Într-o postare publicată pe pagina de facebook a primăriei Brașov, cu surle și trâmbițe se anunță că…
,,Brașovul este singurul oraș din România calificat în competiția pentru titlul de Capitală Verde Europeană EU Green Capital.Pentru al doilea an consecutiv, orașul nostru a fost selectat, alături de alte 8 orașe europene, pentru cel mai important titlu în domeniul mediului și sustenabilității. Orașele care au trecut de prima etapă a acestei competiții sunt: Braga (Portugalia), Brașov (România), Córdoba (Spania), Guimarães (Portugalia), Heilbronn (Germania), Klagenfurt (Austria), Linz (Austria), Riga (Letonia), Rybnik (Polonia). Câștigătorul competiției va fi anunțat pe 24 octombrie 2024, în cadrul unei ceremonii festive la Valencia (Spania), actuala Capitală Verde Europeană,,
Chiar nu înțelegem! Ori ăștia care dau aceste premii sunt total pe lângă, ori informațiile transmise de către primăria Brașov sunt trunchiate!
Iubitorul de mediu, Allen Coliban, este dezinteresat total de calitatea aerului la Brașov. Un plan integrat privind calitatea aerului este un set de strategii și acțiuni coordonate pentru îmbunătățirea calității aerului într-o anumită regiune sau localitate. Acesta poate fi dezvoltat la nivel local, regional sau național, și are ca obiectiv identificarea și reducerea emisiilor de poluanți atmosferici și protejarea sănătății publice și a mediului.
Evaluarea calităţii aerului înconjurător se realizează pe întreg teritoriul ţării, obligație legală conform art.25 din Legea 104/2011. Poluanţii pentru care se realizează evaluarea calităţii aerului înconjurător sunt,1.Dioxid de sulf (SO2) 2.Dioxid de azot (NO2) 3.Oxizi de azot (NOX) 4.Particule în suspensie (PM10 şi PM2,5) 5.Plumb (Pb) 6.Benzen (C6H6) 7.Monoxid de carbon (CO) 8.Ozon (O3) 9.Arsen (As) 10.Cadmiu (Cd) 11.Nichel (Ni) 12.Hidrocarburi aromatice policiclice/Benzo(a)piren (BaP) 13.Mercur (Hg). Un plan integrat privind calitatea aerului trebuie să fie adaptat la nevoile și caracteristicile specifice ale fiecărei regiuni sau localități și să fie susținut de angajamentul și participarea activă a tuturor părților interesate.
Cum stau lucrurile la Brașov? Care a fost răspunsul Gărzii de Mediu în urma sesizării transmise de ASUM. Planul Integrat privind Calitatea Aerului aferent anilor 2018-2022, măsurile cuprinse în acest plan nu au fost implementate total, iar ceea ce s-a făcut nu a avut rezultatele scontate.
La începutul anului 2023, primăria Brașov trebuia să aibă finalizat Planul Integrat privind Calitatea Aerului, aferent anilor 2023-2027. Suntem la mijlocul anului 2024 și acest plan nu a fost finalizat.
Iubim mediul selectiv, în funcție de anumite perioade? Asta spune mult despre preocuparea administației locale privind calitatea aerului și sănătatea publică. Discutabil! La nivel de declarații, toți decidenții zilei se rup în declarații belicoase. Realitatea este alta însă!
Garda de Mediu Brașov a solicitat primăriei Brașov prezentarea unui raport, referitor la realizarea măsurilor nefinalizate cuprinse în Planul Integrat privind Calitatea Aerului 2018-2022, cât și stadiul realizării noului plan aferent anilor 2023-2027! Vom transmite și noi acest material, bazat pe constatările făcute de o instituție a Statului Român, cu atribuții legale pe zona de mediu, ăstora care împart premiile. Să vedem cine ne trage paiul prin gură. Ei, sau iubitorul de mediu Allen Coliban!
Iubiți mediul!