Am primit mai multe sesizări din partea râșnovenilor care se plâng că zona de picnic, special amenajată pentru aceștia și amplasată pe Cheile Râșnoavei ( cel puțin la nivel de teorie) , este ocupată de rulote și autorulote, iar după plecarea acestora în urma lor rămâne multă mizerie.
Ce spun oamenii,
…este o bătaie de joc, te duci până acolo cu copii și constați că acea zonă, care zice primăria ca a amenajat-o pentru locuitori este ocupată de acele rulote. Nu ai ce să faci, te întorci acasă. Nu este normal. Este o zonă pentru picnic și nu pentru rulote. (A.M)
…povești pentru proști și pentru alegători. Praf în ochi. Sunt mai importanți alții decât locuitorii. Asta e. Decât să mă enervez mai bine nu merg până acolo. Nu este normal, ori este de picnic ori parcare pentru rulote. Unde aruncă wc-urile, dacă ei stau pe maul apei? Fac ce vor că nu-i întreabă nimneni. Cu lemnele de foc fac la fel, numai încrengături. Au cabană ăia de la Ocol acolo, fac tot felul de protocoale și uite așa totul se rezolvă. Noi ce să facem, suntem prea mici și nu te ajută nimeni .(P.A)
…chiar nu mă interesează deloc. Când ajung la putere toți fac așa. Promit și după aceea uită. Pentru ei să fie bine, noi nu contăm.(T.C)
Ne-am deplasat și noi în zonele indicate și da, ceea ce reclamă cetățenii se confirmă. Imaginile vorbesc de la sine! Campări ilegale de rulote,autorulote și multă mizerie! Totul se întâmplă cu acordul Ocolului Silvic Râșnov. Zona de picnic a orașului Râșnov, special amenajată pentru râșnoveni, are o altă destinație. De ce? Uite așa, că se poate, pe bază de muschi! Toată această zonă este ocupată de rulote și autorulote. Ce rămâne în urmă? Multă mizerie, tot felul de deșeuri. Activitatea se desfășoară pe Cheile Râșnoavei, pe malul pârâului, în amonte de stația de captarea a apei potabile pentru orașul Râșnov. Locuitorii orașului Râșnov sunt deranjați, aceștia susțin că locurile de picnic sunt tot timpul ocupate de aceste rulote și autorulote. Se pare că sunt mai importanțe rulotele. De ce această poveste cu …zonă de picnic destinată locuitorilor orașului Râșnov? Unde deversează dejecțiile aceste rulote și autorulote? Ocolul Silvic spune că această activitate se desfășoară în baza unei Hotărâri de Consiliu de Administrație și că noi suntem în eroare. Serios? Activitatea ar trebui să se desfășoare în baza unor texte de Lege, asta opinăm noi. Legea este cea care reglementează activitatea de campare rulote și autorulote și nu o Hotărâre a Consiliului de Administrație. Se pare că una dintre aceste locații, în care se campează ilegal, aparține unui angajat al primăriei Râșnov. Acesta să fie motivul lipsei de reacție a autorităților? Am sesizat, în mai multe rânduri, Jandarmeria Brașov. După insistențe, aceștia spun că s-au deplasat la fața locului și au regăsit aceste rulote dar, ce să vezi, rulotiștii avea acordul Ocolului Silvic Râșnov. Acordul Legii îl aveau? Asta ne interesează pe noi. Jandarmeria se pare că omite adresarea acestor întrebări. Este de înțeles, au sediul în aceeași locație cu Ocolul Silvic Râșnov!
Redăm mai jos răspunsul Ocolului Silvic Râșnov așa cum ne-a fost transmis de către șeful Ocolului.
,,Referitor la cele sesizate de dvs va aducem la cunostiinta ca sunteti intr-o grava eroare pe care speram sa o corectati.
Zona turistica Valea Lunga a fost data in administrarea Ocolului Silvic al Orasului Rasnov RA incapand cu anul 2012 cand a fost construita infrastructura turistica. In anul 2018 au fost reactualizate tarifele initiale de acces prin Hotararea de Consiliu de Administratie nr. 2533/19.19.2018:
• copil sub 14 ani: 0 RON;
• adult sau copil peste 14 ani: 6 RON/zi;
• taxa acces masina: 11 RON/zi.
• taxa acces rulota: 11lei/zi
• abonament 1 saptamana copil sub 14 ani: 0 RON;
• abonament 1 saptamana adult sau copil peste 14 ani: 30 RON/7 zile;
• abonament 1 saptamana taxa parcare masina : 50 RON/7 zile;
• abonament 1 saptamana taxa parcare rulota: 50 RON/7 zile.
Din aceste tarife Ocolul silvic plateste inchirierea si servisarea toaletelor ecologice, respectiv transportul saptamanal al gunoiului. Mentionam ca personalul ocolului, uneori ajutat de voluntari, ecologizeaza periodic zona deoarece exista turisti care lasa gunoaie la pergole, dupa ce pleaca din zona. Ultima astfel de ecologizare s-a facut vineri 11 august, urmand ca saptamana viitoare sa mai aiba loc o astfel de ecologizare. Toaletele ecologice sunt ecologizate si spalate cel putin o data pe saptamana, in perioada de varf a sezonului turistic chiar de mai multe ori. Pentru sezonul 2024 vom supune atentiei Consiliului Local Rasnov propunerea sa impartim in doua zone ditincte zona turistica : o zona doar pentru picnic de o zi si o zona pentru rulote. In acest mod incercam sa asiguram atat locuitorilor Orasului Rasnov o zona de picnic cat si celor care vin cu rulotele o zona de parcare,,
După sesizări repetate, făcute de ASUM Brașov, Jandarmeria Brașov s-a făcut că face ceva în zonă. Un fel de praf în ochi, așa, să fie un răspuns!
Să vedem dacă am înțeles corect…rulotele campate în zonă aveau acordul Ocolului Silvic Râșnov? Proprietatea publică este administrată pe bază de acord? Acord scris, verbal, sub ce formă??? Activitățile comerciale se desfășoară pe bază de acord și Hotârăre de Consiliu de Administrație? Noi știam că toate aceste activități se desfășoară în baza Legilor în vigoare, care reglementează clar ce avize și autorizații trebuie să deții pentru a putea presta activități de campare rulote și autorulote. Să fim noi într-o…gravă eroare? Vom adresa aceste întrebări instituțiilor cu competențe legale în domeniu, tocmai pentru a verifica eroarea, dacă ea există. Până atunci, râșnoveni se pot bucura de o zi de picnic, dar în alte zone.
Am mai fi interesați și de costul total al amenajării, așa zisei…zone de picnic.
Ocolul Silvic al Oraşului Râşnov RA administraeză un fond forestier de 6424 ,5 ha aflat în patrimoniul Primăriei Orașului Râşnov . Fondul forestier, proprietate a Orașului Râşnov, există amenajament silvic valabil pe o perioadă de 10 ani, respectiv 2014 – 2023.