Întâlnire de lucru programată astăzi, de către Premierul Marcel Ciolacu, pe tema ororilor din azilele de bătrâni. Să fie interes pe acest subiect ori este doar o acțiune de imagine? Vom vedea. Important este că instituțiile se pun în mișcare, oarecum. Ororile s-au întâmplat în câteva azile de bătrâni din Voluntari-Ilfov. În urma audierilor, 24 de persoane au fost reținute. Printre aceștia se află și funcționari publici care au închis ochii la tratamentele inumane. Suspecții sunt acuzați că ar fi înfometat, maltratat, bătut cu sălbăticie şi umilit peste 100 de bătrâni şi tineri, unii dintre ei cu dizabilităţi.
„Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei, ministrul Sănătăţii şi ministrul Dezvoltării şi toţi preşedinţii de autorităţi cu atribuţii de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituţiile statului român. Vreau, ca prioritate, de la toate autorităţile care au atribuţii de control, o verificare în toată ţara a tuturor acestor centre de stat sau particulare în ceea ce priveşte asistenţa pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi”, a declarat Marcel Ciolacu conform economica.net
Pe noi nu ne miră nimic, despre astfel de orori am mai scris. DGASPC Brașov, instituția nocivă în care s-au petrecut, de-a lungul timpului, tot felul de atrocități, a mimat doar interesul. O conducere nocivă și total depășită, o adunătură de neprofesioniști care și-au făct cuib, călduț și bine plătit, la umbra așa zisei protecții sociale și protecției copilului. Conducerea este bine, la locul ei, generos plătită din bani publici. Consiliul Județean Brașov, prin neimplicare, a girat toate aceste orori. Bătrânii și copiii, aflați în astfel de așezăminte, ar trebuie să reprezinte o prioritate pentru instituțiile Statului. Din păcate asistăm, neputincioși , la producerea unor evenimente tragice, de o cruzime extremă, fără ca cineva să răspundă.
Ultimul exemplu, sesizat de ASUM și confirmat de Avocatul Poporului, este cazul tinerilor cu dizabilități dintr-un orfelinat din Săcele. Aceștia erau scoși din Orfelinat de către un angajat, Ovidiu Munteanu, și duși să lucreze la imobilul unui alt angajat de la Protecția Copilului, Răzvan Cicorschi. Sclavia a fost una de durată. Ca să-și acopre urmele, mai multe registre de evidență au dispărut din orfelinat. Primarul Municipiului Săcele, Virgil Popa, tutorele unuia dintre tineri, nu știa nimic de ce s-a întâmplat. Mai mult de atât, tânărul era pus sub interdicție, acesta nu avea capacitate de exercițiu. Ce s-a întâmplat în acest caz? Ovidiu Munteanu este bine mersi, la fel și Răzvan Cicorschi. Acesta din urmă s-a transferat, pe post de psiholog, la ANAF. Să fie bine! Tandemul nociv, Gîrbacea-Priboi, trebuia demis …demult. Din păcate lucrurile nu stau așa. Oamenii sunt la butoane și mimează interesul pentru problemele beneficiarilor. Cum? Asta doar ei știu. Consiliul Județean Brașov, în subordinea căruia funcționează DGASPC, nu a făcut absolut nimic și nici nu va face. Bătrânii și copiii din aceste așezăminte nu sunt pe ordinea de zi. Trist!
Ce încredere mai au cetățenii în instituțiile Statului, astea multe și cu denumiri pompoase, populate cu tot felul de rubedenii și familii, total pe lângă ceea ce ar trebui să facă, când nimeni nu corectează aceste derapaje? Cum să redai încrederea, când ei sunt aceiași?
Cine protejează drepturile constituționale și cetățenii?