Lucrări blocate, proiecte amânate şi evenimente anulate din cauza noilor decizii ale Guvernului. O recentă Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, nr. 90/2023 publicată luni în Monitorul Oficial al României, a impus măsuri de austeritate care vor limita activitatea autorităților locale, aproape toate plățile și activitățile care nu au legătură cu fondurile europene trebuind să fie oprite. Ca urmare, autoritățile locale nu vor putea lansa proceduri de achiziții publice pentru investiții, iar multe dintre evenimentele planificate pentru sfârșitul anului vor fi amânate sau chiar anulate.
Noua Ordonanță de Urgență a Guvernului interzice inclusiv organizarea de evenimente sau festivităţi până la sfârșitul anului, cu excepția celor legate de sărbătorile oficiale. Se pare că România se va umple de şantiere neterminate, se va intra în iarnă cu şantiere deschise, se vor amâna investiţii minimum 3 luni, se vor bloca multe investiţii. De asemenea, OUG interzice, printre altele, realizarea de studii privind diferite proiecte și lansarea de proceduri suplimentare de achiziții publice.
,,Având în vedere obligația Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele și obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale pe termen mediu și lung, precum și predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menținerii stabilității macroeconomice, luând în considerare că evoluţia execuţiei bugetare pe primele nouă luni ale anului, în care ritmul de încasare a veniturilor est/e inferior celui prognozat la elaborarea bugetului, impune măsuri suplimentare de limitare a cheltuielilor, astfel încât să se asigure premisele încadrării în ţinta de deficit stabilită pentru acest an, deoarece, în lipsa unor măsuri bugetare adoptate de urgenţă, care să conducă la limitarea şi diminuarea cheltuielilor bugetare pe perioada rămasă până la sfârşitul acestui an, ţinta de deficit asumată poate fi depăşită, cu consecinţe imediate asupra creşterii costurilor finanţării deficitului bugetar, dar şi asupra fondurilor alocate pentru investiţii în cadrul Politicii de coeziune, precum şi asupra fondurilor alocate prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă al României,, se menționează în expunerea de motive a OUG 90/2023
Conducătorii autorităților și instituțiilor publice au obligația de a dispune măsurile necesare astfel încât plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie 2023 la titlul de cheltuieli bugetare „Bunuri și servicii“ să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli.