Primăria comunei Bran și angajații săi se află în vizorul mai multor anchete penale, cu privire la anumite fapte. Una dintre figurile care ar trebui investigate, este avocatul Funaru Călin Ioan, un personaj care, conform documentelor pe care le deținem, beneficiază de sume consistente din bugetele locale ale mai multor primării din județul Brașov, inclusiv primăria comunei Bran. Punem la dispoziția celor interesați toate aceste documente!
Contracte directe și remunerații generoase!
În baza Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. 105/29.12.2015, Primăria Bran a încheiat un contract de colaborare cu avocatul Funaru Călin Ioan, garantându-i un onorariu lunar de 5000 lei + TVA/lunar. Însă acesta nu este singurul venit pe care îl obține din fonduri publice. Același avocat primește o indemnizație lunară și de la Utilități Publice S.R.L., societate aflată în subordinea primăriei, unde ocupă un loc în Consiliul de Administrație.
În ciuda acestor beneficii financiare, după patru ani de administrare, societatea Utilități Publice S.R.L. a înregistrat pierderi semnificative, estimate la aproximativ 3 milioane de lei. Cine suportă aceste pierderi? Evident, cetățenii comunei Bran.
Un nou mandat în Consiliul de Administrație?
Deși bilanțul economic al societății este dezastruos, Funaru Călin Ioan a fost propus și selectat pentru un nou mandat în Consiliul de Administrație al Utilități Publice Bran. În acest context, au fost sesizate Autoritatea pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPÎP) și Guvernul României, solicitând verificarea legalității procedurii de selecție. Din câte cunoaștem, la depunerea dosarului de selecție pentru Consiliul de Administrație, candidații trebuiau să dea o declarație pe proprie răspundere, din care să rezulte că nu se află în conflict de interese cu asociatul unic (primăria Bran) și că nu au desfășurat, ori desfășoară, o activitate remunerată pentru acesta, pe ultimii cinci ani. Ce o fi declarat Funaru Călin?
Rețeta contractelor atribuite direct!
Funaru Călin Ioan nu doar că beneficiază de contracte generoase din partea Primăriei Bran, dar este și patronul unor societăți comerciale care, coincidență sau nu, primesc contracte directe de la administrația locală. Datorită poziției sale de avocat al Primăriei Bran, el are acces la o serie de date și informații care îl avantajează în obținerea acestor contracte.

Angajați ai primăriei, dar și localnicii, se întreabă deja… cine conduce, de facto, Primăria Bran, având în vedere influența pe care avocatul pare să o exercite asupra administrației locale.
Dacă nu știa, poate află și primarul comunei Bran despre aceste plocoane și va lua măsurile legale care se impun în astfel de cazuri. De ce are nevoie primăria comunei de un avocat angajat permanent, în condițiile în care în primărie există consilier juridic? De ce această îndârjire în al păstra pe Funaru Călin? Pe avocat îl înțelegem, oarecum, nu înțelegem reacția autorității locale. Vorbim de complicități în acest caz? Consiliul Local poate rezilia contractul acestuia, ar trebui de urgență, având în vedere aceste practici discutabile! La fel de grav este faptul că, același avocat, dă și dispoziții verbale angajaților primăriei comunei Bran, în numele actualului primar! Cel puțin asta ne-au transmis niște persoane. Dacă este adevărat, chiar nu înțelegem de ce aceste dispoziții sunt executate de către funcționarii publici? Ce raporturi legale de subordonare ar putea exista?
Extinderea influenței în alte comune!
Bran nu este singura localitate unde Funaru Călin Ioan este angajat pe bani publici. Acesta și-a extins activitatea și în alte comune precum Vulcan, Holbav și Poiana Mărului, unde primarul în funcție îi este chiar fin. A încercat să își consolideze influența și la Râșnov, însă actualul primar a refuzat colaborarea.
I-am solicitat un punct de vedere avocatului Funaru Călin, evident, acesta a refuzat! Același lucru i-am solicitat și finului, primarului comunei Poiana Mărului, Cătălin Perșoiu, dar și acesta a refuzat să ne răspundă.
Funaru Călin deține mai multe societăți private. Acesta are și prieteni care, la rândul lor, dețin societăți comerciale. Vorbim de un grup organizat în capușarea banilor publici, având în vedere pozițiile pe care Funaru le deține în mai multe primării din județ, precum și accesul acestuia la anumite informații? Doar ne întrebăm!
Solicităm autosesizarea DNA!
În lumina acestor informații, solicităm public ca Direcția Națională Anticorupție (DNA) și alte instituții competente să se autosesizeze și să investigheze modul în care au fost atribuite aceste contracte. Cetățenii au dreptul la o administrație transparentă și eficientă, iar orice suspiciune de abuz, de corupție, trebuie verificată riguros de autoritățile competente.
Rămâne de văzut dacă justiția va interveni pentru a face lumină în acest caz sau dacă astfel de practici vor continua nestingherite.