Tratarea deșeurilor este OBLIGATORIE! Așa spune Legea, nu noi!
Se face sau nu se face tratarea deșeurilor în județul Brașov? Există sau nu există operatori autorizați să presteze acest serviciu de tratare a deșeurilor? Care sunt beneficiile activității de tratarea deșeurilor? Deși conducerea Consiliului Județean Brașov, prin Szenner Zoltan, susține că nu există astfel de operatori, lucrurile stau altfel! Conform acestor documente!
Prezentăm în oglindă două astfel de Autorizații, Eco Sistem Victoria și Hidro Sal Prejmer! Ambele autorizații au fost revizuite în luna August 2024.
Prezentăm în oglindă două astfel de Autorizații, Eco Sistem Victoria și Hidro Sal Prejmer! Ambele autorizații au fost revizuite în luna August 2024.
ECO SISTEM VICTORIA S.R.L, care operează pe raza , UAT oras Victoria, UAT com. Vistea, UAT Com. Dragus, UAT com. Ucea, UAT com. Sambata, UAT com. Arpas, tratează deșeurile colectate de la populație, înainte ca acestea să fie depozitate. Activitatea de tratare este condiționată însă de o adresă a Consiliului Județean Brașov, nr.6302/21.04.2022. Conform acestei adrese, tratarea deșeurilor se poate face până la implementarea SMID. După implementarea SMID, ECO SISTEM VICTORIA, nu va mai putea trata deșeurile municipale.
HIDRO-SAL Com S.R.L Prejmer, operează pe raza comunei Prejmer, comuna Hărman, comuna Părău, comuna Teliu, comuna Măieruș, comuna Vama Buzăului, comuna Sânpetru. Și în acest caz, cel puțin teoretic, deșeurile sunt tratate înainte de a fi transportate pentru depozitare. Deșeurile biodegradabile sunt colectate de la gospodăriile individuale, acestea fiind recepționate pe platforma de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd, ulterior fiind transformate în compost. Toată această cantitate rezultată este deviată de la depozitare.
Ce nu mai regăsim în Autorizație? În cazul HIDRO-SAL Com S.R.L Prejmer nu mai există condiționarea impusă de Consiliul Județean Brașov, cu privire la implementarea SMID, așa cum s-a întâmplat în cazul ECO SISTEM VICTORIA S.R.L!
De ce oare? Ambele au fost eliberate în aceeași lună și pentru aceeași activitate cu același cod?
Care sunt beneficiile activității de tratarea deșeurilor? Tratarea deșeurilor este esențială pentru protejarea mediului și sănătății publice, dar și pentru conservarea resurselor naturale. Prin tratarea deșeurilor deviem de la depozitare cantități importante. Nu tot ce aruncă cetățeanul trebuie să ajungă la depozitul ecologic. Tratarea și reciclarea deșeurilor contribuie la reducerea poluării aerului, apei și solului. Compostarea deșeurilor organice creează îngrășăminte naturale care pot înlocui produsele chimice dăunătoare. Tratarea deșeurilor este un element cheie al economiei circulare, care încurajează refolosirea și reciclarea materialelor. Astfel, se reduce volumul deșeurilor care ajung în gropile de gunoi și se maximizează utilizarea resurselor.
Un mediu mai puțin poluat înseamnă îmbunătățirea calității vieții pentru toți locuitorii planetei, fie că vorbim de oameni, animale sau plante.
Nu TOT ce aruncăm trebuie să ajungă la depozitul de deșeuri!