Având în vedere informațiile publicate pe site-ului Argumentul.ro, cu titlul … Cine sunt membrii grupului de interese care sabotează finanțarea SMID pt. judetul Brașov, material în care suntem acuzați că… suntem un factor de presiune la adresa autorităților și că ne deplasăm în diverse locuri cu impact asupra SMID, doar pentru a demostra că autoritățile nu sunt capabile să gestioneze problema deșeurilor, ci doar două firme private, sabotând pe cale de consecință SMID…, facem următoarele precizări:
1.Unul dintre obiectele de activitate ale ASUM Brașov este protecția mediului! De-a lungul timpului, ASUM Brașov a prezentat nenumărate materiale filmate cu privire la modul defectuos de gestionare a deșeurilor la nivelul județului Brașov. Pagina ASUM, site-ul www.asum.ro, dar și canalul Youtube ASUM Brașov, sunt mărturii clare, de necontestat. Depozitarea necontrolată a deșeurilor în zone neautorizate, abandonarea de deseuri și incendierea acestora, au devenit o practică în județul Brașov. Practic, vorbim de un fenomen. Toate aceste materiale le-am adus la cunoștința opiniei publice dar am sesizat în instituțiile responsabile, autorități publice locale, Poliție și Garda de Mediu. În urma acestor materiale prezentate, peste 200, Garda de Mediu, or autoritățile administrațiilor locale, au intervenit, aplicând sancțiuni contravenționale și respectivele zone au fost ecologizate. Au fost și câteva situații în care s-au întocmit dosare penale. Demersurile efectuate de ASUM Brașov au respectat Legea, obiectul de activitate al ASUM dar și protocoalele încheiate cu diverse instituții publice. Nu noi trebuie să găsim soluții pentru stoparea acestui fenomen, a depozitărilor ilegale de deșeuri, abandonarea de deseuri, acoperirea ori incendierea acestora! Avem instituții cu competențe legale care trebuie să facă aceste lucruri, noi doar sesizăm și adresăm întrebări celor responsabili. Aceasta a fost și aceasta este abordarea ASUM pe acest subiect!
2.Referitor la SMID(Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor)
În materialele publicate de ASUM, încă din anul 2021, am menționat clar că…,, Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, CMID-ul și implementarea colectării selective în județul Brașov sunt singurele soluții care pot stopa fenomenul depozitărilor ilegale de deșeuri. Spunem acest lucru clar și răspicat! Susținem și sprijinim autoritățile privind implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor și realizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor . Este singura și cea mai eficientă metodă/tehnologie de a rezolva problema deșeurilor,,
Toate aceste materiale se regăsesc postate pe site-ul www.asum.ro, pagina de Facebook ASUM și canalul YouTube ASUM Brașov. Trebuie doar căutate și nu este complicat, este nevoie doar de bună credință!
3.Pe site-ul www.asum.ro avem postate linkuri către mai multe instituții publice, ori private. Având și această componentă, de protecția mediului, pe site-ul ASUM sunt linkuri ale celor doi operatori de salubritate din Municipiul Brașov și depozitului ecologic. Cetățenii trebuie să știe, să cunoască, tot ceea ce trebuie despre aceste firme și obiectul de activitate al acestora printr-un simplu clik. Tot aici găsesc informații cu privire la colectarea selectivă, programe, etc! Dacă operau mai multe firme în Brașov, le-am fi pus pe toate. Este un mod transparent de informare, nimic mai mult.
4. Nu facem parte din niciun grup, club, gașcă, care ar avea ca obiectiv…sabotarea SMID. De altfel, este pentru prima data când auzim așa ceva. Despre multe persoane, dintre cele enumerate, ASUM a publicat destule materiale și nu laudative.
5. În practica curentă a ASUM, solictăm în baza Legii 544/2001, informații de interes public, informații care ar trebui să ne ajute în documentarea ori înțelegerea unor stări de fapt. Întotdeauna am solicitat și solicităm informații legale, informații care, conform Legii, sunt destinate publicului. Dacă solicitarea unor informații legale de la Consiliul Județean Brașov, în baza Legii 544/2001, a fost și este interpretat ca … un factor de presiune…, este de neînțeles o astfel de abordare. ASUM nu face presiuni, ASUM își exercită un drept legal conferit de o LEGE. Atât cetățenii, cât și instituțiile Statului, au obligația respectării Legii.
Astfel, colectarea deșeurilor, sortarea și tratarea deșeurilor, reprezintă obligații legale, stipulate în Legi și nu în opiniile unora sau altora. Legea obligă autoritățile locale să facă aceste lucruri, nu ASUM! Noi doar întrebăm de ce nu se respectă LEGEA? Avem acest drept legal! Nu ASUM, prin vreun reprezentant, a susținut, ori susține, că Legea nu este obligatorie, ci un reprezentat de vârf al Consiliului Județean Brașov, vicepreședintele Szenner Zoltan! Să transferi neputința și nepriceperea autorităților de a implementa acest C.M.I.D-S.M.I.D, pe umerii ASUM, doar pentru că ne-am exercitat un drept legal și am solcitat respectarea Legii, este halucinant de-a dreptul! Profităm de această ocazie și întrebăm, din nou, de ce nu respectă Legea Consiliul Județean Brașov? De ce se opune aplicării Legii, respectiv cea referitoare la TRATAREA DEȘEURILOR? Prin tratarea deșeurilor și sortarea acestora, se deviază de la DEPOZITARE cantități importante de deșeuri. Ceea ce depozităm produce efecte și consecințe asupra mediului pe termen lung. De aceea legiuitorul a prevăzut, ca obligație legală, tratarea deșeurilor!
Cităm din directive Europene …,,60% din deșeurile colectate și tratate zilnic de către municipalități trebuie să fie folosite sau reciclate până în anul 2030, conform obiectivelor UE. La punerea în aplicare a obligației prevăzute în Directiva 1999/31/CE pentru a asigura tratarea deșeurilor înainte de depozitarea acestora, statele membre ar trebui să utilizeze operațiunea de tratare cea mai potrivită, inclusiv stabilizarea fracțiunii organice din deșeuri, pentru a reduce, pe cât posibil, efectele negative ale depozitelor de deșeuri asupra mediului și a sănătății umane. Pentru a preveni efectele negative asupra sănătății umane și asupra mediului, statele membre ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că numai deșeurile care au fost tratate sunt eliminate în depozite de deșeuri. Țările UE trebuie să reducă și cantitatea de deșeuri municipale trimisă la gropile de gunoi până la 10% din totalul deșeurilor municipale generate până în 2035,, În județul Brașov sunt mulți operatori autorizați să trateze deșeuri. Consiliul Județean Brașov, se pare că are o problemă doar cu Municipiul Brașov. De ce?
În concluzie, respingem toate aceste acuzații transmise în spațiul public de către site-ul Argumentul.ro, ca fiind neadevărate. Mai mult de atât, opinăm că nu avem de-a face cu un demers jurnalistic, ci mai degrabă cu o acțiune de denigrare și compromitere a activității, de peste 18 ani, a ASUM Brașov. Ne rezervăm dreptul de a acționa pe cale legală împotriva celor responsabili și le vom da ocazia să probeze fiecare acuzație în parte.
Redăm mai jos adresele transmise Consiliului Județean Brașov, menționate în materialul publicat de Argumentul.ro