Controverse pe subiectul reparației drumului de acces de pe muntele Tâmpa!
Restaurantul Panoramic, situat pe muntele Tâmpa, în Braşov, va fi renovat. ANA Hotels investeşte 11 milioane de euro în telecabina Tâmpa şi în restaurant. Grupul ANA Hotels este controlat de George Copos. Până aici este totul bine. Un investitor privat își renovează proprietatea. Primăria Brașov, ca totul să fie bine, îi amenajează investitorului privat un drum de acces până la restaurant?
Drumul exista fizic, era un drum de exploatare-fond forestier, pietruit în așa fel încât să cadreze cu zona de protecție, Arie Protejată Muntele Tâmpa! Primăria Brașov ( prin vocea consilierului primarului, Sebastian Liviu Lupu) zice că…se execută lucrări de întreținere/reparație a drumului și nu necesită nici o aprobare sau autorizare! Dacă vorbim de lucrări de întreținere/reparația a drumului, asta înseamnă să aranjezi pietrișul de pe calea de acces…etc! Pietrișul este singurul element constructiv al acestui drum de exploatare. Primăria schimbă în totalitate configurația elementelor acestui drum de exploatare, de la piatră la pilitură de asfalt și bitum?
Un consilier local, Chiricheș Ciprian, a postat o filmare din zona respectivă și acuză autoritățile că au folosit asfalt frezat.
Măi iubitori de mediu, asta nu mai este lucrare de întreținerea a drumului, această operațiune se numește construcție, atâta timp cât vorbim de alte elemente constructive. Să reprezinte această investiție a municipalității, prin mâna darnică a iubitorului de mediu Allen Coliban, un cadou dat investitorului privat George Copos? Dacă muntele Tâmpa este arie protejată, cine protejază ,,aria protejată,, de abuzurile unor indivizi iresponsabili din primăria Brașov? Pentru cine este arie protejată și pentru cine nu este arie protejată? Iubim Legea și mediul selectiv, în funcție de persoană și interese? Ne lămurește cineva, pe noi și opinia publică, care este povestea acestui drum? Legalitatea executării acestor lucrări, că despre asta vorbim? Materialele folosite pot pune în pericol flora și fauna din această zonă protejată?
Administratul public al Municipiului Brașov, Adriana Miron, ne-a transmis că…,,În acest caz sunt obținute toate avizele în cauză, de la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, de la Administrația Ariilor Protejate, a Gărzii Forestiere Brașov și a RLPK Brașov. Lucrarea nu a fost încă recepționată,,
Muntele Tâmpa a avut regim de rezervație naturală încă din 1962, regim instituit prin Decretul nr. 949. Prin Legea 5/2000 rezervația a fost inclusă în patrimoniul natural național, cu codul 2.255. Rezervația are o suprafață de 188,2 ha, iar fondul forestier este proprietatea Municipiului Brașov, fiind administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A.. În prezent, Muntele Tâmpa este declarat sit de importanță comunitară (SCI), instituit prin Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr.1964/2007, modificat prin Ordinul ministrului mediului și pădurilor nr.2387/2011 și face parte integrantă din rețeaua ecologică europeană Natura 2000.
Primăria Brașov a solicitat un punct de vedere de la RLPK Brașov, referitor la repararea căii de acces de pe muntele Tâmpa.
RLPK Brașov este condusă de un veșnic și de neînlocuit specialist, Dan Olteanu, omul bun la toate și pentru toți! Un fel de antinevralgic! Are și un consiliu de administrație generos dealtfel.
Garda de Mediu Brasov s-a autosesizat în acest caz, încă de săptămâna trecută. Așteptăm să vedem care vor fi concluziile controlului și măsurile/sancțiunile legale dispuse în acest caz, dacă este cazul! Din informațiile pe care le avem, vor fi prelevate probe de material, din diferite zone de pe drum și vor fi efectuate analize de laborator, tocmai ca să nu existe niciun dubiu cu privire la compoziția acestora.