Un angajat de la Protecía Copilului Brașov a fost arestat preventiv. Acesta este acuzat de agresiune sexuală asupra unei minore aflată în Orfelinatul din Tărlungeni. Evenimentul s-ar fi petrecut în luna August 2021. Am prezenta acest caz la începutul acestui an. Angajatul, suspectat și cercetat pentru comiterea faptelor, este soțul unei angajate ( la vremea respectivă) a Consiliului Județean Brașov, serviciul Resurse Umane. Soția a făcut parte din comisia de organizare a concursului organizat de Consiliul Județean Brașov pentru ocuparea postului de director general la Protecția Copilului. Concursul a fost câștigat de către Julieta Gîrbacea. Iată care a fost decizia instanței de judecată pronunțată în data de 23 Decembrie 2022, în dosarul nr. 27413/197/2022.
Solutia pe scurt: Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi, în consecinţă: În baza art. 226 alin. 1 Cpp. raportat la art. 223 alin. 2 Cpp. şi art. 202 alin. 1, alin. 3 şi alin. 4 lit. e Cpp., dispune arestarea preventivă a inculpatului Neamţu Adrian , cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de agresiune sexuală, prev. de art. 219 alin. (21) din Codul penal raportat la art. 219 alin. (1) şi (2) lit. a) din Codul penal, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 23.12.2022 şi până la data de 21.01.2023, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Neamţu Adrian. În baza art. 275 alin. 3 Cpp, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în 48 ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 23.12.2022 ora 18,27.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 214/2022 23.12.2022
Despre acest caz am solicitat informații Protecției Copilului Brașov în luna Decembrie 2021. Chiar dacă faptele s-ar fi petrecut în luna August 2021, Protecția Copilului Brașov a anunțat Poliția doar în luna Octombrie. Noi am suspectat o oarecare legătură între evenimentul produs și concursul organizat. Cert este că, sub conducerea tandemului Gîrbacea-Priboi, la Protecția Copilului s-au petrecut tot felul de abuzuri asupra copiilor instituționalizați. Mai grav de atât, pălărioșii din conducerea Protecției Copilului Brașov, ne-au interzis accesul în centre, deși aveam un protocol în acest sens. ASUM Brașov este o structură neguvernamentală specializată în apărarea drepturilor omului, cu o activitate de peste 16 ani. Protocolul ne permitea efectuarea unor vizite de informare în orfelinatele din județul Brașov, tocmai pentru a verifica modul în care sunt respectate drepturile omului. Ce nu trebuia să vedem sau să auzim? Mizerii și abuzuri? Grav este că, Consiliul Județean Brașov, în subordinea căruia se află Protecția Copilului, nu a părut interesat de toate aceste cazuri, mare parte prezentate în mod public de către ASUM Brașov.
Arestarea nu înseamnă vinovăție. Orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia sa va fi legal stabilită.