În urmă cu ceva timp am publicat un material referitor la condamnările definitive ale unor polițiști locali. În acest sens l-am rugat, în scris, pe șeful cumetriei locale, Nicolae Aldea, având în vedere și Legea 544/2001 prvind accesul la informațiile de interes public, să ne comunice dacă persoanele condamnate definitiv mai prestează în această frumoasă și eficientă instituție. Șeful cumetrilor ne-a transmis, în scris, că nu se poate să ne dea o astfel de informație. Mai spune stimatul conducător că nu putem solicita astfel de informații…că divulgarea unei astfel de informații nu servește unui scop concret, legitim, determinat, astfel încât o divulgare a acestora să reprezinte singurul mijloc adecvat atingerii acestui scop. Aoleu! Oau! Ce poți să spui? Instanța de judecată a făcut public, prin minuta publicată pe just.ro, numele și calitatea acestor persoane dar poliția locală nu poate comunica dacă acestea mai sunt în funcții!?
În concluzie, șeful suprem spune că nu există temei legal și scop legitim pentru o astfel de solicitare.
Iată ce spune Curtea de Apel Brașov, printr-o decizie definitivă, în procesul intentat de ASUM Brașov împotriva primăriei unui municipiu. Proces câștigat de ASUM. Curtea de Apel reține că, persoana care solicită informații în baza Legii 544/2001, care să nu fie exceptate de la comunicare, nu trebuie trebuie justificat vreun interes, condiția justificării interesului nefiind impusă de Lege. Păi ce facem domle Aldea…adăugăm la Lege? Interesul nu trebuie JUSTIFICAT! Mai spune Curtea de Apel că…orice persoană are dreptul să solicite si să obțină de la autoritățile și instituțiile publice, în condițiile Legii, informațiile de interes public.
Prin urmare, dacă un polițist local, funcționar public, plătit din bani publici, reprezentând autoritatea Statului și a Legii, a suferit o condamnare penală definitivă, cetățeanul, opinia publică, contribuabilul, nu trebuie să știe dacă acesta mai prestează în funcția publică? Noi apreciem că ar cam trebui să știe/știm! Să nu reprezinte aceasta o informație de interes public, în aprecierea conducerii cumetriei locale? Am formulat și transmis o plângere administrativă poliției locale, urmând, în funcție de răspunsul primit, să ne adresăm instanței de judecată. Până atunci, solicităm public Consiliului Local Brașov, în subordinea căruia se află poliția locală, să dispună efectuarea unor verificări referitor la persoanele condamnate penal. Solicităm Consiliului Local Brașov să comunice public dacă persoanele condamnate penal, definitiv, au fost eliberate din funcția publică și la ce dată.
foto arhiva ASUM
citește și