Update 4 Iulie 2024
În ședința CAT de astăzi, de la APM Brașov, societatea Sapphire Energy solicită revizuirea Autorizației Integrate de Mediu. Cu siguranță o vor și primi dacă îndeplinesc condițiile legale. Când vorbim de multinaționale lucrurile sunt clare, total. Totul este just și perfect. Din păcate, bătaia de joc, umilința și lipsa de transparență continuă la minunata societate din Făgăraș. În continuare, operatorii din județul Brașov, unii dintre aceștia, sunt excluși și trimiși la plimbare. Asta, în condițiile în care, la inaugurare, reprezentanții companiei spuneau că…,,Fabrica Sapphire din Făgăraş va procesa deşeuri care provin din zona Braşov-Făgăraş, unde există mai multe centre industriale majore! Doar spuneau! O vrăjeală ieftină și de prost gust. Realitatea este alta. Prioritate au cei din țară, Brașovul este lăsat la urmă, în cel mai fericit caz. Oarecum ciudat, să funcționezi pe raza județului Brașov și să ai o astfel de abordare…sună oarecum! Autoritatea de reglementare nu poate face nimic din acest punct de vedere, din păcate! Modul de gestionare a afacerii este atributul exclusiv al celor care administrează societatea.
- S.C. SAPPHYRE ENERGY S.R.L. – revizuirea autorizatiei integrate de mediu – decizia de emitere
- pentru activitatea, care intra sub incidenta Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, Anexa nr. 1 la pct. 5.1: Eliminarea sau valorificarea deșeurilor periculoase, cu o capacitate de peste 10 t/zi și punctul 5.3: Valorificarea sau o combinatie de valorificare și eliminare a deșeurilor nepericuloase cu o capacitate de peste 75 t/zi, in jud. Brasov, mun. Fagaraș, str. Ciocanului nr. 20.
,, Fabrica Sapphire din Făgăraş va procesa deşeuri care provin din zona Braşov-Făgăraş, unde există mai multe centre industriale majore. Primele planuri pentru această nouă facilitate au început să se scrie în 2020, iar construcţia propriu-zisă a început în 2022. Capacitatea instalată a fabricii este de 50.000 de tone de deşeuri care pot fi procesate, cu posibilitatea de extindere în viitor. Deşeuri de plastic, textile, carton şi reziduuri care nu pot fi reciclate devin materii prime pentru o nouă unitate de producţie pe care producătorul de ciment Romcim a inaugurat-o săptămâna trecută la Făgăraş. Este vorba despre o hală în care compania deţinută de grupul irlandez CRH va procesa deşeurile furnizate de businessurile din zonă. Numele noii facilităţi şi al companiei prin care va fi operată este Sapphire Energy,, conform zf.ro
Conform Autorizației Integrate de Mediu, nr.1/25.04.2023, în urma pocesării, rezultă cam 50.000 tone Fluff (material încadrat la deșeu periculos). Instalația poate produce în campanii, fără utilizarea deșeurilor periculoase, 5000 tone combustibil alternativ, încadrat la deșeuri nepericuloase. În procesul de producție sunt folosite substanțe și preparate chimice periculoase. Unitatea este amplasată într-o zonă cu terenuri agricole, latura Sud și Est, în intravilanul Municipiului Făgăraș.
„Este o investiţie greenfield care va stimula producţia de combustibil alternativ pentru industria cimentului“, a spus Frederic Aubet, CEO al Romcim.
Asta era declarația din Ziarul Financiar, din Martie 2023.
Însuși Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost prezent la eveniment.
,,Modul în care deşeurile vor fi folosite este un exemplu de urmat şi în alte ţări europene, dar şi de alte companii. Sper ca investiţii similare să vină şi din alte zone şi să devină locomotive pentru industria reciclării,, a declarat Ministrul Mediului
Am încercat să obținem mai multe date și informații, referitor la toată această activitate. Prima persoană de la Sapphire pe care am sunat-o ne-a închis telefonul. I-am transmis în scris ce dorim și de unde suntem. Nu ne-a răspuns la mesajul scris. Am revenit telefonic, după o perioadă de timp. A răspuns și ne-a comunicat că va transmite mai departe solicitarea, urmând să ne contacteze cineva. Nu ne-a contactat nimeni! Am sunat din nou, la o altă persoană. Aceasta ne-a indicat o adresă de e-mail unde să transmitem solicitarea. Așa am și făcut. Din păcate nu am primit niciun răspuns. De neînțeles totuși, de ce acest tratament, toată această plimbare de colo, colo? Oricum, suntem obișnuiți cu astfel de abordări din partea multinaționalelor venite pe aceste meleaguri. Tot din experiență am învățat că, în unele cazuri, pe hârtie totul arată superb, realitatea fiind cu totul altfel. Vom încerca să obținem, ceea ce ne interesează, de la instituțiile Statului.
În aceste condiții, având în vedere abordarea celor de la Sapphire Energy ne întrebăm, cât este adevăr și cât este minciună? De ce această lipsă de transparență? Cum stau de fapt lucrurile la Sapphire Energy? Cine și pe cine minte? Ne aburesc irlandezii de la CRH, grupul care deține Romcim dar și Sapphire Energy?
sursă foto zf.ro
Reactualizare articol 14.03.2024
Ulerior publicării materialului, am primit răspunsul din partea Saphhire Energy!
Răspunsul este mai degrabă un privit de sus, de la înălțimea unei multinaționale deranjată de întrebările noastre, un ONG specializat în protecția mediului, un avertizor de mediu cu o activitate în domeniu de vreo 18 ani. Ca să înțelegem și noi răspunsul! O societate amplasată lângă niște terenuri agricole, care procesează tot felul de deșeuri și care folosește în procesul de producție substanțe și preparate chimice periculoase, urmează să publice ( când vor pohti măriile lor) doar ceea ce consideră EI că este relevant pentru opinia publică. Serios? De unde știu ei ce este…relevant...pentru public. Vorbim de vreo piesă de teatru? Asta cu …din motive de confidențialitate…nu putem oferi date despre sursa deșeurilor procesate și clienți, este la fel de ciudată. Vorbim, sau ar trebui să vorbim de niște trasabilități ale deșeurilor, opinăm noi. Cum adică, că nu înțelegem, vorbim de o activitate încadrată la secret de stat, una clasificată? De ce să nu știe cetățeanul, opinia publică în general, aceste date?
Statul Român, prin instituțiile sale, pune pe primul plan multinaționalele și tot ceea ce fac acestea, înaintea cetățenilor, a drepturilor constituționale ale acestora? Doar ne întrebăm. Vom adresa aceste întrebări autorităților abilitate și suntem curioși să vedem care este opinia acestora.
Vom reveni pe acest subiect, cu siguranță!