Minunile Branului! Ca la noi la nimeni! Trotuarele sunt o raritate în zonă, iar acolo unde sunt…acestea au fost ocupate și transformate în zone comerciale. Să fie posibil așa ceva? Pietonii pe carosabil și chinezăriile pe trotuar? Asta se întrebau, anul trecut, cetățenii care ne-au trimis imaginile. Am publicat și noi, la vremea respectivă, un material legat de acest subiect, din păcate lucrurile au rămas așa, ca în gară, nu s-a întâmplat nimic. Anul acesta am primit, din nou, imagini cu respectiva locație. Pe bună dreptate, oamenii erau la fel de revoltați. În încercarea de a afla un răspuns la problema reclamată de cetățeni, de turiști, am solicitat lămuriri din partea DRDP Brașov, primăria Bran și IPJ Brașov. Iată ce ne-a comunicat DRDP Brașov, referitor la trotuare și implicit la activitatea economică a societății care, în mod abuziv, transformase trotuarul în bazar.
”Astfel la Articolul 38 (1) legea specifică foarte clar că: Pe sectoarele de drumuri naționale și autostrăzi aflate în intravilanul localităților, autoritățile administrației publice locale sunt obligate să efectueze întreținerea elementelor componente ale drumului aflate în afara acostamentelor. În intravilan bordura este cea care are rol de acostament deci dincolo de acest punct totul este în responsabilitatea autorităților locale. Mai mult de atât, tot primăriile sunt obligate să și construiască trotuarele în conformitate cu prevederile Articolului 19 (2) Consiliile locale vor asigura, în intravilan, condițiile de deplasare a pietonilor și cicliștilor, prin amenajări de trotuare și piste. În plus, având în vedere faptul că inițial construcția din imagine a avut și rol de stație de autobuz, credem că este relevant să amintim și prevederile referitoare la amenajarea acestora, responsabilitatea fiind, și de acestă dată, tot de partea autorităților locale, în conformitate cu Articolul 35 (1) În funcție de programele de transport aprobate de autoritățile competente, drumurile publice vor fi prevăzute, prin grija autorităților administrației publice locale, cu stații amenajate în afara platformei drumului, pentru oprirea vehiculelor care efectuează transport de persoane. (2) Amplasarea stațiilor pentru oprirea vehiculelor care efectuează transport de persoane se stabilește de către autoritățile administrației publice locale cu avizul administratorului drumului și al poliției rutiere. (3) Semnalizarea stațiilor pentru oprirea vehiculelor care efectuează transport de persoane și amenajarea acestora se asigură de către consiliile locale în intravilan și de către consiliile județene în extravilan, indiferent de categoria drumului, cu avizul administratorului drumului și al poliției rutiere. Sperăm că am reușit să vă clarificăm faptul că DRDP Brașov nu are nicio legătură cu existența acelor chioșcuri, autorizarea (atât ca și construcție, cât și de funcționare) și amplasarea lor fiind în apanajul autorităților locale” se arată în comunicatul DRDP Brașov
Deși, prin autorizația de funcționare eliberată de primăria Bran, în urmă cu ceva ani, i s-a pus în vedere agentului economic să nu blocheze, sub nici o formă trotuarul, acesta din urmă nu a înțeles să și respecte această condiție. Nu am înțeles motivele pentru care reprezentanții primăriei Bran, deși, cunoscând acest lucru, nu au considerat că trebuie să intervină și să redea trotuarul cetățenilor.
Lucrurile au revenit la o stare de legalitate și normalitate doar după intervenția Poliției Stațiunii Bran. Astfel, agentului economic i s-a impus să respecte condițiile din autorizația de funcționare și să elibereze trotuarul.
O măsură corectă și legală. Considerăm că Legea trebuie să fie respectată de toată lumea, iar acolo unde există derapaje, instituțiile Statului trebuie să intervină ferm și legal. Trotuarul din imagini a revenit, după intervenția Poliției, la destinația inițială, la cea legală, de trotuar, destinat pietonilor.