Între case și pensiuni, care mai de care, toate cu acooperiș deasupra, construite cu sau fără documente legale, fiecare după propria viziune a constructorului, în apropierea unui așa zis monument uitat și lăsat în paragină de către autoritățile grijulii, urma să se construiască un magazin, necesar și dorit de către locuitorii comunei. Dar ce să vezi, deși depusă documentația necesară la Direcția Județeană pentru Cultură a Județului Brașov, aceasta a primit aviz negativ de două ori. Motivarea avizului negativ, un fel de niet, frizează inteligența și realitatea din teren. Să fie Legea prost gândită și aplicată, lăsând loc la astfel de interpretări, intrerpretări halucinogene? Unde se situeză cetățenul și nevoile acestuia în această situație, în această dispută? Ce reprezintă cetățeanul și nevoile acestuia în intelighenta viziune a unor specialiști în acte și fapte de cultură? NIMIC sau aproape nimic. Degeaba au vrut autoritățile locale, degeaba au vrut locuitorii care în număr mare, peste 1000, au semnat un formular on-line prin care își manifestau acordul scris și necesitatea ( nefiind necesar) privind construcția magazinului LIDl. Apă de ploaie…tulbure. Un fel de …egal cu zero sau mai vorbim! De pe culmile autorității județene, spechialiștii în cultură, nu în nevoile și dorințele oamenilor, a locuitorilor comunei Bran, au hotărât…Niet, NU! Momentan.
Cripta uitată de iubitorii de cultură și de către autoritățile grijulii.
Am solicitat Direcției pentru Cultură un punct de vedere referitor la stadiul documentației depuse de către investitor. Iată care a fost motivarea refuzului emiterii avizului din Aprilie 2022… „în absenta unui studiu de morfologie urbană și peisaj, precum și de coexistență / covizibilitate cu imobilul aflat în procedură de clasare, modificarea morfologiei și scării obiectelor în acest amplasament (și pe un tronson rutier structurant pentru imaginea localității) nu este acceptabilă. Intervenția propusă conduce la degradarea peisajului cultural și a morfologiei specifice și valoroase a satelor brănene. Amplasamentul vizat este adiacent principalei căi de acces în localitate, iar construirea aici a unui volum masiv, specific acestei funcțiuni, ar altera atât scara urbanistică a zonei, cât și imaginea locală. De asemenea, acest obiect ar fi vizibil din zonele înalte din proximitate (atât de pe versanții satelor comunei, cât și din Castelul Bran), ceea ce ar degrada peisajul specific satelor răsfirate și silueta generală„
Prin urmare, turistul care vizitează Castelul Bran când vede, de pe metereaza acestuia magazinul Lidl, va fi proFUND deranjat de lipsa morfologiei urbane. Asta dacă ghidul de la Castel le va explica și traduce ce este cu morfologia urbană. Chinezăria, chiciurile și mizeria de la intrarea în Castel, toată acea piațetă insalubră, care nu cadrează cu zona, nu îl deranjează pe turistul cunoscător și avid de cultură , chiar deloc. Acoperișul volumetric al magazinului Lidl îi va afecta privirea și nu s-ar mai bucura de priveliște. Oau! Lucru valabil și pentru drumeții care străbat la pas zonele înalte din apropiere, versanții satelor brănene. Parcă îi vedem împidicându-se, pe potecile inexistente, din cauza vederii acoperișului magazinului respectiv. Deranjați de lipsa morfologiei zonei ar fi și cei care survolează, în zbor, spațiul aerian al comunei Bran. CĂ cam asta spune răspunsul DJC Brașov ( cacofonie intenționată).
Redăm și motivarea celui de-al doilea refuz din Septembrie 2022…”Intervenția propusă conduce la degradarea peisajului cultural și a morfologiei specifice și valoroase a satelor brănene. Amplasamentul vizat este adiacent principalei căi de acces în localitate, iar construirea aici a unui volum masiv, specific acestei funcțiuni, ar altera atât scara urbanistică a zonei, cât și imaginea locală” Aceiași aberație dar puțin mai scurtă, un copy/paste reformat și o motivare de-a dreptul halucinogenă. Este doar opinia noastră!
De interes!