Până unde merge prostia, abuzul și incompetența polițiștilor locali din Râșnov? Fără limite se pare și asta este grav, îngrijorător.
În urmă cu ceva timp, un polițist local, vigilent și zelos, total pe lângă Lege, chiar incompetent și nepregătit, a sancționat contravențional o persoană care a scris un comentariu pe rețeaua de socializare Facebook.
Vigilentul local s-a simțit lezat în onoarea și pregătirea sa , cel puțin asta ne-a comunicat conducerea poliției locale Râșnov. Acum, că polițistul local a fost total pe lângă Lege, ca să acopere prostia și incompetența, conducerea poliției locale a adăugat la Lege. Astfel, Legea 61/1991, art.2, pct.1 prevede că,…Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
1) săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora. conform legislatie.just.ro
Am solicita lămuriri conducerii poliției locale Râșnov. Răspunsul conducerii este halucinat. Asta denotă că, abuzul, prostia și incompetența duce până la vârful acestei instituții publice. Redăm mai jos răspunsul, conform adresei nr.49508/12.01.2024;
,,Poliția Locala Râșnov nu are în atribuții monitorizarea spațiului on-line. Din discuția avută cu polițistul local acesta s-a autosesizat referitor la afirmațile postate simțindu-se lezat în calitatea și pregatirea sa. În conformitate cu art.2 din Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice : -Constituie contraventie savârșirea oricareia din următoarele fapte, dacă nu sînt comise în astfel de condiții încat, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
a) savârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice,,
Dacă nu are competențe legale de monitorizare a mediului on line, a Facebook, de ce face acest lucru poliția locală? Când s-a autosesizat vigilentul local, în timpul programului sau după orele de program?
Nu știm ce text de Lege a citit șeful poliției locale Râșnov, cu ce ochi și ce a înțeles. Asta cu…lezarea demnității și onoarei instituțiilor publice, este de râs. Instituția Publică nu este o persoană, ca subiect, ca titular de drepturi și libertăți constituționale. Instituția publică nu este ...persoanele …la care se referă Legea 61/1991. Instituția Publică nu este înzestrată cu simțuri. De plâns este faptul că, niște unii plătiți din bani publici, investiți cu autoritatea Legii, pot așterne pe hârtie astfel de prostii, astfel de informații false. Are și hârtia o limită, totuși! Cam acesta este nivelul de pregătire a celor care, cu spor și zel, populează această instituție. Dacă la nivelul conducerii există atâta necunoaștere, atâta incompetență, de ce trebuie să ne mire acțiunea agentului zelos, un 007 rural l-am denumit noi, metaforic, care a amendat un cetățean pentru exprimarea unei opinii cu privire la activitatea poliției locale.
Cât despre termenul de răspuns, la solcitarea transmisă de ASUM, îi reamintim șefului poliției locală că acesta este de 10 zile, nu 27 zile. Conform Legii 544/2001 și nu conform opiniei noastre! Cu siguranță nu cunoaște nici acest text de Lege. Poate îl învață acum!
În acest caz s-a depus o contestație, împotriva procesului verbal încheiat, la Judecătoria Zărnești. Totodată s-a formulat și o plângere penală împotriva agentului constatator, iar Avocatul Poporului s-a autosesizat în urma materialului pe care l-am publicat. Asteptăm cu interes finalizarea acestor proceduri juridice.