Asociația este constituită în scopul reglementării, înființării, organizării, finanțării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a Serviciului de salubrizare pe raza de competentă a unităților administrativ-teritoriale, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional destinate înființării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului, în conformitate cu prevederile legislației europene și naționale. Din ADI ISO Mediu fac parte toate primăriile din județul Brașov.
Pe ordinea de zi figurează, la punctul 4, aprobarea proiectul de hotărâre privind întocmirea documentației și atribuirea contractului de delegare a gestiunii activității de tratare mecano-biologică a deșeurilor. Un subiect extrem de aprins, având în vedere opoziția constantă a Consiliului Județean Brașov privind tratarea deșeurilor. Opoziție manifestată și transmisă prin vocea așa zisului specialist, Szenner Zoltan și cu spijinul lui Șerban Todorică. Vorbim de o încălcare a Legii în mod flagrant în acest caz.
Vorbim de o frăție a incompetenței? Cei doi, așa ziși specialiști, din fruntea Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică și Zoltan Szenner nu doresc tratarea deșeurilor la nivelul Județului Brașov. Mai mult de atât, aceștia ne-au refuzat comunicarea unei corespondențe, solicitată în baza Legii 544/2001, purtate pe acest subiect cu mai multe Ministere și instituții din București. De ce? Liviu Butnariu, președinte ADI ISO Mediu, este mai degrabă un decor care nu are nici o legătură cu modul de gestionare a deșeurilor. Ce solicitau ,,specialiștii,, din Consiliul Județean Brașov prin această corespondență?
De mai bine de un an de zile, Consiliul Județean Brașov, întreabă dacă trebuie să respecte Legea sau nu, referitor la activitatea de tratare a deșeurilor. Ciudat și de neînțeles, spunem noi! Legea trebuie respectată și aplicată, nu credem că trebuie întrebat cineva anume, nu?
Răspunsul salbei de instituții întrebate a fost simplu. Respectați Legea! Legea 101/2006 prevede clar care sunt obligațiile autorităților administrațiilor publice locale. Astfel, la art. 5, litera b, se prevede ca obligație legală… ,,să implementeze un sistem de gestionare a deșeurilor reziduale din deșeurile municipale, format din stații de transfer, instalații de tratare mecanobiologice, inclusiv parte a instalațiilor integrate de tratare și/sau depozite de deșeuri împreună cu puncte de colectare/sisteme de colectare individuală din „poartă în poartă“, insule ecologice digitalizate compuse din ansambluri pentru colectarea separată a deșeurilor reziduale, inclusiv să atribuie, individual sau în asociere, contractele de delegare a gestiunii activității de transfer deșeuri municipale, contractele de delegare a gestiunii activității de tratare mecanobiologică, contractele de delegare a gestiunii activității de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor reziduale din deșeurile municipale,,
Beneficiile tratării deșeurilor sunt foarte clare. Atingerea noilor ținte asumate de Romania în domeniul gestionări deșeurilor municipale (introduse prin Directiva (UE) 2018/850). Suplimentar țintei de 50% deșeuri reciclate de hârtie, metal, plastic și sticlă care se realizează prin stațiile de sortare în speță: – ținta de reciclare a deșeurilor municipale, cu un nivel intermediar, in anul 2025, de 55% din masa totală a deșeurilor municipale, care poate atins numai prin intermediul instalaților de tratare biologică deșeurilor municipale, prevăzută la art. 17 alin. (5) lit. c)-e) din OUG nr. 92/2021 după cum urmează.
c). să atingă, până anul 2025 un nivel minim de pregătire pentru reutilizare și reciclarea
deșeurilor municipale de 55% din masă,
d). sa atingă, până în anul 2030 un nivel minim de pregătire pentru reutilizare și reciclarea
deșeurilor municipale de 60% din masă;
e) să atingă, până în anul 2035 un nivel minim de pregătire pentru reutilizare și reciclarea
deșeurilor municipale de 65% din masă;
De altfel, prin prestarea activității de tratare, cantități importante de deșeuri vor fi deviate de la depozitare.
Rămâne de văzut care va fi Hotărârea Adunării Generale a ADI ISO Mediu Brașov. Consiliul Director al ADI ISO Mediu a hotărât, în data de 14 Iunie 2024, aprobarea întocmiri documentației și scoaterea la licitație a activității de tratare mecano-biologică a deșeurilor. ADI ISO Mediu a fost mandatat, prin hotărârile consiliilor locale ale tuturor primăriilor membre, pentru delegarea acestei activități de tratare a deșeurilor.
Se va respecta Legea sau se va merge pe…hai că o moșmondim noi cumva?