Primarul Allen Coliban, războinic declarat, când vine vorba doar de anumite investiții imobiliare, de anumite zone și anumiți investitori imobiliari. Pentru alții, cei care îi dau bună ziua, bună seara și îi mai spun și noapte bună, alesul urbei, devine extrem de tolerant. Chiar așa să fie?
Pe strada Lungă nr. 91, zonă istorică a Brașovului, urmează să se construiască un ansamblu rezidențial compus din locuințe colective cu regim de înălțime, S/P/2E. Ansamblul de locuințe urmează să se construiască pe un teren în suprafață de 3765 mp. Locuitorii din zonă au transmis un punct de vedere primarului Allen Coliban, formulat în baza art.57-61 din Legea 350/2001 și a art.42 din Ordinul 2701/2010 emis de M.R.D.T.
Documentul, intitulat punct de vedere, a fost semnat de 128 de cetățeni, locuitori în zona menționată. Prin tabelul de semnături al persoanelor vizate de întocmirea documentației de urbanism P.U.D, cu scopul ,,construire locuințe colective, sistematizare verticală, împrejmuire, organizare de șantier” cu privire la imobilul din mun. Brașov, str. Lunga nr. 91, jud. Brașov. Astfel, cele 128 de persoane se alătură demersului de opunere al avizării documentației indicate, formulat prin punctul de vedere al numitului (T.T.C) înregistrat la Primăria municipiului Brașov sub nr. 7096/15.01.2024, cod web 77C7.
Redăm mai jos motivele legale invocate de semnatari.
,,În fapt, conform proiectului, accesul autovehiculelor în și dinspre proiect ar urma să se efectueze pe strada Crișan. Aceasta are o lățime care nu permite circulația a două mașini , în paralel, deși trotuarele ,în zona dinspre str. Lungă sunt aproape inexistente. Conform proiectului, ar urma sa fie construite 96 de locuri de parcare, ceea ce ar reprezenta o creștere cu peste 500% a numărului de autoturisme din zona imediată. Este bine cunoscut și ușor verificabil faptul că traficul dinspre str. Crișan spre str. Lungă prezintă anumite dificultăți, în principal din cauza lățimii insuficiente a acestei străzi. Atragem atenția asupra faptului că această stradă face legătura dintre Sectia 2 de Politie și restul orașului. Cealaltă variantă de legatură ar fi pe strada Fagetului și apoi pe Șirul Livezii -o variantă deloc avantajoasă având ,în vedere ambuteiajele care se produc la sensul giratoriu de la intersecția străzilor Lungă, Mureșenilor și Nicolae lorga. Desigur, pentru clarificarea acestor aspecte ar fi necesar un studiu de trafic care să analizeze situația existentă, iar apoi să ia în calcul suplimentarea acesteia cu traficul generat de 48 de noi apartamente. Nerespectarea prevederilor Regulamentului Construcțiilor în Pantă aprobat prin HCL 27/31.01.2023. Concret, sunt încălcate mai multe prevederi ale acestuia, după cum urmează-
2.1. Spatiile verzi.
Conform art. 22 din regulament, este necesar ca spatiile verzi sa reprezinte minim 50% din suprafata terenului. Or, conform proiectului, acestea reprezinta doar 31,32%.
2.2. Volumul clădirilor
Conform art. 21 alin.(1) lit. b) din regulament, volumul maxim admis în zonele de protecție vizate de Regulament este de 3000 m3, iar proiectul nu are cum se încadra în această valoare.
2.3. Distanța dintre clădirile de pe aceeași parcelă
Conform art. 19 alin. (3) lit. a), distanta dintre cladirile de pe aceeași parcelă trebuie să fie cel putin cât este înălțimea celei mai înalte clădiri. Or, este clar din planșa proiectului că această cerință nu se poate respecta.
Afectarea rezistenței și stabilității imobilelor învecinate. Astfel, prin săpături ample cu adâncimi cu mult sub cotele de adâncime ale fundațiilor clădirilor existente care (unele) se află chiar pe limita de proprietate, este pus în pericol patrimoniul construit dintr-o zona protejată a Brașovului. Afectarea rezistenței și stabilității clădirilor învecinate se va produce și prin realizarea de săpături generatoare de vibrații (săpături care se desfășoară la limita de proprietate)
Nu este respectat regimul înălțimii construcțiilor. Înățimea construcțiilor propuse este 11 m la cornișă, este cu mult mai mare decât clădirile învecinate. Nu se respectă precizările normativelor și reglementărilor urbanistice în ceea ce privește înălțimea clădirilor față de terenul amenajat (strada); Conform HG525/1996, Art. 23. – Amplasare față de aliniament: ” În ambele situații autorizația de construire se emite numai dacă înălțimea clădirii nu depășește distanța masurată, pe orizontală, din orice punct al clădirii față de cel mai apropiat punct al aliniamentului opus.”
Nu sunt respectate retragerile cerute de normele de urbanism aplicabile. Dat fiind faptul că proiectul vizează teren care în zona străzii Făgetului are o înclinație considerabilă, este extrem de posibil ca însorirea imobilelor învecinate, numerele impare de pe str. Crișan (dar și a celor din proiectul în sine) să fie puternic afectată, astfel încât nu va fi respectat nici art. 3 alin. (1) din Ordinul 119/2014 emis de Ministerul Sănătății, nici Anexa 3 la Regulamentul construcțiilor în pantă aprobat prin HCL 27/31.01 .2023, care prevede 2-3 ore de expunere la soare la solstițiul de iarnă,,
Pentru toate aceste motive invocate, motivate în drept, toate aceste persoane solicită primăriei să nu emită autorizația de construcție. Doar solicită! Allen Coliban dă cu flit acestui memoriu, bine motivat, dovedind încă o dată că acesta este selectiv. Selectiv când vine vorba de cetățeni, de înclinația pantei, de locul unde se află panta, de HCL-uri, de zonă, de numele investitorului și de Lege în general! În acest caz există mai multe plângeri depuse la instituțiile competente. Este de neînțeles graba autorității locale cu privire la emiterea autorizației de construcție și ușurința cu care ignoră argumentele legale invocate de semnatarii punctului de vedere transmis primarului Allen Coliban.
Cine este dezvoltatorul, S.C H4L Development S.A? Conform datelor, societatea a înregistrat, în anul 2023, o pierdere de 75 milioane lei și nu are niciun angajat. Societatea este deținută de trei persoane fizice și o persoană juridică. Capitalul social al companiei este de 68 milioane lei. Dragoș Bîlteanu, este fiul fostului președinte al SIF Banat – Crișana, Gheorghe Bîlteanu!
,,Investitorul mai deține două proprietăți și în Brașov. A cumpărat terenul fostei fabrici Vinalcool din centrul Brașovului, pe care vrea să construiască un bloc cu 60 de apartamente. Tot în Brașov, în apropierea Institutului de Cercetare Dezvoltare al Universității Transilvania din vestul orașului, a cumpărat de la niște investitori străini 20 de hectare de teren pe care plănuiește să înceapă construcția unui ansamblu cu 1.000 de apartamente cu grădină, după modelul The Village,, conform profit.ro
Pe ordinea de zi a ședinței CAT a Agenției pentru Protecția Mediului din data de 04.07.2024, la punctul 21, investitorul solicită avizul de mediu pentru construirea de locuințe. Sperăm că membrii acestei comisii vor fi mai receptivi și vor ține cont de argumentele invocate de cei 128 de semnatari.