Deranj în șandramaua primăriei Brașov! Deranj ecologic pe bază de hotărâre judecătorească, de această dată.
În România există 31 depozite de deșeuri neconforme, care ar fi trebuit să fie închise. România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin, în temeiul art. 260 alin. (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în ceea ce privește închiderea depozitelor neconforme de deșeuri, conform deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-301/17.
La Brașov există două depozite de deșeuri neconforme care ar fi trebuit să fie închise până la 31 decembrie 2023. Cele două depozite sunt amplasate în municipiul Brașov, în zona Timiș-Triaj, str.Ciobanului FN, având o suprafață de aproximativ 130000mp. Cele două depozite sunt încadrate în clasa b, deșeuri nepericuloase. Depozitele nu sunt împrejmuite și nici nu există pază asigurată. Poți intra cu orice acolo, nu te deranjează nimeni. Proprietarul terenului este UAT Municipiul Brașov. Obligația legală de a închide aceste depozite revine UAT Municipiul Brașov. Secretarul de Stat de la Ministerul Mediului, Sorin Ionuț Banciu, trage un semnal de alarmă și confirmă informația.
Captură video efectuată de ASUM de pe contul de facebook Sorin Ionuț Banciu
În luna decembrie 2023, Garda de Mediu Brașov a efectuat un control la cele două locații. Concluziile sunt triste, lucrările de închidere a celor două depozite nici măcar nu au fost începute de către primăria Municipiului Brașov! Asta spune mult despre interesul administrației locale și a celui care mimează (doar în scopuri electorale) preocuparea și grija pentru mediu, primarul Allen Coliban. Cine va suporta aceste penalități? Cetățeanul desigur, din propriul buzunar. Aceiași cetățeni pe care îi aburește, primarul Allen Coliban, atunci când vine timpul să le ceară votul. O fentă, o metodă de manipulare care sperăm să nu mai producă efecte. Garda de Mediu a dispus și niște măsuri legale cu termene fixe. Rămâne de văzut dacă pe Allen Coliban îl interesează măsurile legale dispuse de către o autoritate a Statului Român.
Autodeclaratul specialist în ale mediului, iubitor de mediu la mișto și fost șef pe la o comisie parlamentară de mediu în trecut, Allen Coliban pe numele lui complet, demonstrează, încă o data că, …afară-i vopsit gardul și înăuntru-i leopardul! Anul acesta, fiind unul electoral, suntem convinși că, din nou, brusc și aplicat, Coliban se va agăța de aceste subiecte, referitoare la mediu și Brașovul Ecologic, arătând cu degetul lui de primar înspre alții. Niște responsabili vinovați, închipuiți, doar în mintea și imaginația lui de iubitor de mediu ipocrit, dar și mincinos. Nu ar fi o noutate!
Obligația de închidere a celor două depozite neconforme revine în totalitate UAT Municipiul Brașov. Restul, sunt discuții și povești! Asta spuneam la începutul lunii ianuarie 2024!
Astăzi, Tribunalul Brașov a decis, că Primăria Brașov este cea care trebuie să închidă depozitul de gunoi de la Timiș-Triaj. conform newsbv.ro
,,Admite excepţia de inadmisibilitate a capătului de cerere ce are ca obiect, pronunţarea unei sentinţe care să ţină loc de acord în formă autentică a Fin Eco SA pentru dreptul de superficie asupra imobilului depozit de deşeuri clasa b Trimiş-Triaj, înscris în cartea funciară nr. 1515504 Braşov, cu numărul cadastral 1515014, în suprafaţă de 86.814 mp- domeniul privat al municipiului Braşov”, ce a fost invocată de partea pârâtă şi, în consecinţă: Respinge, ca inadmisibilă, pretenţia pe care reclamantul municipiul Braşov, reprezentat legal de primar şi convenţional de societatea civilă de avocaţi Dobrinescu Dobrev, a formulat-o în contradictoriu cu pârâta SC Fin-Eco SA, reprezentată legal de preşedintele consiliului de administraţie şi convenţional de cabinetul de avocat Adela-Maria Dancu, în sensul celor mai sus redate. Respinge, ca neîntemeiată, pretenţia pe care partea reclamantă municipiul Braşov, a formulat-o în contradictoriu cu pârâta SC Fin-Eco SA în sensul în „autorizării municipiului Braşov ca, pe cheltuiala Fin-Eco SA, să execute el însuşi lucrările de închidere a depozitului de deşeuri clasa b Trimiş-Triaj, înscris în cartea funciară nr. 1515504 Braşov, cu numărul cadastral 1515014, în suprafaţă de 86.814 mp- domeniul privat al municipiului Braşov”.
Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul municipiul Braşov, reprezentat legal de primar şi convenţional de societatea civilă de avocaţi Dobrinescu Dobrev, în contradictoriu cu pârâta Garda Naţională de Mediu – Comisariatul General-, reprezentată prin Serviciul Comisariatului Judeţean Braşov, ca fiind promovată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de exercitare a căii de atac urmând a fi înregistrată la Tribunalul Braşov. Pronunţată azi, 20.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, de către grefa instanţei,, se arată în materialul publicat de newsbv.ro
Întrebare simplă! Cine plătește tot acest balet instituțional? Toate aceste penalități și sancțiuni? Avocații, din îndepărtatul București, și-au încărcat traista, cu siguranță o vor încărca și pentru acțiunea din apel, dar de plătit, cine plătește? Cetățeanul contribuabil ori iubitorul de mediu, Allen Coliban, din desaga proprie?