Având în vedere Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor nr. 8/17.04.2024, prin care s-a aprobat inițierea procedurii de selecţie și nominalizare a membrilor Consiliului de Administrație al Societății COMPANIA APA BRASOV S.A., pentru un mandat de 4 ani, perioada 16.10.2024-15.10.2028, în conformitate cu prevederile OUG:109/2011, Legea 31/1990 și HG:639/2023, considerăm că, raportat la textele de Lege, votul exprimat de către acționari în Adunarea Generală este unul lovit de nulitate absolută, pe cale de consecință și toată procedura ce a urmat! Toată această procedură a fost analizată atent de către juriștii din ASUM, raportat la actele normative în vigoare.
Exercitarea dreptului de vot într-o Adunare Generală a Acționarilor (AGA), de către o primărie sau o autoritate publică locală, urmează reguli stricte prevăzute de LEGE! Niciunul dintre acționarii Companiei Apa Brașov nu a respectat prevederile legale în vigoare cu privire la exercitarea dreptului de vot.

Să vedem ce spune LEGEA?
ART. 132 din Codul Administrativ!
,,Reprezentarea în asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi la nivelul operatorilor regionali, Comunele, oraşele şi municipiile sunt reprezentate de drept în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară şi în adunările generale ale operatorilor regionali şi locali de către primari. Primarii pot delega calitatea lor de reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale în adunările generale viceprimarilor, administratorilor publici, precum şi oricăror alte persoane din aparatul de specialitate al primarului sau din cadrul unei instituţii publice de interes local,, Conform acestui text de Lege, primarul, ori un împuternicit al acestuia, poate reprezenta Municipiul Brașov fără a avea însă și un mandat de vot. Vorbim doar de reprezentare legală!

Primarul Municipiului Brașov, Allen Coliban, și-a depășit mandatul în acest caz substituindu-se Consiliului Local Brașov?
Referitor la vot, această atribuție revine, așa cum este și firesc, Consiliului Local. Doar Consiliul Local poate dispune de bunurile mobile și imobile aflate în proprietatea Municipiului Brașov. Acțiunile în cadrul unei societăți comerciale în care Municipiul Brașov este acționar, așa cum este Compania Apa Brașov, sunt bunuri mobile aflate în proprietatea Municipiului Brașov și nu a unei persoane fizice!
Iată ce este prevăzut la ART. 129 din același Cod Administrativ!
Atribuţiile consiliului local…,, exercită, în numele unităţii administrativ-teritoriale, toate drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi sau regii autonome, în condiţiile legii,, Prin urmare, Municipiul Brașov deține 42% din capitalul social al Companiei Apa Brașov, acțiuni în valoare de 8.578.000 LEI. Conform Legii 31/1990, la Articolul 120 se prevede că…,,acționarii exercită dreptul lor de vot în adunarea generală, proporțional cu numărul acțiunilor pe care le posedă,,. Dreptul de vot revine Consiliului Local care transmite un mandat expres de vot reprezentantului legal.
La fel de prost stau lucrurile și în cazul Consiliului Județean Brașov.

Și în cazul Consiliului Județean Brașov se amestecă mandatul de reprezentare cu cel de vot! Intenționat?
ART. 175 din Codul Administrativ menționează clar că,…,,Judeţul este reprezentat de drept în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară şi în adunările generale ale operatorilor regionali şi locali de servicii comunitare de utilităţi publice de către preşedintele consiliului judeţean. Preşedintele consiliului judeţean poate delega calitatea sa de reprezentant de drept în adunările generale unuia dintre vicepreşedinţii consiliului judeţean, secretarului general al judeţului, administratorului public, precum şi oricăror alte persoane din cadrul aparatului de specialitate propriu sau din cadrul unei instituţii publice de interes judeţean,, Acesta este un mandat de reprezentare și nu de vot.
Votul este un atribut exclusiv al Consiliului Județean Brașov!
Conform ART. 173 din Codul Administrativ,…,,consiliului judeţean exercită, în numele judeţului, toate drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi sau regii autonome, în condiţiile legii,,
Să vedem cum stau lucrurile în țară, în companii similare, așa cum este Compania Apa Brașov.
Compania de Apă Buzău S.A! Descarcă aici!

Compania de Apă Bacău! Descarcă aici!

Compania de Apă Arad!Descarcă aici!

În alte locuri procedura este una Legală, la Brașov nu! De ce oare? De cât timp avem această situație?
S-a respectat Legea în cazul Companiei APA Brașov? Noi, bazat pe textele de Lege menționate mai sus, spunem că NU! Vorbim de nulitatea votului exprimat de către acționari în cadrul AGA a Companiei APA Brașov și pe cale de consecință a procedurii ulterioare de selecție a membrilor noului Consiliu de Administrație? Din datele pe care le avem până acum…cam așa se văd lucrurile!
Am transmis o sesizare scrisă și AMEPIP București, instituția care verifică modul de derulare a procedurii de selecție a noului Consiliu de Administrație al Companiei Apa Brașov.
Referitor la Adunările Generale ale Acționarilor, conform prevederilor legale în vigoare, respectiv Legea 31/1990, la articolul 132 se specifică că…,,când se invocă motive de nulitate absolută, dreptul la acțiune este imprescriptibil, iar cererea poate fi formulată și de orice persoană interesată,, Luăm în calcul depunerea unei acțiuni în Justiție.
Având în vedere că votul exprimat de către acționari în ședința AGA a Companiei APA din data de 17.04.2024, fără a avea un mandat expres din partea Consiliului Local/Județean, este lovit de nulitate. Practic, vorbim de o substituire ilegală a reprezentanților acționarilor unui alt organism, așa cum este Consiliul Local sau Consiliul Județean!
Pentru astăzi, ora 12, este programată o nouă ședință a Adunării Generale a Acționarilor a Companiei Apa Brașov. Suntem curioși să aflăm cum se va derula toată această procedură. Conform Legii, toate împuternicirile și HCL de vot aferente trebuiau transmise cu 48 de ore înainte de data ținerii ședinței. Cam bate vântul însă!