HALUCINANT!!!
Deși au constatat că nu sunt respectate condițiile impuse prin Avizul SGA, referitor la evacuarea apelor uzate, reprezentanții Apelor Române refuză suspendarea autorizației de funcționare! Legea 107/1996 prevede clar la art 58, alin 1, lit. a …,,Autorizaţia de gospodărire a apelor poate fi suspendată temporar, fără despăgubiri, în următoarele cazuri:
a) dacă nu s-au respectat condiţiile impuse iniţial;

O reacție total suspectă și pe lângă Lege a reprezentanților Apelor Române!
Cum poți să ignori o prevedere Legală, referitor la suspendarea Autorizației? Rămâne întrebarea! Unde deversează apele uzate Parcul Industrial Zărnești? Râul Tohănița traversează tot teritoriul Parcului Industrial! Să fie aceasta ,,rețeaua,, de canalizare a Parcului Industrial? Reprezentanții U.M Tohan Zărnești, o companie de Stat, caută și nu mai găsește contractul încheiat cu Parcul Industrial Zărnești! Cei de la Apele Române știu dar se fac că nu știu și nu văd ce se întâmplă! Lucrurile rămân în ceață totală și nu deranjează pe nimeni! Parcul industrial funcționează în continuare, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat! Te întrebi de ce? Pentru că se poate! Un tablou demn de spital!
De peste 20 de ani, Parcul Industrial din Zărnești, administrat de firma Brem Company S.A , deversează apele reziduale în sistemul de canalizare al orașului Zărnești în mod ilegal, fără a deține un contract cu operatorul care are delegat serviciul de alimentare cu apă și canalizare! Un furt în toată regula!
Suprafata Parcului Industrial este de 360000 mp teren intravilan, este dotata cu toate utilitatile disponibile, functionale. In incinta Parcului isi desfasoara activitatea de productie trei companii italiene specializate in productia de hale industriale prefabricate din beton armat si metal. Conform prezentării de pe site-ul propriu!

Pentru a putea funcționa, Parcul Industrial Zărnești, avea nevoie, printre altele și de avizul celor de la Apele Române(SGA Brașov). Conform autorizație emise de SGA Brașov la data de 10.09.2021, privind alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate, administratorul Parcului Industrial, S.C Brem Company S.A , a declarat că, apele uzate, provenite de la fiecare hală în parte sunt deversate în rețeaua de canalizare a U.M. Tohan S.A, conform contractului nr.1/28 din data de 25.03.2024 încheiat cu U.M Tohan S.A!

La dosarul de emitere a avizului a fost depus un Act Adițional, cu referire la un Contractul încheiat cu U.M Tohan S.A. în anul 2004. Extrem de ciudat, spunem noi! Normal și legal, în astfel de proceduri, trebuie depus Contractul, asta incluzând și Actele Adiționale, dacă există! În acest caz, S.G.A Brașov, a luat de bun Actul Adițional încheiat în anul 2018.

De fapt, sistemul de canalizare al Parcului Induustrial era branșat la rețeaua publică de canalizare, administrată de societatea Morani Impex S.R.L, cea care are concesionat serviciul de alimentare cu apă și canalizare a orașului Zărnești. Societatea deține licență eliberată de A.N.R.S.C.E, nr. 6831 cu valabilitate până în anul 2029.
Contactat telefonic, reprezentantul societății Morani Impex S.R.L ne-a declarat că,…societatea noastră nu are încheiat niciun contract cu administratorul Parcului Industrial, S.C Brem Company S.A! Când am aflat de acest eveniment, s-a dispus blindarea conductelor care erau conectate la sistemul public de canalizare administrat de societatea noastră. Mai mult de atât, am sesizat Garda de Mediu Brașov și SGA Brașov. De altfel am informat și conducerea U.M Tohan S.A! Practic, societatea Brem Company S.A s-a folosit în mod ilegal de sistemul de canalizare fără a deține un contract încheiat cu societatea noastră și fără a plăti vreun leu…!
Am contactat și reprezentantul S.C Brem Company S.A, doamna Fontana Viorica! Domnia sa ne-a declarat că nu a contactat-o nimeni pentru a încheia vreun contract. Vizibil deranjată și ironică, ne întreba pe noi dacă știm numele firmei care prestează serviciul de alimentare cu apă și canalizare din Zărnești.
Pentru relații referitoare la contract și actul adițional, am contactat-o pe directorul general al U.M Tohan S.A, doamna Ramona Budu. Aceasta ne-a declarat că…,,sunt la curent cu situația pe care d-voastră ne-o semnalați, este în atenția instituție noastre de câteva săptămâni.Încercăm să documentăm să vedem care este situația. Eu sunt noul director al acestei Fabrici. Documentul la care d-voastră faceți referire ( contract, act adițional n.r) nu este cunoscut la nivelul instituției noastre. Fostul director general, Voina Dan, este cel care trebuie să răspundă la această întrebare, cu privire la autenticitatea acestor documente. Autoritățile Statului își fac datoria și noi vă vom pune la dispoziție aceste informații în scris…!
În cursul zilei am transmis o nouă solicitare scrisă U.M Tohan S.A. Așteptăm răspuns!
Reprezentanții Gărzii de Mediu Brașov și cei de la Apele Române s-au deplasat în zona menționată și au efectuat un control. Redăm constatările!

Rămâne întrebarea? Unde vor deversa apele reziduale, în condițiile în care conducta, branșată ilegal, a fost întreruptă?
Prin interiorul Parcului Industrial Zărnești trece, așa cum se vede în fotografie, pârâul Tohănița! Ironic, nu?

La fel de ciudat este și faptul că, Bem Company S.A. încasează lunar, de la chiriașii parcului industrial, sume aferente serviciului de apă și canal! Să fie bines și primit!

Uzina Mecanică Tohan din Zărnești, fondată în 1938 ca parte a grupului industrial Malaxa, este o fabrică de armament cu o istorie îndelungată în România. În perioada 1948-1990, a funcționat sub denumirea de Uzina „6 Martie” Zărnești, iar între 1990 și 1998 a fost cunoscută ca Uzina Mecanică Tohan Zărnești.
Pe lângă producția de armament, fabrica a realizat și produse civile, precum biciclete și motorete. În perioada comunistă, pentru a masca activitatea principală, fabrica producea până la 17.000 de biciclete pe lună. În prezent, Uzina Mecanică Tohan este specializată în producția de focoase pentru rachete și muniție de artilerie, precum și muniție marină. De asemenea, compania realizează operațiuni de dezmembrare, delaborare și distrugere a diferitelor tipuri de muniție. Din 2001, uzina este filială a Companiei Naționale ROMARM.