Datorită opoziției cetățenilor privind amplasarea, pe raza comunei Prejmer, a instalației de tratarea deșeurilor, Consiliul Județean Brașov a trebuit să găsească o altă locație. Au găsit locația dar, pentru a nu risca ce s-a întâmplat la Prejmer și a se lovi de opoziția cetățenilor, au tinut-o și o țin, în continuare la SECRET. De ce? De ce să nu afle cetățenii ce urmează să se construiască acolo? De ce să nu existe, așa cum ar fi normal și legal, consulații publice cu comunitatea din zonă? De ce atâta secretomanie privind această investiție? Cetățenii au dreptul să fie înfromați și au dreptul de a-și spune opiniile referitor la ceea ce urmează să se întâmple în comunitatea din care fac parte. Informațiile trebuie să fie corecte și precise. Tocmai, pentru a preîntâmpina apariția unor speculații sau îngrijorării, trebuie să existe această transparență, aceste dezbateri publice pe acest subiect. Conform Hotărârii Consiliului Local Măieruș, în data de 4 Martie 2022, a fost adoptată HCL nr. 1449, privind acordul pentru realizarea investiției „Instalație integrată de tratare a deșeurilor (reciclabile colectate separat si reziduale) în vederea valorificării materiale și energetice Măieruș” pe terenul situat în Comuna Măieruș, identificat cu nr. Cad. 102709 înscris în CF nr. 102709 Măieruș, cad. 102708 înscris în CF nr. 102708 Măieruș, cad. 102702 înscris în CF nr. 102702 Măieruș, Cad. 101548 înscris în CF nr. 101548 Măieruș, Cad. 101542 înscris în CF nr. 101542 Măieruș, Cad.918/6/1, Cad.918/6/2, cad. 102706 înscris în CF nr. 102706, Măieruș.
Terenurile pe care urmează să fie amplasată instalația de tratare a deșeurilor se află într-o zonă verde, zonă de pășunat, aproape de pădure și de lacurile din zonă. Să fie aceasta cea mai bună locație găsită? Asta nu știm. Noi doar vă prezentăm (în premieră) locația și întrebăm , din nou, …de ce atâta mister și atâta secret privind locația din Măieruș? Nimeni nu vorbește nimic în zonă, iar cetățenii habar nu au despre această instalație de tratare a deșeurilor. Nu știu ce face această instalație, ce se va întâmpla acolo și nici dacă aceasta îi va afecta în vreun fel. Sunt totuși îngrijorați. De ce s-a ajuns aici? Datorită lipsei de comunicare, de informare și transparență instituțională. Asta credem noi.
Recomandăm autorității locale, dar și Consiliului Județean Brașov, transparență și informarea cetățenilor. Organizarea de dezbateri publice pe acest subiect, în așa fel încât cetățenii să-și poată exprima părerea/opinia, cu privire la această investiție. Așa ar trebui să decurgă lucrurile într-o democrație, nu cu hei-rup!
Cel care gestionează acest subiect, din partea Consiliului Județean Brașov, este vicepreședintele Szenner Zoltan. Același vicepreședinte care, în urmă cu ceva timp, mințea și dezinforma opinia publică, referitor la primăriile din județ care și-au atins ținta de reciclare. Întrebat fiind, câte primării și-au atins țintele de reciclare, vicepreședintele Szenner a răspuns…vreo 6,7, nu știu exact, dar sunt…! O minciună sfruntată. În Județeul Brașov, conform datelor oficiale, NU EXISTĂ nici o primărie care să-și fi atins ținta de reciclare. Domnia sa, nici până în ziua de astăzi nu a revenit asupra declarației, deși i-am solicitat public acest lucru. Asta spune mult despre credibilitatea domnului Vicepreședinte!