Conform Art I al Ordinului 6026/2018 Punctul 6.1…., rețelele de distribuție a apei din centrele populate trebuie să fie echipate cu hidranți exteriori, asigurând condițiile necesare stingerii incendiilor. Cu toate acestea, la Râșnov, această reglementare pare să fie ignorată. Incendiile din ultima perioadă scot la iveală o problemă gravă și persistentă: lipsa hidranților pe străzile aflate în administrarea Primăriei Stațiunii de Interes Național Râșnov.
Această situație nu este doar o eroare administrativă, ci o dovadă de indiferență criminală din partea autorităților locale. Sesizările repetate privind necesitatea instalării hidranților pe străzile orașului au fost ignorate cu o inconștiență și incompetență revoltătoare de către aceiași oficiali care, ironic, vor căuta în curând să fie realeși.
În Râșnov, majoritatea locuințelor și pensiunilor utilizează centrale pe lemn, crescând astfel riscul de incendiu. În ciuda acestei realități binecunoscute, implementarea măsurilor preventive, precum instalarea de hidranți, rămâne o raritate. Tolerarea, în special de către angajații Serviciului de Urbanism, a coșurilor de fum neconforme, precum și funcționarea unor pensiuni cu un nivel precar de siguranță la incendiu, sunt doar primele indicii ale unei situații mult mai grave.
În ceea ce privește obligațiile ISU, acestea includ asigurarea că toate construcțiile respectă normativele legale în vigoare. Cu toate acestea: câte pensiuni și locuințe au fost de fapt verificate și câte dintre ele au fost găsite neconforme? Responsabilitatea pentru siguranța comunității trebuie partajată între cetățeni și autorități, dar se pare că în Râșnov acest pact este unilateral.
Analizând situația hidranților din oraș, devine evident că numărul lor este insuficient și că aceștia sunt ineficienți pentru o intervenție rapidă în caz de incendiu. În zona Glăjărie, spre exemplu, lipsa unor astfel de facilități este mai mult decât o neglijență; este un joc periculos cu viețile și bunurile oamenilor.
De asemenea, faptul că multe cereri și petiții privind montarea hidranților au fost ignorate sau lăsate fără răspuns de către aleșii locali nu este doar inacceptabil, ci și un semn clar al unei administrații care nu își onorează datoria față de cetățeni. Autoritățile din Râșnov par să fie mai preocupate de propriile interese decât de siguranța și bunăstarea cetățenilor, a locuitorilor orașului Râșnov care ar trebui să primeze. Cetățeanul și nevoile acestuia trebuie să fie prioritatea oricărei administrații locale. Nu-i așa?
Cât despre edil, preferă să transforme “Gazeta de Râșnov”, această fițuică tipărită pe banii contribuabililor, într-un instrument pentru propagandă de partid, în loc să o folosească pentru ceva atât de “banal”, dar vital, cum ar fi educarea cetățenilor privind măsurile de siguranță împotriva incendiilor și responsabilitățile lor. Evident, pentru ce să piardă vremea cu informații esențiale când poate să-și îmbogățească materialul de campanie?
Sursă foto:
Pompierii Voluntari Râșnov