in felul urmator : doamna doctor stie ce tratament urmati, a zis ca v-au mai vazut si alti medici buni aici, daca este nevoie veniti maine dimineata si va revede.
Pacient A.G – De acum pana maine dimineata eu o sa imipierd vederea total. Doamna Stegaru, ma trimiteti acasa fara sa ma vada un doctor, nu vreau sa ma vedeti, asistentul nu este calificat sa se uite In ochii mei. Imi pare rau. Ce tratament sa imi aplicati dumneavoastra, asistent?
Pacientul suferind a solicitat în repetate rânduri ajutor medical, să fie consultat de către un medic. Din păcate acest ajutor nu a venit, nu l-a primit, De ce? Noi nu ne pronunțăm, alții trebuie să dispună niște verificări acolo. Noi știm că orice om care se prezintă la o unitate de primiri urgențe trebuie să primească ajutor medical, să fie consultat/evaluat de către un doctor și făcut ceea ce trebuie. Nu trebuie să fie certat, umilit, trimis la plimbare din nu știu ce motive. Asta opinăm noi! Oamenii au niște drepturi, (atât cât le mai au) dreptul la asistență medicală este unul dintre acestea! Ulterior, pacientul s-a deplasat la unitatea de primiri urgențe de pe Calea București. Ținând cont de experiența de la unitatea din Tractoru, pacientul a filmat o parte din dialogul purtat cu personalul de serviciu. Replica personalului nu a întârziat…dacă nu închideți telefonul chem poliția…! Ce să mai spui? Cam asta era preocuparea personalului, …urgența, nu acordarea de îngrijiri medicale ci solicitarea intervenției Poliției!? Acordă Poliția îngrijiri medicale și consult de specialitate, ori o folosim pe post de sperietoare? De unde prostia asta cu…nu aveți voie să filmați într-o unitate publică, într-un spațiu public? Nu mai bine ar fi , ca în astfel de cazuri să se facă ceea ce trebuie, în așa fel încât pacienții să nu fie nevoiți să apeleze la acest mijloc de probare a sictirului și indolenței cu care sunt tratați? De plătit…sunt bine plătiți! Ce scuză mai au acum? Nevoia de umilință? Se simt ei mai bine, sunt ei mai șefi când umilesc pacienții, ce vor să transmită prin acest comportament? Ghinion…de data aceasta au dat peste un pacient bine pregătit, unul care își cunoaște drepturile! Acesta va face tot ceea ce trebuie, din punct de vedere juridic, în așa fel încât astfel de derapaje să nu se mai întâmple și cu alți pacienți! Având în vedere obiectul de activitate al ASUM-apărarea drepturilor omului– ne solidarizăm și noi cu demersurile pacientului în cauză. Pacienți care își plătesc la zi asigurările sociale de sănătate. În schimbul acestor sume de bani ar trebui să fie tratați cu respect, nu să fie umiliți, amenințați și trimiși la plimbare. Asta opinăm noi! Ordinul Asistentelor Medicale din România( OAMGMAMR) filiala Brașov, sesizați de către pacientul în cauză, a admis plângerea formulată împotriva asistentei medicale și a dispus declanșarea procedurii de soluționare , conform OUG 144/2008. Comisia teritorială de etică și deontologie va declanșa acțiunea disciplinară și va începe efectuarea cercetării în cauză.

Acordarea asistenţei medicale publice de urgenţă, la toate nivelurile ei, este o datorie a statului şi un drept al cetăţeanului. extras din Legea 95/2006 -Asistenţa medicală publică de urgenţă. Că doar de aceea se plătesc acele asigurări de sănătate, sume de bani deloc neglijabile, să primești, la nevoie, asistență și îngrijiri medicale. Nu de la agentul de pază, nici de la liftier sau femeia de serviciu! Nu enumerăm acum toate actele normative, alții trebuie să verifice dacă ceea ce s-a întâmplat în acest caz a fost legal. Sperăm că DSP a dispus efectuarea unor verificări. Solicităm instituțiilor competente și conducerii Spitalului Clinic Județean Brașov, Consiliului Județean Brașov, lămuriri cu privire la acest caz. Asta doar în cazul în care cetățeanul mai reprezintă ceva pentru ei…!?
Material video aici
1 comment
Și mama a avut o experiență similară cu a dumneavoastră la Serviciul de Urgențe Oftalmologice, situat în Policlinica Tractoru.
Mama a avut o afectiune oftalmologica pentru care medicul de familie a îndrumat-o la Serviciul de Urgențe Oftalmologice din clinica sus amintită. Când am ajuns la cabinet (în data de 20 iunie), nu mai aștepta niciun alt pacient, așa că mama a bătut la ușă. A ieșit o doamnă cu halat bleumarin, fara ecuson (dar, care am presupus că era medicul oftalmolog – pe ușa cabinetului nefiind afișat niciun nume), iar mama i-a descris problema de sănătate.
Doamna a încercat să scape de obligația de a-și face datoria, sfătuindu-ne să facem o programare la numărul de telefon afișat pe ușă. Mama a insistat să fie primită având în vedere că medicul de familie îi recomandase serviciul de urgență. La acest argument, doamna a răspuns sugerandu-ne sa mergem la un cabinet particular de oftalmologie care lucrează cu casa de asigurări de sănătate. Mama a insistat să fie primită având în vedere că medicul de familie o îndrumase către Serviciul de Urgențe Oftalmologice din Policlinica Tractoru. Acest argument a convins-o pe doamna cu halat bleumarin care a invitat-o pe mama in cabinet.
Dupa consultatia oftalmologica, medicul nu a prescris niciun tratament asigurand-o pe mama ca afectiunea oftalmologica va trece de la sine.