Poliția locală Brașov a aplicat trei luni de zile sancțiuni contravenționale cetățenilor, incocând ca temei de drept o Hotărâre de Consiliu Local abrogată. Peste 100 de persoane au fost amendate aiurea, abuziv! ASUM a sesizat comisiile de disciplină din cadrul primăriei Brașov și a poliției locale, formulând plângeri împotriva persoanelor responsabile. Am solicitat cercetarea disciplinară a șefului poliției locale, a șefei serviciului juridic din poliția locală dar și împotriva celor care au întocmit procesele verbale .
Necunoaștere Legii nu ne exonerează de răspundere, este un principiu de drept. Se pare că acest principiu se aplică doar cetățenilor, celor din primărie și poliția locală NU!
Ambele sesizări au fost clasate de către comisiile de disciplină sesizate, pe motiv de …lipsa calității de persoană care se consideră vătămată prin fapta unui funcţionar public…! Cu alte cuvinte, doar persoanele amendate puteau sesiza Comisiile de Disciplină! Bun, credem că obiectul de activitatea al ASUM, apărarea drepturilor omului, realizarea controlului civic în privința funcționării pe principii democratice a instituțiilor publice, ar fi fost suficiente pentru a sesiza comisiile de disciplină. Este firesc să ne intereseze bunul mers al acestei instituții, dar și legalitatea deciziilor luate de către aceasta, în raport cu cetățenii!
Este posibil să încalci Legea și să produci prejudicii cetățenilor fără ca tu, cel responsabil, să răspunzi? Un mare DA! Este posibil, după cum se vede! De abuz în servicu, de omisiunea sesizării, de neglijență în serviciu or fi auzit stimații domni/stimatele doamne? Conducerea poliției locale ar fi putut sesiza aceste aspecte și dispune cercetarea disciplinară a celor vinovați, chiar și o sesizare penală? Noi spunem că DA! Conducerea primăriei Brașov ar fi putut sesiza aceste aspecte și dispune cercetarea disciplinară a celor vinovați, chiar și o sesizare penală? Cu siguranță DA! De ce nu au făcut acest lucru? Membrii comisiilor de disciplină ar fi putut sesiza organele judiciare? Bineînțele că puteau, aveau această obligație.
Fapta funcţionarului public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală, se pedepseşte. Vom depune noi această plângere și suntem siguri că cei în drept vor privi altfel lucrurile.
Concluzia noastră! Cei amendați vor rămâne cu amenda (ilegală spunem noi)! Cei vinovați se vor bucura de efectele și privilegiile deciziilor comisiilor de disciplină, etc…! Ca la casa de nebuni! Pensionarului MApN, Pantea Ion, fost interimar la poliția locală și șeful comisiei de disciplină, nu-i transmitem ceva anume. Nici primăriei Brașov nu-i transmitem ceva anume! Doar nouă și cetățenilor! Să fim bine, să muncim și să plătim, din taxele și impozitele noastre mizeria această de instituție!