Conform Legii, primarii/președinții de CJ din România, trebuie să obțină un mandat expres de la consiliul local/județean pentru a putea participa și vota în adunările generale ale societăților comerciale în care primăria/județul este acționar. Această obligație legală este esențială pentru asigurarea unei bune guvernanțe și a transparenței decizionale la nivel local.
Potrivit legislației în vigoare, în special OUG 57/2019-Codul Administrativ, primarul sau reprezentanții primăriei, președintele CJ sau reprezentanții acestuia, nu pot lua decizii unilaterale în adunările generale ale societăților fără aprobarea consiliului local/consiliul județean. În cadrul acestor adunări generale, se discută subiecte precum aprobarea bugetului, modificările statutare, contractare împrumuturi bancare, accesare fonduri europene, planurile de investiții sau alte chestiuni importante pentru activitatea societății.
Rolul consiliului local și a consiliului județean în procesul decizional
Consiliul local/consiliul județean, în calitatea sa de organ deliberativ, reprezintă comunitatea locală și exercită controlul asupra activităților primarului și ale executivului local, a activității președintelui CJ și ale executivului județean. Astfel, pentru a se asigura că deciziile luate în adunările generale ale societăților comerciale sunt în interesul public, consiliul local/consiliul județean trebuie să emită un mandat specific pentru fiecare vot pe care, primarul/președintele CJ, urmează să-l exercite.
Acest mandat include instrucțiuni clare cu privire la modul în care trebuie să voteze primarul/președintele CJ, sau reprezentantul desemnat de aceștia, pe diverse teme de pe ordinea de zi. În lipsa acestui mandat, votul exercitat de primar/președinte CJ poate fi considerat nul sau nelegitim.
Impactul asupra guvernanței locale
Prin această măsură, se urmărește creșterea transparenței și responsabilității în administrarea resurselor publice. Consiliile locale/Consiliile Județene, au astfel posibilitatea să monitorizeze și să influențeze deciziile economice ale societăților în care sunt implicați bani publici, prevenind posibile abuzuri sau decizii care ar putea fi în detrimentul comunității.
Această reglementare vine să întărească ideea de parteneriat între executivul local/județean (primarul/președinte CJ) și deliberativ (consiliul local/consiliul județean), asigurând astfel că deciziile luate la nivel de societăți comerciale sunt aliniate intereselor locale și nu doar unor interese individuale sau de grup.
Referitor la Consiliul Județean, la art. 173 din Codul Administrativ se menționează foarte clar că…
Consiliul judeţean îndeplineşte următoarele categorii principale de atribuţii:
-hotărăşte înfiinţarea sau reorganizarea de instituţii, servicii publice, societăţi şi regii autonome, în condiţiile legii
–exercită, în numele judeţului, toate drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi sau regii autonome, în condiţiile legii.
Referitor la Consiliul Local, la art. 129 din Codul Administrativ se menționează foarte clar că…
Consiliul local exercită următoarele categorii de atribuţii:
– exercită, în numele unităţii administrativ-teritoriale, toate drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi sau regii autonome, în condiţiile legii;
– hotărăşte înfiinţarea sau reorganizarea de instituţii, servicii publice, societăţi şi regii autonome, în condiţiile legii.
Concluzie
Nevoia unui mandat expres din partea consiliului local/consiliul județean pentru ca primarul/președintele CJ să voteze în adunările generale ale societăților, unde primăria/consiliul județean este acționar, este o obligație legală care subliniază importanța colaborării și controlului democratic în administrarea resurselor publice. Această practică contribuie la o mai mare responsabilitate în actul de guvernare locală și la protejarea intereselor comunității.
În țară Legea este respectată, la Brașov, lucrurile stau cu totul altfel. Fie că vorbim de Consiliul Județean ori de Consiliile Locale, prevederile Codului Administrativ, cu privire la drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi sau regii autonome, sunt încălcate flagrant! Răspunde cineva?