Să luăm aminte!
Până unde merge prostia, abuzul și incompetența polițiștilor locali din Râșnov? În urmă cu ceva timp, un polițist local, vigilent și zelos, total pe lângă Lege, chiar incompetent și nepregătit, a sancționat contravențional o persoană care a scris un comentariu pe rețeaua de socializare Facebook. Despre poliția locală, în general, ne-am exprimat opinia. O instituție total inutilă și extrem de costisitoare.
Vigilentul local s-a simțit lezat în onoarea și pregătirea sa , cel puțin asta ne-a comunicat conducerea poliției locale Râșnov. În gramatica limbii române nu s-a simțit lezat? Acum, că polițistul local a fost total pe lângă Lege, ca să acopere prostia și incompetența, conducerea poliției locale, la fel de prost pregătită și incompetentă adaugă și ea la Lege. Că poate!
Nu știm ce text de Lege a citit șeful poliției locale Râșnov, cu ce ochi și ce a înțeles. Asta cu…lezarea demnității și onoarei instituțiilor publice, este de râs. Instituția Publică nu este o persoană, ca subiect, ca titular de drepturi și libertăți constituționale. Instituția publică nu este ...persoanele …la care se referă Legea 61/1991. Instituția Publică nu este înzestrată cu simțuri. De plâns este faptul că, niște unii plătiți din bani publici, investiți cu autoritatea Legii, pot așterne pe hârtie astfel de prostii, astfel de informații false. Are și hârtia o limită, totuși! Cam acesta este nivelul de pregătire a celor care, cu spor și zel, populează această instituție. Dacă la nivelul conducerii există atâta necunoaștere, atâta incompetență, de ce trebuie să ne mire acțiunea agentului zelos, un 007 rural l-am denumit noi, metaforic, care a amendat un cetățean pentru exprimarea unei opinii cu privire la activitatea poliției locale.
Avocatul Poporului s-a autosesizat și a dispus efectuarea unei anchete. Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.
În urma articolului postat pe pagina ASUM, Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial, s-a sesizat din oficiu. Urmare a acestei sesizări, s-a constatat că „Poliția Locală nu are în atribuții monitorizarea spațiului online. Apreciem că polițistul local nu poate avea alte competențe decât strict cele prevăzute de lege.”
Tot Avocatul Poporului a precizat: „Mai mult, din același proces verbal reiese că polițistul a apreciat că, prin comentariul postat, contravenientul ‘a adus atingere, a lezat demnitatea și onoarea Poliției Locale Râșnov.’ Ori instituția nu este o persoană fizică, ci juridică, iar onoarea și demnitatea sunt atribute ale unei persoane fizice. Avocatul Poporului apreciază că nu se poate vorbi despre libertatea de exprimare fără existența libertății de opinie.”
În concluzie, „comentariul persoanei sancționate reprezintă o apreciere subiectivă la adresa polițiștilor care soluționează plângeri, nicidecum situația nu este prezentată sub forma unei certitudini…”
Avocatul Poporului, constatând abuzul polițistului local „vigilent„, preocupat în a urmări, în timpul programului – adică atunci când ar trebui să-și exercite atribuțiile conferite prin lege și pentru care este plătit din bani publici, emite o RECOMANDARE către Primarul Orașului Râșnov, Butnariu Liviu Călin, prin care i se cere acestuia să ia măsurile legale care se impun pentru ca angajații Poliției Locale Râșnov să se întoarcă la „școală” pentru a învăța câteva elemente de bază privind Drepturile Omului, despre libertatea de exprimare, libertatea de opinie, libertăți care permit oricărei persoane fizice să participe la viața politică, socială, culturală, manifestându-și public opiniile, gândurile, credințele. Orice formă de cenzurare a acestora ar putea conduce la o ingerință gravă asupra drepturilor și libertăților fundamentale, drepturi care SUNT INVIOLABILE.
Acest incident ridică întrebări serioase despre pregătirea unor polițiști locali, în special când greșeli de bază în scriere, precum „incopetent” și „expresile„, sunt prezente în documentele oficiale. Ne întrebăm, ce nivel de educație ar fi necesar în cursurile de „perfecționare” pentru a corecta, atât lacunele legislative cât și cele ortografice evidențiate. Trist este că, astfel de specimene sunt investite cu autoritatea Statului, pot constata și aplica sancțiuni legale. Astfel de specimene au acces la baze de date pe care, ca și în acest caz, le acceseză total aiurea. Asta ar trebui să dea de gândit. Și nu vorbim de un caz singular.
Sunt momente când pare dificil de crezut că există instituții funcționale în adevăratul sens al cuvântului. Instituții care intervin când drepturile cetățenilor sunt încălcate, aducând lumină în cazuri precum cel sesizat de ASUM pe 14 decembrie 2023. Avocatul Poporului a intervenit și a făcut lumină! Când urmărești ,,vânezi’,, și sancționezi, printr-un abuz, un reprezentant al unui ONG care militează pentru apărarea drepturilor omului, asta este prostie și rea credință…!
Încheiem cu un apel la cetățeni: este esențial să ne susținem drepturile și să ne opunem abuzurilor. Ignorarea acestor incidente riscă să ne readucă într-o epocă de cenzură și restricții ale libertății, contrar principiilor democratice și drepturilor omului.
Să rămânem vigilenți și să ne apărăm activ libertățile fundamentale, amintindu-ne că, în fața legii, suntem cu toții egali. Abuzurile trebuie sancționate pentru că, abuzul naște abuz!