Scrisoarea cititorului!
„La Serviciul Judetean de Ambulanța Brașov, actualul manager (interimar de aprox 1,5 ani, după expirarea mandatului de 3 ani ), de-a lungul mandatului , a profitat de poziția de conducere și a luat , împreună cu membrii comitetului director, o serie de decizii care au produs pagube serioase bugetului Ambulanței Brașov.
Una din primele decizii luate de actuala conducere , respectiv Manager și Director Medical, a fost de a concedia un angajat , care conform legislației în vigoare, avea tot dreptul de a fi angajat, chiar dacă îndeplinise vârsta de pensionare .
Prin Sentința civilă nr 263/MAS din data de 27.03.2019 în dosarul civil nr.3565/62/2018 , respectivul angajat și-a câștigat în instanța dreptul de a munci , iar SAJ Brașov a fost obligat la plata unor despăgubiri egale cu drepturile salariale indexate, majorate și actualizate, plus plata asigurărilor sociale și impozitelor aferente, plus cheltuielile de judecată.
Făcând un mic calcul , la modul grosier , doar salariul a însumat ”modica,, suma de 50.000 Ron , la care se adaugă restul sumelor datorate bugetului de stat și cabinetului de avocatură. Acești bani au fost plătiți din bugetul SAJ Brașov , nicidecum de persoanele care au luat decizia , respectiv Managerul și Directorul Medical.
O altă decizie cu impact major asupra bugetului , a fost cea de a concedia un alt angajat, de această dată , pe motive medicale .
Prin Hotărârea 1001/2021 din 17.06.2021 , angajatul a câștigat în instanța o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate, cca 50.000 Ron , plus despăgubiri morale în valoare de 1500 euro, plus onarariul Cab. Avocatură și dreptul de a fi reîncadrat în muncă. Aceste sume au fost plătite tot din bugetul SAJ Brașov.
Alte două dosare ”grele ,, , cu sume mari , sunt cel soluționat prin Hotărârea 333/2021 din 11.02.2021 emisă de Tribunalul Brașov , unde prejudiciul este cuprins între 40.000 și 56.000 Ron, sume neimputate de altfel , personei direct responsabile de prejudiciu, în speță Directorul Tehnic al SAJ Brașov, de către conducerea SAJ Brașov.
Următorul este cel soluționat prin Hotărârea Curții de Apel Brașov 1125/2022 din 07.07.2022 , unde de asemenea , prejudiciul se ridică la suma de aprox 35.000 Ron.
Mai sunt și alte procese câstigate în instanța de către salariații SAJ Brașov , cu sume modice , ca urmare a deciziilor de sancționare prin comisii de disciplină făcute lunar la sediul SAJ Brașov, decizii contestate în instanță de către angajați.
La o simplă căutare pe portalul Tribunalului Brașov, se vor regăsi o serie de procese pierdute de SAJ Brașov, procese rezultate din cercetările disciplinare abuzive dispuse de actualul Manager interimar și restul comitetului director.
Mai mult , se pare că , pe lângă aceste sume pierdute în instanță, actualul Manager si Directorul Medical , încasează pentru participarea la comisia de disciplină , un spor de 15% la salariul de încadrare .
Tot pe rolul Tribunalului Brașov , există un dosar colectiv al angajaților SAJ Brașov, pentru neacordarea unor drepturi salariale , respectiv un spor de 20% la salariu, pe o perioadă de 6 luni, spor acordat în timpul pandemiei Covid-19, conform art.7 alin. 1 din Legea nr 56/2020, pe care Managerul SAJ BV, împreună cu comitetul director au refuzat să-l acorde.
Dacă am face un mic calcul , doar pentru un asistent , suma este de aprox 3.000 Ron, pentru un medic aprox 5.000 Ron , iar pentru un ambulanțier aprox. 3.500 Ron ….. , adunată acestă sumă depașește 15.000 Ron cu ușurință.
Prin urmare , pe lângă faptul că actualul Manager risipește după bunul plac bugetul Ambulanței Brașov , prin decizii abuzive , luate pe persoană fizică , cu acordul tacit ( sau Nu ) al celorlalți membrii ai comitetului director , mai încasează și un spor la salariu pentru aceste ”merite,,.
Curios este faptul că, până în acest moment , nimeni nu a cerut imputarea acestor sume pe persoană fizică, pentru că , doar ordonator de credite este tocmai Domnul Manager…..„
Poate dispune cineva….de undeva de pe pământ… niște verificări la această unitate? Acuzațiile sunt destul de grave și trebuie verificate! S-a dispus la nivelul acestei unități, verificări cu privire la persoanele responsabile, în așa fel încât toate prejudiciile create să fie recuperate de la cei vinovați? Termenul de prescripție este de 3 ani! Putem vorbi despre prescripția dreptului de acțiune în anumite cazuri? Așteptăm un punct de vedere din partea conducerii SAJ Brașov, referitor la aceste acuzații!