Turbiditatea apei potabile din Râșnov a pus în alertă autoritățile locale.
Primarul Orașului Râșnov, Horia Motrescu, a solicitat sprijinul Gărzii de Mediu, Garda Forestieră, Poliția, Jandarmeria dar și a Ocolului Silvic Râșnov!
,,În urma sesizărilor care mi-au fost aduse la cunoștință de aproximativ două săptămâni, vizând turbiditatea apei de la robinet și culminând cu ziua de azi când la captarea orașului am regăsit prezența turbidității, am decis să căut cauza și în afara zonei de la captare. Turbiditatea apei fie ea și mică, antrenată în conducta de aducțiune și apoi în cea de transport, face ca ea să ajungă în rețeaua orașului.Am început cu râul care trece pe lângă captare la câteva zeci de metri, observând că apa este deosebit de murdară, având culoarea nămolului, astfel că pasul următor a fost să verificăm modul în care se realizează două exploatări, în două parchete, mai sus de captare. Pentru că exploatau masa lemnoasă prin râu (deși cadrul legal obliga la protejarea râului și amplasarea unor conducte peste care să se treacă, traversare pe care încercau să o pună când am ajuns noi la ei cu organele de control), am solicitat intervenția Gărzii de Mediu (care va sancționa societatea care exploatează parchetul), a Jandarmeriei, a Gărzii Forestiere, a Poliției și a Ocolului Silvic Râșnov (care ar fi trebuit să verifice exploatarea și să nu permită traversarea râului cu utilaje și lemn, dar nu a făcut-o). A fost anunțată și DSP Bv în scris.Atâta timp cât nu s-a exploatat, nu am avut aceste probleme, pentru că de la începutul mandatului am dat dispoziție angajaților Serviciului de Utilități Publice Râșnov să verifice săptămânal starea apei de la captare. După câteva săptămâni de exploatare mai sus de zona captării, de câteva zile a început să apară turbiditate în captarea de apă. Ea nu e mare, dar antrenată în conducta de aducțiune nu are când/unde să se sedimenteze. Exploatarea a fost oprită. Bazinele de înmagazinare din zona de tratare a apei vor fi golite și spălate în această noapte și în următoarele 3-4 nopți, astfel că debitul va fi unul scăzut pe timp de noapte. S-au amplasat „filtre” din baloți de paie pe mai multe porțiuni din râu astfel încât acestea să acționeze pentru reținerea pământului din apă. Am decis să permit Jandarmeriei să verifice LA ORICE ORĂ modul în care se exploatează parchetele în zona orașului nostru prin punerea la dispoziție a cheilor necesare desfacerii lacătelor de la barierele de pe drumurile de exploatare,, postare Facebook Horia Motrescu
Și noi avem aceeași întrebare! Unde se aflau reprezentanții Ocolului Silvic Râșnov, de nu au văzut ce se întâmplă acolo? Jandarmeria Montană își are sediul în același imobil cu Ocolul Silvic. Dacă nu au văzut cei de la Ocol, cum să vadă Jandarmeria? Ocolul Silvic nu a vrut să vadă, asta este cât se poate de clar. Nu este prima dată când Ocolul nu vede și nu aude!
Ocolul Silvic și Jandarmeria Montană nu vedeau când zona de picnic fusese transformată într-un adevărat loc de campare rulote și autorulote! Nu vedeau când un șmecher, amplasat la intrarea pe Cheile Râșnoavei, încasa sume de bani, cu sau fără chitanță. În lei sa euro! Deși sesizați, aceștia se deplasau la locul cu pricina dar, ce să vezi, nu mai găseau pe nimeni ori găseau niște explicații bizare.
Tot la Râșnov, un băiat deștept cu susținere, și-a amplasat un cămin de captare a apei direct din albia cursului de apă! Din câte cunoaștem noi, astfel de lucrări în albia cursurilor de apă sunt INTERZISE! Dacă autoritățile locale s-au făcut că nu văd, până acum, o să prezentăm noi imaginile! Dubla măsură și tupeul unora deranjează!




