Având în vedere reglementările legale naționale în vigoare, de prevederile planului national pentru gestionarea deșeurilor și a planului județean pentru gestionarea deșeurilor Brașov, ținând cont de Directivele Parlamentului European, referitoare la gestionarea deșeurilor municipale, obligația de a devia de la depozitare, prin sortarea deșeurilor și tratarea acestora, interdicția legală de a depozita deșeuri netratate. La nivelul județului Brașov deșeurile nu sunt tratate iar activitatea de tratare a deșeurilor nu a fost delegată de către ADI ISO Mediu.
Deși a fost punct distinct pe ordinea de zi a ADI ISO Mediu, în cadrul Adunării Generale din data de 21 Februarie 2023 și 13 Septembrie 2024, acest punct a fost scos. Motivul pentru care delegarea tratării deșeurilor a fost scos de pe ordinea de zi, a ședinței din data de 13 Septembrie 2024, este halucinant. ExVicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan, a susținut că delegarea activității de tratare a deșeurilor și implicit tratarea acestora nu este o obligație legală! Szenner Zoltan nu a transmis, așa cum s-a angajat, niciun document legal din care să rezulte că tratarea deșeurilor nu este obligatorie, nu este o obligație legală!
De neînțeles un astfel de mesaj, în condițiile în care Garda Națională de Mediu desfășoară un control tematic, la nivel național, cu privire la modul în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, referitor la tratarea deșeurilor.
Conform DIRECTIVEI 2008 din anul 1998 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI, Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că orice producător inițial de deșeuri sau alt deținător de deșeuri efectuează el însuși operațiunea de tratare a deșeurilor sau transferă această operațiune unui agent, unei unități sau întreprinderi care desfășoară activități de tratare a deșeurilor sau unui colector de deșeuri public sau privat.
Conform datelor obținute de la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, în județul Brașov există 35 de operatori economici autorizați să presteze activități de tratarea deșeurilor.
În anul 2020, executivul european a decis să inițieze o procedură de infringement prin trimiterea de scrisori de punere în întârziere către toate statele membre, inclusiv către România, pentru nerespectarea obiectivelor de colectare și reciclare a deșeurilor. Statele membre trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că numai deșeurile care au fost tratate sunt eliminate prin depozitare. Nu tot ce se colectează de la populație trebuie să ajungă la depozitare!
Conform directivei cadru privind deșeurile, statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze mediul, interzicând abandonarea, deversarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor.
Referitor la tratarea deșeurilor, am adresat câteva întrebări și consultantului Jaspers din România. În conformitate cu prevederile legale, deciziile privind delegarea activităților de gestionare a deșeurilor rămân în competența autorităților locale. Unul dintre principalele obiective ale misiunii JASPERS este de a asista autoritatea de management în aplicația pentru cofinanțare UE, pentru proiectul SMID în județul Brașov. Echipa JASPERS sprijină întru totul această activitate de tratare a deșeurilor. Asta ne-a comunicat în scris biroul regional Jaspers din București. Se tratează deșeurile la Brașov?
Redăm un fragment dintr-o întâlinre oficială, tocmai pentru a vedea cum sunt abordate aceste probleme de către Consiliul Județean Brașov și niște consultanți privați. Cum hotărăsc ei cine să facă, ori cine să nu facă! Cum rezolvă ei problemele cu unii și în ce manieră! Nu înțelegem amestecul unor firme private și consultanți, care se substituie unor autorități ale Statului Român și iau, ori forțează luarea unor decizii, fără a avea vreo atribuție legală! De altfel, autorizarea agenților economici, care prestează această activitate de tratare a deșeurilor, a devenit o adevărată loterie la Brașov.
Vom solicita lămuriri din partea instituțiilor Statului, de la Ministerul Mediului, Garda Națională de Mediu, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Guvernul României.
NU TOT CE ARUNCĂM TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA DEPOZITUL DE DEȘEURI!