Am mai publicat, în cîteva materiale, un fenomen pe care l-am regăsit la mai multe primării din județul Brașov, inclusiv la Bran!
În baza Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. 105/29.12.2015, Primăria Bran a încheiat un contract de colaborare cu avocatul Funaru Călin Ioan, garantându-i un onorariu lunar de 5000 lei + TVA/lunar. Deși are consilier juridic, primăria a simțit nevoia angajării și a unui avocat, pe care îl plătește lunar. Însă acesta nu este singurul venit pe care îl obține din fonduri publice. Același avocat primește o indemnizație lunară și de la Utilități Publice S.R.L., societate aflată în subordinea primăriei, unde ocupă un loc în Consiliul de Administrație. În ciuda acestor beneficii financiare, după patru ani de administrare, societatea Utilități Publice S.R.L. a înregistrat pierderi semnificative, estimate la aproximativ 3 milioane de lei. Cine suportă aceste pierderi? Evident, cetățenii comunei Bran.
Extinderea influenței în alte comune!
Bran nu este singura localitate unde Funaru Călin Ioan este angajat pe bani publici. Acesta și-a extins activitatea și în alte comune precum Vulcan, Holbav, Jibert și Poiana Mărului, unde primarul în funcție îi este chiar fin. A încercat să își consolideze influența și la Râșnov, însă actualul primar a refuzat colaborarea.
Rețeta contractelor atribuite direct!
Funaru Călin Ioan nu doar că beneficiază de contracte generoase din partea Primăriei Bran, dar este și asociat/administratorul unor societăți comerciale care, coincidență sau nu, primesc contracte directe de la administrația locală Bran. Datorită poziției sale de avocat al Primăriei Bran, el are acces la o serie de date și informații care îl avantajează în obținerea acestor contracte.

Băiatul deștept, avocatul Funaru Călin cere, Primăria comunei Bran se execută și dă! Din bani publici, că nu din buzunarele consilierilor locali, ai primarului sau a funcționarilor publici! Nu, dă din taxele și impozitele locuitorilor!
Am sesizat acest aspect, atât primăriei Bran dar și Consiliului Local Bran. Răspunsul primit din partea primăriei comunei Bran, cu privire la atribuirea directă a unor contracte, beneficiare fiind firmele avocatului Funaru Călin, este de noaptea minții!
Ce a înțeles și ce răspunde primăria comunei Bran?
…achiziția s-a realizat din catalogul electronic de achizitii publice de către funcționarii din cadrul instituției cu atribuții în domeniu!Cele doua achiziții au fast realizate cu respectarea dispozițiilor art. 43 din normele de aplicare ale legii 98/2016 privind achizițiile publice. Operatorul economic a fast reprezentat de către administratorul Enescu Cătălin Adrian, evaluator ANEV AR specialitatile Evaluari Imobile (EI) si Evaluare Bunuri Mobile (EBM), acesta deținând și calitatea de expert judiciar autorizat de Ministerul Justiției...!
Cu alte cuvinte, consilierul juridic al primăriei comunei Bran, Dia Dorin Leonte, ne transmite că…valoarea achiziției directe se încadrează în pragul maxim admis de Lege, respectiv 100.000 lei! Ne mai spune că de vină sunt funcționarii primăriei cu atribuții în domeniu! Asta este grețos total! Să dai vina pe angajați? Angajații au semnat cumpărarea directă? Ne mai spune că, firma nu a fost reprezentată la semnarea cumpărării directe de avocatul Funaru Călin, ci de asociatul acestuia. Continuă și ne transmite cât de bine pregătit este asociatul și ce calități deține acesta. Mai rămânea să ne spună cum era îmbrăcat, înălțimea, greutatea, dacă a zâmbit la semnare și dacă afară era frig sau cald! O prosteală ieftină, care nu are nici o legătură cu aspectele sesizate. Un fel de …cum să dregem busuiocul!
Astăzi are loc ședința de Consiliu Local! Am transmis aceste informări și în atenția Consiliului Local, să nu avem surpriza în care să spună…noi nu am știut! De banii și modul în care aceștia sunt cheltuiți, dispune doar Consiliul Local. Suntem curioși dacă consilierii locali vor lua vreo decizie, cu privire la contractul avocatului Funaru Călin, ori vor accepta această combinație nocivă, ilegală(opinia noastră) și vor marge mai departe. Consiliul Local poate rezilia contractul acestuia, ar trebui de urgență, având în vedere aceste practici discutabile! Tot acest material l-am transmis și DNA Brașov.
Funaru Călin deține mai multe societăți private. Acesta are și prieteni care, la rândul lor, dețin societăți comerciale. Vorbim de un grup organizat în capușarea banilor publici, având în vedere pozițiile pe care Funaru le deține în mai multe primării din județ, precum și accesul acestuia la anumite informații? Doar ne întrebăm!
Angajați ai primăriei, dar și localnicii, se întreabă deja… cine conduce, de facto, Primăria Bran, având în vedere influența pe care avocatul pare să o exercite asupra administrației locale.
La fel de grav este faptul că, același avocat, dă și dispoziții verbale angajaților primăriei comunei Bran, în numele actualului primar! Cel puțin asta ne-au transmis niște persoane. Dacă este adevărat, chiar nu înțelegem de ce aceste dispoziții sunt executate de către funcționarii publici? Ce raporturi legale de subordonare ar putea exista?