Să-și incendieze primăria deșeurile proprii? În imobilele aparținând primăriei Brașov, cea preocuptă de mediu și grijulie FOC, se desfășoară activității ilegale? Ce fac instituțile Statului în acest caz?
În luna Mai-2023, a avut loc un incendiu violent pe platforma Rulmentul, într-o clădire aflată în proprietatea Primăriei Municipiului Brașov. Pe surse, conform raportului întocmit de reprezentanții ISU Brașov, în incendiu au fost arse deșeuri. Anul trecut, în luna Iunie, a avut loc un alt incendiu, pe aceeași platformă și tot într-o cladire aflată în proprietatea Primăriei Municipiului Brașov. Cauza, incendierea de cabluri electrice și mase plastice. Cel puțin asta rezultă din imaginile noastre de la fața locului. În urma controlului efectuat, Garda de Mediu Brașov a dispus măsuri legale. Una dintre acestea se referă la obligativitate Primăriei Brașov de asigurarea pazei la toate amplasamentele și imobilele aflate pe fosta platformă Rulmentul, în așa fel încât să se evite producerea, în viitor, a unor evenimente similare.
Acesta este efectul nerespectării măsurilor legale.
Ce a făcut Primăria? Nimic, dar absolut nimic. Primarul ,Allen Coliban, cel cu mediul în suflet, preocupat fiind de viitorul Brașovului Ecologic, candidat la nu știm ce găselniță Europeană, a tratat cu indiferență și total dispreț măsurile legale dispuse de Garda de Mediu. De ce? Pentru că poate, pentru că îl ține. Pentru că-i permite statutul și poziția. Altfel nu ne explicăm cum, la aproape un an de zile, să asistam la un alt eveniment, un alt incediu în aceiași locație. Să fi considerat domnia sa că, fumul și mirosul toxic degajat, nu face rău sănătății? Domnia sa, cel cu nasul etalonat și grijuliu de altfel, când este vorba de alții, chiar să nu fi fost interesat de eventualele riscuri pe care și le asumă, prin nerespectarea măsurilor legal dispuse de către o autoritate a Statului Român? Vorbim de o neglijență în serviciu opinăm noi, faptă prevăzută și pedepsită de Lege. Mai vorbim de sănătate publică, de viața și siguranța cetățenilor. Ne întrebăm, retoric bineînțeles, ce s-ar fi întâmplat dacă cele două incendii violente s-ar fi produs pe proprietatea altcuiva, a unui cetățean simplu, normal și fără slăbiciuni, la mișto, pe zona ecologică? În acest caz, pe lângă incendierea deșeurilor vorbim și de o distrugere a unui bun public. Clădirea este proprietate publică, adică a noastră a tuturor. Cine răspunde? Cine plătește? Fără răutate, corect și obiectiv, noi spunem că primarul, el ar trebui să răspundă. Când nu respecți o măsură legală, este clar că îți asumi și riscurile deciziei luate. Simplu! Are la dispoziție structura aia de atârnaci reformați, cumetria locală, polițiști locali de mare calibru. De ce nu i-a folosit să asigure paza? Toată acea zonă arată ca după cutremur, greu de crezut că poliția locală va amenda primăria. Ar fi ilegal dacă nu ar face acest lucru, dar totuși, complicată situația pentru nivelul lor de înțelegere, referitor la obiectivitatea aplicării Legii. Trist este că, nici după cel de-al doilea incendiu zona nu este securizată, nu este delimitată și păzită. Asta spune mult despre interesul și preocuparea autorității locale, autoritate condusă de către primarul Allen Coliban. Redăm ceva texte de Lege, doar spre informare.
OUG 92/2021 Art. 20
Se interzice incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect.
Art. 66 (1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă următoarele fapte atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii persoanelor nu poate fi neglijată e)incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect;
Suntem curioși să vedem ce decizie va lua Garda de Mediu în acest caz. Va dispune sesizarea organelor de cercetare penală sau nu? Ce exemplu este Primăria Brașov, cea care dispune și aplică sancțiuni contravenționale muritorilor de rând, atâta timp cât ea nu respectă prevederile legale în vigoare? Rușinos exemplu, iar primăria Brașov este condusă de un Primar.
PROTEJAȚI MEDIUL! PROTEJAȚI VIAȚA!