Abuzurile continuă, sub toate formele. Trai pe vătrai, ce poți spune. Mirela Lăcătușu face, pentru că o ține, Julieta Gârbacea, nu face nimic pentru a corecta aceste derapaje, tot pentru că o ține! Un tandem nociv, la fel de nociv ca și această instituție. Consiliul Județean Brașov nu este interesat, chiar deloc, așa că, noi îi sfătuim pe angajații și beneficiarii Protecției Copilului Brașov să scrie. Poate se va trezi cineva într-o zi și va face ceea ce trebuie.
,,Acum vreo 2 săptămâni a fost internat pe regimul de urgență, la CPRU Domino Codlea, un beneficiar cu probleme psihice. Șefa centrului, Lăcătușu Mirela, a ordonat ca tot personalul de pe violență domestica, adică VVD, sa lucreze pe CPRU Domino, deși la violența domestică sunt mame cu copii mici care au nevoie de educatoare și îngrijitoare. O altă anomalie, toți îngrijitorii din centru își desfășoară activitatea în cantină, la bucătărie, fără ca aceștia să aibă analize medicale pentru a putea lucra cu alimente. Mămicile de pe violență domestică trebuie sa stea cu copii celor care sunt la servici, deși ar trebui sa stea personalul angajat acolo. Acestea merg la servici, sunt schimbul 3 și stau noaptea cu copiii. Cine apucă, deoarece personalul își desfășoară și ziua și noaptea programul pe regimul de urgență. Fiica șefei orfelinatului din Codlea, Lăcătușu Mirela, deși este angajată la CP Venus, locuință protejată, aceasta are detașare, din două în două luni, adică mereu, pe centrul VVD unde sporul primit în plus la salariu este de 25%. Pe CP Venus sunt mămici cazate și ar putea sa presteze munca la locul ei, chiar dacă are spor de 15 %. Dar na, este mai bine 25 % decât 15%. Mirela Lăcătușu tine unele persoane în brate ca doar ea face legea. Administratorul Szoke Judit are pe grafic 4 ore la CS Speranța, centru de copii cu handicap sever, doar ca să primească un spor de 50 % în plus la salariu, deși ea nici măcar nu trece pe la copii să-i vadă,,
Încercați să faceți ceva? Tăntica de la Codlea chiar face ce vrea? AJPIS Brașov, Consiliul Județean Brașov, ANPDCA, Colegiul de Conducere al DGASPC, verifică cineva ce se întâmplă prin orfelinatele din Brașov? Protecția Copilului, prin priceputa Juli Gîrbacea, nu este deloc interesată de ceea ce se întâmplă în această instituție! La începutul lunii Aprilie am transmis sesizări scrise tuturor acestor instituții.
Inspectorii AJPIS Brașov au efectuat un control inopinat. Redăm mai jos deficiențele constatate.
• Pentru distribuirea persoanetor ,îcadrate la CPRU VICTIMELE VIOLENȚEI DOMESTICE LA CPRU DOMINO nu există nici dispoziției/delegare scrisă și nici alt document din care sa reiasă acest lucru și in care să fie specificate noile atribuții ale acestor persoane cat și perioada de timp.
• Nu a fost modificat graficul de lucru de la CPRU VICTIMELE VIOLENȚEI DOMESTICE pentru a se stabili care este personalul care rămâne cu beneficiarii, astfel încât să acopere 24 din 24 de ore.
• în fișele de post ale asistentului social și psihologutui nu sunt consemnate atribuții privind supravegherea beneficiarilor din CPRU VICTIMELE VIOLENȚEI DOMESTICE.
– În intervalul orar 16·19 nu a fost planificată nici o persoană pentru supravegherea activității cu beneficiarii din CPRU VICTIMELE VIOLENȚEI DOMESTICE.
• În fișa postului persoanei încadrată ca îngrijitoare nu sunt consemnate atribuții privind supravegherea beneficiarilor sau alte atribuții privind desfășurarea de activități cu beneficiarii serviciului social verificat și nici faptul că poate fi distribuită la un alt serviciu social din cadrul complexului de servicii ținând cont de nevoile existente.
• Fișele de post ale personalulul care se ocupă de beneficiarii din CPRU VICTIMELE VI0LENȚEI D0MESTICE nu conțin atribuții specifice problematicii victimelor viotenței domestice, așa cum sunt prevăzute de Standardele minime de calitate din Anexa 1 la 0rdinul MMSJ nr. 28/2019, respectiv serviciile menționate în contractul de furnizare de servicii sociale.
• nu este consemnat în niciun document al serviciului social (ROF, Procedura de admitere, contract de furnizare servicii sau vreun acord scris) faptul ca beneficiarele asigură îngrijirea celorlalți copii din centru pe perioada în care mamele acestora sunt plecate la serviciu.
Pentru celelalte aspecte din sesizare, care exced competențelor AJPIS Brașov, au fost sesizate și alte instituții.
Inspectorii AJPIS Brașov au dispus măsuri legale de remediere a deficiențelor, cu termen de implementare 15 Aprilie 2024.
Totuși, cine răspunde pentru aceste ilegalității? Rămânem doar la stadiu de constatare? Astăzi vom sesiza și comisia de cercetare disciplinară a șefei de la Orfelinatul din Codlea, măcar atât să facem.
Consiliul Județean Brașov, Protecția Copilului Brașov, deși sesizate, nu ne-au transmis nimic. Nici nu aveam mari așteptări. Cuscrăreala este așa de mare și întortochiată încât nu putem crede că vor să se deranjeze, unii pe alții!