Conform Planului Anual General de Activități al Garzii Nationale de Mediu, a fost dispus anul trecut, începând cu luna August 2024, un control tematic planificat pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale (conform PNGD) și a stării de salubrizare a localităților. Principalele aspecte controlate au fost:
• Identificarea UAT-urilor care nu beneficiază de servicii de salubrizare, în prezent;
• Gradul de acoperire cu servicii de salubrizare;
• Verificarea implementării sistemelor de colectare separată de către ADI/UAT-uri, respectiv, existența punctelor de colectare și dotarea corespunzătoare a acestora. Asigurarea și respectarea programelor(graficelor) de colectare separată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale. Atingerea nivelului de pregătire pentru reutilizare. și reciclare.
• Utilizarea sistemelor de colectare separată a deșeurilor de către generatori (inclusiv populație)
• Transportul separat (fără a fi amestecate) al deșeurilor colectate separat de la generatori
• Verificarea înndeplinirii țintei de reducere a cantitatii de deșeuri municipale depozitate de catre UAT, pentru anul 2022. Trasabilitatea deseurilor municipale de la generator la valorificare/eliminare.
Modul în care sunt respectate prevederile art. Articolul V din OuG nr. 133/2022, astfel cum a fost modificat de articolul unic din OuG nr. 30/2023, publicata 1n MOf nr. 354 din 26 aprilie 2023 și anume, obligația legală a delegării activităților de sortare, tratare și depozitare a deșeurilor municipale.
În urma acțiunii de inspectie și control la UATuri, ADl-uri, Consiliul Județean Brașov și operatori economici (colectori, sortatori) s-au aplicat 38 sancțiuni contravenționale, din care 29 amenzi contravenționale în valoare de 1160000 lei și 9 avertismente.
În urma controalelor din perioada iulie-decembrie 2024, au fost constatate urmatoarele aspecte privind cantitatile de deșeuri: Compostare = 334.12 tone; Tratare Mecano biologica = 42.03 tone; Total tratat (rezultat din sortare) = 21484,33 tone; Reciclare/reutilizare (reciclab’il) = 22236.36 tone; Valorificare + Operatiune valorificare = 44139.14 tone; Depozitat tratat = O tone; Depozitat netratat = 156755.24 tone; Procent depozitat fara tratare [%]= 100%; Procent atingere tinta [%] = 12.45 %; Deviere de la depozitare [%] = 12.24 %.
La Brașov deșeurile sunt depozitate fără a fi tratate, lucru care contravine reglementărilor legale în vigoare. Ținta europeană este de 90% până în anul 2030, iar la Brașov avem 12,24%! De altfel, Consiliul Județean Brașov, prin reprezentatul legal în ADI ISO Mediu Brașov, a susținut că această activitate de tratarea a deșeurilor, înainte de depozitare, nu este obligatorie! La AGA din luna septembrie 2024, Szenner Zoltan (administrator public al CJ Brașov), cel care conduce astăzi ADI ISO Mediu, ca o ironie a sorții, și-a luat și angajamentul să transmită o adresă din care să rezulte că nu există această obligație legală a delegării activității de tratare a deșeurilor înainte de depozitare. Timpul a trecut și Szenner Zoltan nu a mai trimis nici o adresă, din care să rezulte așa ceva, nici nu avea cum, doar dacă adăuga la Lege! În schimb, Szenner Zoltan, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov și actual administrator public al Județului Brașov, a fost impus (ales) să conducă ADI ISO Mediu Brașov. Nici nu merită să comentezi așa ceva! Foto Szenner Zoltan!

Un aspect extrem de grav este că, toți membrii ADI ISO Mediu au crezut povestea lui Szenner Zoltan și au votat scoaterea de pe ordinea de zi a ADI ISO Mediu acest punct!

Din totalul de deșeuri colectate, o cantitate de 180895.18 tone a fost depozitată în depozitul ecologic de deșeuri municipale , cantitate de 169955.87 tone a fost depozitata fara tratare, ceea ce reprezinta un procent de 93.95 %. Referitor la cantitatea totală reciclată raportat la cantitatea totală colectată, în anul 2023 a fost atins un procent de aprox 10. 77 %, față de minimul de 50% ce trebuia atins. Referitor la cantitatea totală depozitată raportat la cantitatea totală colectată, în anul 2023, procentul de deviere de la depozitare a fost de aprox 13.21 %. De ce se opune Consiliul Județean Brașov, ADI ISO Mediu și APM Brașov tratării deșeurilor? De ce această încălcare flagrantă a LEGII? Care sunt mizele și interesele? Deja ne aflăm în sfera răspunderii penale, a unui abuz în serviciu în toată regula!
Tocmai pentru că vorbim de Lege și nu de opiniile unui aventurier, așa cum este Președintele ADI ISO Mediu Brașov, Szenner Zoltan, Garda Națională de Mediu a dispus în urma acestor controale, atât Consiliului Județean Brașov cât și ADI ISO Mediu intrarea în legalitate. Astfel, s-a dispus ca și măsură legală, cu termen de îndeplinire 30 Iunie 2025... îndeplinirea atribuirii contractelor de delegare a gestiunii activităților de sortare, tratare și eliminare a deșeurilor municipale, conform prevederilor OUG nr. 133/2022, art. V, alin (2) în vederea conformării cu prevederile Legii 101/2006.

În urma controlului efectuat la ADI ISO Mediu și constatărilor efectuate, Garda Națională de Mediu a dispus 10 măsuri de intrare în legalitate, cu termene precise.
Cu privire la Consiliul Județean Brașov, Garda Națională de Mediu a dispus, printre altele,

Constatările efectuate de Garda Națională de Mediu la Consiliul Județean Brașov, autorul si principalul responsabil privind Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor(PJGD) componentă a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD) sunt alarmante de-a dreptul! Planul Județean pentru Gestionarea Deșeurilor este mai degrabă o poveste aiuristică care nu are nici o legătură cu realitatea. Garda Națională de Mediu a dispus 18 măsuri legale, cu termene de implementare stricte.

Dacă nu sunt lămuritoare pentru Szenner Zoltan–Președintele ADI ISO Mediu și reprezentantul Consiliului Județean Brașov în ADI ISO Mediu, constatările și măsurile legale ale Gărzii Naționale de Mediu, cu privirea la obligația deviării de la depozitare, prin tratarea deșeurilor, atașăm și răspunsul primit de ASUM de la Ministerului Mediului!

Suntem departe de ceea ce ar trebui să facem, de angajamentele României, în așa fel încât gradul de reciclare, devierea de la depozitare prin tratarea și sortarea responsabilă a deșeurilor, să se încadreze în țintele asumate. Suntem foarte departe! Aceste domenii de activitate nu sunt destinate aventurierilor, habarniștilor, ci specialiștilor! Asta este opinia noastră, bazată pe date și fapte, pe constatări ale instituțiilor Statului Român! Cine plătește toată această nepricepere? Cetățeanul, cine altcineva?
Încheiem cu o întrebare! Cum, când și de la cine va recupera ADI ISO Mediu prejudiciul de vreo 500.000 lei, creat de către fostul președinte, Liviu Butnariu, în urma concedieri abuzive, ilegale, a unui angajat din cadrul ADI ISO Mediu?
A nu se considera că acest material este o formă de presiune la adresa Consiliului Județean Brașov și a specialiștilor din zona de mediu! Materialul a fost editat în baza documentelor legale emise de către autoritățile Statului!