Un material video, publicat pe o rețea de socializarea, a scandalizat, pe bună dreptate, opinia publică! În material era filmată, în direct, operațiunea de evacuare a unor ape uzate în pârâul Homorod-Dumbrăvița! Rezultatul operațiunii ilegale? Puiet mort!!!
În data de 11.11.2020 angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov- Inspecția Teritorială a Apelor s-au deplasat la fața locului și au constatat faptul că de pe platforma de dejecții ce deservește complexul agricol Dumbrăvița, administrat de S.C. Avicod S.A. Codlea, se evacuau ape uzate prin conducta de ape pluviale, în pârâul Homorod (Ciucaș). Operațiune, bine camuflată de un sistem de conducte și canale, are deja o tradiție. Cel puțin așa susține autorul imaginilor dar și cetățeni din comuna Dumbrăvița. Complexul, administrat de firma Avicod, este situat la aproximativ 200 metri de locul faptei . Toată această operațiune s-a desfășurat prin intermediul sistemului de conducte îngropate, unele la 3-4 metri, în apropierea unui punct de lucru al Apelor Române-Sistemul de Gospodărire a Apelor Brașov(SGA)! Materialul filmat a fost realizat de ASUM în data de 23.11.2020!
Redă mai jos comunicatul SGA Brașov!
„În data de 11.11.2020 angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov- Inspecția Teritorială a Apelor au constatat faptul că de pe platforma de dejecții ce deservește complexul agricol Dumbrăvița administrat de S.C. Avicod S.A. Codlea, se evacuau ape uzate prin conducta de ape pluviale, în pârâul Homorod (Ciucaș).Au fost prelevate probe de apă, iar în urma analizelor de laborator, s-a constatat faptul că valorile determinate indicau schimbarea clasei de calitate a apei în secțiunea aval de conductă (cu încadrarea acesteia de la clasa a II-a de calitate, adică stare ecologică bună, la clasa a V-a de calitate, adică stare ecologică degradată). S-au constatat depășiri ale indicatorilor regim de oxigen și regim de nutrienți.În urma acestor constatări, au fost convocați la sediul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov reprezentanții firmei S.C. Avicod S.A. Codlea unde angajații S.G.A. Brașov- Inspecția Teritorială a Apelor împreună cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Brașov, au întocmit Proces Verbal de Constatare, în urma căruia societate a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 40000 lei, conform Legii Apelor nr.107/1996 cu modificările și completările ulterioare (art.87,pct2), pentru nerespectarea condițiilor impuse prin Autorizația de Gospodărire a Apelor și pentru neîntreținerea corespunzătoare a platformei de stocare a dejecțiilor. Deasemenea, a fost dispusă măsură privind refacerea impermeabilizării platformei de stocare a dejecțiilor, cu termen de realizare 30 zile.În urma articolelor apărute în mass-media în data de 21.11.2020, au fost efectuate din nou verificări în teren de către angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov, însă faptele semnalate nu s-au adeverit (a fos prezentat evenimentul din data de 11.11.2020)„
Interesant este că, deși SGA a constatat evacuarea unor ape reziduale care au schimbat clasa și calitatea apei (puiet mort, așa cum rezultă din imagini), sancțiunea a fost aplicată pentru cu totul altceva!!! Foarte interesant! De ce??? De ce nu s-a dispus sigilarea conductei??? De ce nu au fost sesizate organele de cercetare penală???
Legea 107/1996 republicată, prevede la art 92 că:
„Evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafață și subterane, în apele maritime interioare ori în apele mării teritoriale de ape uzate, deșeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conțin substanțe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentrație care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, viața animalelor, mediul, producția agricolă ori industrială sau fondul piscicol, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani„
Ce s-a întâmplat la Dumbrăvița se încadrează, opinia noastră, perfect în acest articol!
Având în vedere că prevederilor Legii 107/1996 îi sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare, Avicod are posibilitatea legală de a achita jumătate din minimul amenzii, adică 17.500 lei! Cam asta este! Șmecheria continuă!
Așteptăm cu interes, de la SGA Brașov, un răspuns referitor și la ceea ce se întâmplă pe cursul apei din comuna Dumbrăvița!