Nicolae Aldea, directorul executiv al Poliţiei Locale a fost eliberat din funcţie, la jumătatea anului trecut, după ce activitatea sa, pe anul 2022, a fost evaluată ca nesatifăcătoare de către managerul public al municipiului, Adriana Miron.
Aldea a contestat evaluarea făcută de Adriana Miron la primarul Allen Coliban, însă această contestație a fost respinsă. Ulterior, Allen Coliban, a semnat dispoziția de eliberare din funcție.
Aldea Nicolae a atacat în instanță dispoziția primarului. Redăm decizia instanței de judecată, cu privire la cererea de suspendare a deciziei primarului Allen Coliban.
,,Admite cererea formulată de reclamantul Aldea Nicolae în contradictoriu cu pârâții U.A.T. Municipiul Brașov și Primarul Municipiului Brașov. Suspendă punerea în aplicare a Dispozițiilor Primarului Municipiului Brașov nr. 1866/27.06.2023 și nr. 1867/27.06.2023 până la pronunțarea instanței cu privire la cererea de anulare a acestor acte,,
În data de 20 decembrie 2024, Tribunalul Brașov s-a pronunțat, pe fond, cu privire la cererea de anulare a dispozițiilor 1866 și 1867, ambele din data de 27.06.2023.
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul ALDEA NICOLAE, în contradictoriu cu pârâtul UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ MUNICIPIUL BRAŞOV PRIN PRIMAR şi pârâtul PRIMARUL MUNICIPIULUI BRAŞOV. Modifică Dispoziţia nr. 1866/27.06.2023 privind sancţionarea disciplinară prin destituirea din funcţia publică de conducere de director executiv, gradul II al Poliţiei Locale Braşov a d-lui Aldea Nicolae, emisă de pârâtul PRIMARUL MUNICIPIULUI BRAŞOV. Înlocuieşte sancţiunea privind destituirea din funcţia publică cu sancţiunea retrogradării într-o funcţie publică de nivel inferior, pe o perioadă un an, cu diminuarea corespunzătoare a salariului; Anulează Dispoziţia nr. 1867/27.06.2023 privind încetarea raportului de serviciu prin destituire din funcţia publică de conducere de director executiv, gradul II al Poliţiei Locale Braşov a d-lui Aldea Nicolae. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Braşov, Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei, azi, 20.12.2024.
Document: Hotarâre 1069/2024 20.12.2024,,
https://portal.just.ro/62/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=6200000000165924&id_inst=62
Evaluarea „nesatisfăcătoare”, urmată de decizia instanței de judecată, sugerează că au existat nemulțumiri sau neconformități în ceea ce privește performanțele sale. În urma acestei decizii, instanța de judecată a înlocuit destituirea din funcția publică cu sancțiunea retrogradării într-o funcţie publică de nivel inferior, pe o perioadă un an, cu diminuarea corespunzătoare a salariului!
Decizia nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată cu recurs de către ambele părți.
,,Performanțele,, cumătrului șef nu trebuie să mire pe nimeni. Redăm un exemplu de ,,performanță,, petrecut în acest an în poliția locală (cumetria locală) Brașov.
Peste 100 de persoane au fost amendate la Brașov, anul acesta, în baza unui text de lege abrogat. Oamenii au rămas cu amenzile, conducerea poliției locale a rămas pe funcții! Cum este posibil așa ceva? Realizați care este nivelul de prostie, incompetență și abuz în poliția localaă Brașov? Trei luni de zile, atât a durat până când această adunătură a aflat că HCL-ul în cauză a fost ABROGAT! Motivul este halucinant…nu i-a anunțat nimeni că HCL-ul a fost abrogat…!Deși am solicitat cercetarea disciplinară a celor responsabili (cel puțin disciplinară), sesizările ASUM au fost clasate, atât de comisia de disciplină a poliției locale cât și de cea a primăriei Brașov. Superb! Aldea Nicolae & co au răsuflat ușurați, cu ajutor bineînțeles! Nu ar trebui ca cei care au făcut acest abuz, să-i caute pe cei amendați și să le plătească ei amenzile, din banii lor? Noi zicem că DA, așa ar trebui! Luând la cunoștință, prin orice mijloace, de posibila săvârșirea a unor infracțiuni, toți pălărioșii ăștia din cele două comisii de disciplină, nu ar fi avut obligația sesizării organelor de cercetare penală? Noi zicem că da! Vorbim de omisiunea sesizării a unei posibile fapte de abuz în serviciu, pentru producerea căreia există suficiente indicii rezonabile. Cum este să aplici amenzi cetățenilor în baza unui text de lege abrogat și nimeni, dar absolut nimeni, să nu răspundă legal? Tot în această instituție, se zice că anumite persoane au accesat, în mod ilegal, baza de date. Informată fiind, conducerea nu a luat nici o măsură. Deși am scris despre acest subiect, poliția locală nu a infirmat evenimentele petrecute.
Luna trecută, procurorii DNA au ajuns și la poliția locală. Sunt vizate mai multe fapte. Asta este o veste bună.
Am zis că voi desființa poliția locală pentru că cheltuie mult, produce nimic, e ineficientă. Stai cu 300-400 de oameni la care le dai salarii, îi îmbraci, îi echipezi, le dai venituri foarte mari, dar n-ai ce face cu ei, că sunt vai mama lor”, spune George Scripcaru. Edilul susține că mulți dintre polițiștii locali sunt la pensie: „Ei lucrează la ei la câmp, la țară, au stână. Vin la poliția locală să se odihnească și mai au și pretenții că ei nu pot să vină la programul pe care l-am făcut și m-au reclamat la Inspectoratul Muncii”. Bugetul alocat de Primăria Brașovului pentru poliția locală e undeva la 30 de milioane de lei (aproximativ 6 milioane de euro).
„90% din bani sunt numai pentru salarii. Dar cineva trebuie să se ocupe tot timpul de ei că parcă sunt la grădiniță. Îi echipezi, îi îmbraci și ei folosesc cămășile alea și în timpul liber, vin cu ele boțite, murdare”, acuză primarul brașovean.
El mai spune că polițiștii sunt leneși: „Când îi cauți, nu îi găsești în post. Le-am dat tablete ca să nu mai umblăm cu hârtii și într-o zi au blocat toate tabletele și trebuie să le arunc”.
Primarul Brașovului spune că le va face teste psihologice și teste fizice polițiștilor deoarece „așa nu mai merge”.
„Dacă te apuci să reformezi, te chinui, că ajungi în proceduri de-astea sindicaliste și ajungi prin instanță. Soluția este să-i desființezi și să îi reîinfințezi și să pui la bază niste criterii serioase. Poți să îi desființezi și să îi reinființezi după un termen de șase luni de zile. Am avut o întâlnire cu toți angajații și le-am zis: «ori vă reformați și sunteți conștienți că sunteți în serviciul public, ori nu mai plătim degeaba». Acum urmează să îi monitorizez să văd dacă au înțeles ceva” spune George Scripcaru,, conform Europa Liberă
Suntem curioși să vedem dacă structura locală de la Brașov va fi desființată. Altfel, vorbim doar de o declarație fără urmări! Să dai arme și cătușe pe mână unor astfel de indivizi, este de neânțeles, aceștia pot deveni un real pericol pentru cetățeni. Este doar opinia noastră!
De interes!